20:27:10 19.04.2024
Stiri

Neamțul de la Coșnița // Un tânăr din Germania ADMINISTREAZĂ o crescătorie de porci din Republica Moldova

Social 30.04.2016 12:01 Vizualizări5310 Autor: Victoria Bortă
Neamțul de la Coșnița // Un tânăr din Germania ADMINISTREAZĂ o crescătorie de porci din Republica Moldova


Deși moldovenii pleacă peste hotare pentru a câștiga bani, străinii deschid afaceri în Republica Moldova. Iar un tânăr german de doar 25 de ani chiar locuiește aici, ghidându-i pe localnici în administrarea unei crescătorii moderne de porci.

David Poepping este germanul care trăiește într-o autorulotă la ferma de porci din satul Coșnița, raionul Dubăsari. Chiar dacă este un sat îndepărtat și neatractiv pentru moldoveni, tânărul neamț consideră că poate face o afacere de succes aici.

Puținele lucruri care încap în rulotă îi sunt suficiente ca tânărul să-și îndeplinească scopul și să-i ajute pe localnici să exceleze în acest domeniu.

Investiții germane

În uniformă verde, cu mânecile suflecate, printre mormane de grâu și porumb, așa l-am găsit pe David la ferma de lângă Nistru. Toți muncitorii sunt din Republica Moldova, iar David este aici ca să îi pregătească să lucreze în stil european.

Inițial, crescătoria a fost deschisă de moldoveni, însă aceștia nu au putut să o dezvolte, astfel a fost cumpărată de o firmă germană, care a reconstruit-o, a lărgit-o și a adus-o la condițiile în care să activeze exemplar.

„Este interesant să faci ceva în Republica Moldova, pentru că avem teren liber să arătăm o altă cale, ca afacerea să devină mai eficientă. În Germania totul este deja la cel mai înalt nivel și nu mai ai unde să te manifești”, menționează tânărul german David Poepping, care se află deja de zece luni la ferma din Coșnița.

Totodată, pentru că a fost o investiție enormă, germanii nu își doresc ca aceasta să fie în zadar, de aceea David îi ajută să o administreze eficient și să o transforme într-o afacere de perspectivă.

Utilaje europene

Chiar dacă pare destul de tânăr, David Poepping a studiat trei ani Agricultura în Germania, apoi a experimentat doi ani în Canada.

„La noi este un alt stil de a studia. Ne ducem pe la diferite companii ca să învățăm o meserie. Iar acești cinci ani de studiu m-au ajutat să capăt și multă experiență”, consideră tânărul.

Germanul recunoaște că, la început, este destul de dificil, dar dacă îți place aventura și depui mult efort, cu siguranță poți reuși și în acest domeniu. „Dacă totul ar fi ușor, oricine ar putea să o facă, important este să înveți în fiecare zi”, precizează germanul.

David ne povestește că Republica Moldova este atractivă pentru Germania, deoarece asemenea ferme deja există în toate țările UE, pe când în Republica Moldova poți veni cu ceva diferit și nou.

Astfel, utilajele care se află pe teritoriul crescătoriei de porci sunt atât din Germania, cât și din Olanda, pentru ca ferma să funcționeze la standarde europene.

Comercianți locali

Actualmente, în cadrul crescătoriei moderne sunt 3 500 de porci. Epidemia de gripă porcină din Ucraina i-a determinat pe fermieri să fie precauți și să ia măsuri de protecție maximă. În fermă nu intră nimeni înainte de a face un duș și a îmbrăca echipament special.

Cât despre carnea de porc, aceasta nu este comercializată în Germania, ci este vândută comercianților locali. „Nu vindem câte un singur porc, pentru că nu este rentabil, trebuie să facem multe documente, de aceea vindem minimum câte zece porci comercianților locali și ei îi vând mai departe prin piețele sau magazinele din Republica Moldova”, povestește David.

Potrivit fermierilor, nu este convenabili nici să duci carnea în Germania, întrucât acolo agricultura este subvenționată parțial de stat și prețurile sunt mult mai mici.

Propriile cereale

Tinerii din R. Moldova „fug” peste hotare, afirmând că nu văd nicio perspectivă aici, iar neamțul David Poepping crede în succesul afacerii pe care o administrează într-un sat din R. Moldova.

Iar pentru ca totul să fie cât mai ecologic, fermierii vor cultiva și propriile cereale din care se vor hrăni porcii. Acum, aproape 50 de hectare au fost semănate cu produse cerealiere pentru ferma de porci de la Coșnița.

Potrivit administratorului, Dan Velișco, perspectivele depind de mai mulți factori, inclusiv de condițiile climaterice, dar și de relațiile cu Rusia.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md