17:57:22 28.03.2024
Stiri

Berlin-Chișinău-Bălți

Opinii 23.06.2014 11:24 Vizualizări1907 Autor: Nicolae Negru
Berlin-Chișinău-Bălți


Semne diacritice

La o săptămână rămasă până la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, Moscova a trimis semnale contradictorii Chișinăului. Pe de o parte, ea a continuat să avertizeze Republica Moldova că riscă să aibă probleme de acces liber pe piața CSI, să nu se mai simtă „confortabil” ca mai înainte, dacă decide să adere la spațiul de comerț liber, aprofundat și cuprinzător al Uniunii Europene. „Republica Moldova nu va fi capabilă să combine cele două sisteme de reglementare: CSI şi UE. Ea va trebui să facă o alegere. Şi dacă aceasta va fi în favoarea sistemului european, sistemul CSI va înceta să mai fie confortabil”, a declarat viceministrul rus al Economiei, Aleksei Lihaciov. „Rospotrebnadzor”-ul, la rândul său, a anunțat, fără să fie solicitat, că își menține decizia asupra interdicției vinurilor moldovenești pe piața rusă, cu excepția vinurilor din Transnistria și Autonomia Găgăuză, acuzând autoritățile de la Chișinău că nu au reacționat la pretențiile expuse în decembrie 2013. („Am transmis la Moscova trei scrisori oficiale, am precizat exact cum vom îndeplini toate cerinţele înaintate. Chiar şi cele mai deocheate cerinţe am zis că le vom îndeplini, numai să putem colabora. Am mers personal la Moscova, dar nu am reuşit să discutăm şi să depăşim această situaţie”, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, pentru IPN.)

Pe de altă parte, Moscova se declară disponibilă să asculte argumentele Chișinăului, care susține că relațiile sale comerciale cu UE nu pot să prejudicieze Rusia din punct de vedere comercial. Cu acest scop, Chișinăul a fost vizitat recent de viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin, care s-a pronunțat în favoarea continuării consultărilor pe această temă, cu participarea Bruxellesului, care se arată dispus să acorde atenție temerilor Moscovei. Simptomatic, ea nu mai invocă pericolul invadării pieței ruse de mărfuri provenite din UE, cum a făcut Putin în cazul Ucrainei, ci se referă la posibile angajamente contradictorii ale Republicii Moldova în „domeniul vamal, al reglementărilor în transporturi, controlului sanitar şi imigraţiei”. Sunt de fapt niște probleme interne ale Chișinăului, iar preocuparea Kremlinului pentru ele este de-a dreptul „înduioșătoare”. Astfel, el vrea să creeze impresia că avertismentele și acțiunile sale sunt de ordin pragmatic și nu politic, pentru a nu provoca în mod deschis, inutil, Occidentul. În situația când și Ucraina semnează Acordul de Asociere, răfuiala cu Republica Moldova nu prea are sens. Rusia suferă eșec după eșec în Ucraina și faptul acesta o epuizează, o face mai conciliantă.

Dacă intrarea Republicii Moldova în sistemul de comerț liber al UE ar prejudicia interesele statelor CSI, de ce niciunul dintre acestea nu se declară îngrijorate? Mai cu seamă, de ce tace Belarus, care intră în topul primelor zece țări în care exportă Republica Moldova?

Din partea opusă, în special din Germania, ne-au parvenit vești care confirmă faptul că Europa își revizuiește relațiile cu vecinii estici, că ea se pregătește să le deschidă ușa, atunci când ele vor îndeplini condițiile stabilite pentru aderarea la UE. Deputații creștin-democrați și social-democrați, care formează coaliția de guvernământ, pregătesc o hotărâre a Bundestagului german, în care să fie exprimată susținerea R. Moldova în obţinerea unei perspective clare de integrare europeană. Anunțul respectiv, făcut în cadrul celui de-al treilea forum UE - Republica Moldova, care a avut loc la Bălți, a fost confirmat de vicepreședinții fracţiunilor respective din Bundestagul german, Axel Schaefer şi Manfred Grund, la întâlnirea cu premierul Iurie Leancă. Mai mult, perspectiva aderării la UE va fi menționată și la semnarea Acordului de Asociere, pe 27 iunie, dacă e să credem ex-premierului și liderului PLDM Vlad Filat, care a vorbit în cadrul forumului de la Bălți.

El a mai spus că nu există garanția că toți deputații din Coaliția Proeuropeană vor vota ratificarea Acordului de Asociere, ca asupra unora dintre ei se fac presiuni ca să nu voteze. În schimb, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat fără echivoc, pentru IPN, că „va vota pentru ratificarea Acordului de Asociere cu UE şi va continua să lupte până când Republica Moldova va deveni stat membru al Uniunii Europene”.

Fracțiunea comuniștilor recunoaște că o „cooperare a R. Moldova cu UE în scopul modernizării statului nostru este necesară”, dar consideră că „proiectul de Acord propus nu corespunde acestor cerinţe”, insistând pe „o colaborare de o altă calitate, una care ar contribui la atingerea scopurilor propuse de modernizare”. De aceea, PCRM anunță că nu va participa la ratificarea acestui Acord. De menționat, însă, că comuniștii nu mai insistă, ca înainte, asupra necesității aderării la Uniunea Eurasiatică. Cu atât mai suspectă arată „consultarea populației” în această chestiune, organizată de primăria comunistă a orașului Bălți. Joacă Voronin dublu sau nu mai controlează partidul? (De altfel, primarul Bălțiului, Vasili Panciuc, a boicotat forumul UE – R. Moldova.) Să fie încă un indiciu că Moscova nu va pune punct încercărilor de destabilizare a Republicii Moldova nici după semnarea Acordului?


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md