Furtul votului e un păcat mai grav ca furtul miliardului
Semne diacritice
Se îngroașă gluma. Departmentul de Stat al SUA a anunțat că urmărește situația din Republica Moldova și e de presupus că atitudinea față de guvernarea actuală va depinde de verdictul de azi al Curții Supreme de Justiție în cazul validării mandatului de primar al lui Andrei Năstase. Premierul Pavel Filip care va merge în această săptămână la Washington, având programată și o scurtă întâlnire cu Michael Pompeo, secretarul de stat al SUA, este pe bună dreptate îngrijorat de posibilele consecințe negative în dialogul moldo-american, în cazul în care CSJ va menține deciziile instanțelor precedente. Încălcarea principiilor fundamentale ale democrației le creează probleme prietenilor Republicii Moldova, în primul rând României. Ajutați-ne să vă ajutăm, spun în asemenea cazuri occidentalii.
Înțelege Plahotniuc că pentru Occident furtul voturilor și ignorarea voinței liber exprimate a alegătorilor este un păcat mai grav chiar decât furtul unui miliard? În timp ce implicarea sa personală în furtul miliardului rămâne nedemonstrată, puțini au dubii că Rodica Berdilo nu a scris verdictul din capul său.
Un lider irațional, imprevizibil, care nu respectă votul cetățenilor, devine nefrecventabil și nu poate miza pe sprijinul UE și SUA, decât poate doar pe linia securității regionale. Cariera politică a „coordonatorului executiv” se va opri aici, dacă nu va demonstra că nu are nimic în comun cu deciziile bizare ale judecătorilor care au anulat alegerile din Chișinău, motivând că ambii candidați au comis „multiple încălcări” ale Codului Electoral, atunci când și-au îndemnat concetățenii să iasă la vot. Cum să demonstreze? Să se distanțeze formal de aceste decizii ca de o absurditate, ca de o prostie. Soluția Berdilo nu e nici măcar una inteligentă, compromite Republica Moldova, ne face de rușine ca popor, îl face de rușine și pe liderul PD, căci convingerea cvasi generală e că e aprobată de el.
Poate, dacă era o soluție mai sofisticată, mai puțin tupeistă, numărul protestatarilor ar fi fost mai mic duminica trecută. Privită din studioul unei televiziuni, manifestația a fost impesionantă și bine monopolizată. „Iată că au dat peste unul căruia nu îi pasă de sine, dar îi pasă de libertatea acestei țări. S-a temut (Plahotniuc) de un om care îl poate termina politic”, declara Andrei Năstase la protestul de duminică. El se referea cu exces de patetism la propria persoană, explicând de ce nu i se validează mandatul. Ca „sensibilitate”, pare un aspirant pe potriva lui Plahotniuc.
Din păcate, din cauza comportamentului indecent al justiției noastre, a rămas în umbră evenimentul foarte important al aprobării rezoluției Adunării Generale a ONU prin care i se cere Rusiei să-și retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova. Sigur, textul rezoluției putea fi îmbunătățit, așa cum propunea ex-ambasadorul Vlad Lupan, ar fi fost bine dacă se indica un termen concret pentru retragere, dar cu toate astea e, fără îndoială, o reușită a diplomației noastre și merita o atenție mai mare. Vom reveni cu prima ocazie.
Elveția se declară gata să găzduiască o întrevedere Trump-Putin. Ce se va întâmpla cu mandatul de arestare pe numele liderului rus
Studiu îngrijorător: Oamenii de ştiinţă spun că au descoperit cauza înmulţirii inexplicabile a cazurilor de cancer
Ziua Culturii Naționale: ICR „Mihai Eminescu” și Ambasada României în R. Moldova organizează concertul cu genericul „Enescu. Rapsodii și poeme”, la 70 de ani de la trecerea în neființă a marelui compozitor român