15:07:36 29.03.2024
Stiri

Băsescu şi Filat

Opinii 01.09.2014 12:28 Vizualizări2087 Autor: Nicolae Negru
Băsescu şi Filat


Semne diacritice

Întâlnirea dintre Băsescu şi Filat, pe 29 august, a treia la număr de la începutul anului, îi derutează şi chiar îi irită pe „filatologii” care caută noduri în papura liderului PLDM, care nu îi recunosc nicio intenţie normală, firească, văzând, în orice ar face el, doar intrigă şi publicitate electorală.

De data aceasta, o explicaţie de acest fel nu prea ţine, fiindcă ar însemna că Băsescu e un naiv şi se lasă folosit de liderul liberal-democrat, care, în descrierea unor bloggeri mai înverşunaţi, ar fi un animal politic, un monstru lipsit de sentimente omeneşti. Şi, dacă ar fi atât de simplu să îl implici pe Băsescu în campania electorală din R. Moldova, de ce nu profită de ocazie PL, PNL?

Şi unui comentator cât de cât obiectiv, care încearcă să privească procesul politic fără prejudecăţi personale, nu îi este simplu să descifreze natura simpatiei, a creditului de încredere pe care i-l acordă Băsescu lui Filat. Ipoteza că ar fi vorba despre o acţiune „compensatorie”, reflecţia unei frustrări a două persoane care au iniţiat proiectul gazoductului Iaşi-Ungheni, dar au lipsit de la inaugurarea acestuia, poate fi pusă la îndoială, căci cei doi nu se întâlnesc pentru prima dată, e a treia vizită a lui Filat la Cotroceni, după parafarea Acordului de Asociere cu UE, făcând abstracţie de discuţiile telefonice.

Sigur, liderul celui mai mare partid de guvernământ, din care face parte prim-ministrul Republicii Moldova, ministrul de Externe şi alţi miniştri importanţi, nu este o persoană de neglijat, însă preşedintele României s-ar putea întâlni sau discuta la telefon cu premierul Iurie Leancă. Să fie supărarea lui Băsescu atât de mare, încât să nu poată trece peste aceasta?

Este o întâlnire care nicidecum nu intră în calculele celora care îl demonizează pe Filat şi consideră că el trebuie să părăsească scena politică, pe care energia şi apariţiile sale publice par să-i exaspereze (iar dacă mâine ar declara că renunţă, că părăseşte scena politică de dragul familiei, ei nu l-ar crede, spunând că îşi face publicitate şi conspiră împotriva lui Iurie Leancă). Să fie la mijloc doar o inerţie, o obişnuinţă care s-a format în cadrul întâlnirilor de „familie”, la summiturile Partidului Popular European, din care fac parte PDL şi PLDM (ca observator)?

În mod evident, „chimia” relaţiilor dintre Băsescu şi Filat nu pare pur politică. Ne aminitm cu acest prilej că Filat a fost printre puţinii invitaţi din R. Moldova la nunta Elenei Băsescu, în 2012. Nu inviţi pe oricine la un eveniment de familie, dintre politicienii moldoveni doar Dorin Chirtoacă s-a mai bucurat de un asemenea privilegiu. În favoarea unei relaţii personale vorbeşte, printre altele, şi faptul că, la 16 august, Filat l-a felicitat pe Băsescu cu ocazia Zilei Marinei Române, dar şi a zilei numelui soţiei sale, Maria, înainte de a discuta la telefon despre embargoul Rusiei asupra fructelor moldoveneşti şi ajutorul României în acest caz.

Sigur, liderul PLDM încearcă şi va încerca să scoată dividende electorale din asemenea întâlniri, ar fi ridicol să negăm acest lucru. (De altfel, nu putem să nu fim de acord cu Constantin Tănase că fraza „am vorbit astăzi și despre identificarea unei soluții care să facă posibil un adaos la salariul profesorilor care lucrează în școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană” ridică nişte semne de întrebare: de ce abia acum se vorbeşete despre adaos, de ce Guvernul R. Moldova nu a avut grijă de profesorii de română chiar din 2009, când partidele proeuropene au venit la putere? ce ar putea să facă, decât să vorbească despre aceasta, preşedintele Băsescu, care e la sfârşit de mandat?)

Dar cine în locul lui Filat ar fi procedat altfel? Orice gest politic, mai cu seamă în ajunul alegerilor, capătă în mod automat o conotaţie electorală şi Băsescu ştie foarte bine lucrul acesta. Ceea ce înseamnă că îi acordă în mod conştient lui Filat şi partidului său un sprijin electoral. Întrebarea e până unde poate merge acest sprijin şi care pot fi consecinţele pentru PLDM. Şi cum rămâne cu PL, care îi este mai apropiat sufletului său şi pe care Băsescu l-ar vrea la guvernare, după cum a declarat el însuşi, la Pro TV? Aşteaptă cumva schimbări în acest partid? Vom reveni la tema PL, a relaţiilor dintre PL, PLR şi PLDM în numărul viitor al Ziarului NAŢIONAL.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md