06:11:52 19.04.2024
Stiri

Tânără arhitectă din R. Moldova, premiată în Elveția. A proiectat un pod NEOBIȘNUIT

Moldovenii în lume 05.09.2014 09:47 Vizualizări9734 Autor: Stela Mihailovici
Tânără arhitectă din R. Moldova, premiată în Elveția. A proiectat un pod NEOBIȘNUIT


O localitate din sudul Elveției va avea o constructie unică proiectată de o tânără arhitectă originară din R. Moldova

Autoritățile locale din comuna elvețiană Agno sunt gata să investească peste jumătate de milion de euro în construcția unui pod pe care să se plimbe locuitorii pe jos sau pe biciclete. Puntea modernă, care va avea o lungime de 35 de metri și va trece peste râulețul Vedeggio, a fost proiectată de moldoveanca Natalia Bencheci care lucrează de un an și jumătate într-un renumit birou de arhitecți din orașul Lugano situat în partea italiană a Elveției.

Natalia a realizat proiectul, fiind asistată de colegii de birou, și l-a înaintat la concursul anunțat de Primăria comunei Agno. Autoritățile erau în căutarea unei soluții pentru ca râul să poată fi traversat ușor de locuitori, chiar și atunci când nivelul apei se ridică esențial din cauza ploilor sau după topirea zăpezii din munți. Recent, a fost selectat câștigătorul – biroul „Bonetti e Bonetti Architetti”, reprezentat de Natalia Bencheci. Tânăra spune că a trăit emoții de neuitat când a aflat că proiectul său a fost apreciat de juriu și declarat cel mai înteresant, practic și econom.

Inovație: punte cu ascensoare

„Nu este primul concurs la care particip, dar e cel mai prețios pentru mine. Am lucrat mult la proiect pentru a fi cât mai original. Viitoarea punte va fi într-o zonă de parc, de aceea am propus elemente de construcție cât mai ușoare, ca să nu fie afectate plantațiile. În părți sunt prevăzute două ascensoare care vor ridica podul atunci când va crește nivelul apei în râu. Această idee le-a plăcut autorităților și, în plus, nu necesită investiții foarte mari”, enumeră Natalia câteva elemente ale proiectului care au cucerit juriul concursului. Potrivit estimărilor, puntea ar costa circa 780 de mii de franci elvețieni, adică 625 de mii de euro. Proiectul urmează a fi prezentat întregii comunități, locuitorii din Agno fiind cei care dau undă verde pentru orice construcție inițiată în satul lor.

Școlită în Portugalia

Succesul Nataliei nu putea fi prevăzut acum 12 ani, când aceasta era o simplă fetiță de la țară care visa, ca majoritatea copiilor din R. Moldova, să aibă o viață mai bună. A plecat în Portugalia, unde lucrau părinții săi, când abia terminase clasa a VII-a în satul de baștină Țahnăuți din raionul Rezina. I-a fost greu să se integreze într-o societate total străină, dar eforturile s-au făcut simțite chiar din primul an.

A fost înscrisă la școală la două săptămâni după ce a ajuns în Portugalia. Fără a cunoaște limba, disciplinele cu profil umanist îi păreau un adevărat chin, dar s-a refugiat în lumea cifrelor și a reușit să ajungă printre primii elevi din clasă. Apoi a urmat un liceu de arte pe care l-a absolvit cu diplomă de onoare, iar notele înalte i-au asigurat o bursă la Universitatea Lusiada din Lisabona.

Economii de 20 de mii de euro pentru studii

„Părinții erau fericiți că nu vor achita taxa anuală pentru studii de 4 000 de euro. Nu-și permiteau astfel de cheltuieli în condițiile în care și fratele mai mare era student și sora mai mică – elevă, iar ei - simpli muncitori migranți”, punctează Natalia. Și-a ales Facultatea de Arhitectură, iar după anul patru a aplicat pentru programul „Erasmus” care oferă studenților posibilitatea să învețe într-o țară străină. A optat pentru Academia de Arhitectură din Mendrisio, Elveția, cunoscută în plan mondial.

„Acolo sunt studenți veniți din 50 de țări, iar eu eram prima persoană originară din R. Moldova care am fost acceptată în această instituție. De fapt, și la liceul din Lisabona și la universitatea de acolo nu fusese înscriși la studii, până la acel moment, cetățeni moldoveni”, spune cu mândrie Natalia. În câteva luni, a fost nevoită să învețe două limbi, deoarece profesorii Academiei erau vorbitori de engleză sau italiană. Peste un an a revenit în Portugalia, a susținut cu brio teza de master și a fost desemnată cea mai bună studentă la Arhitectură a Universității Lusiada, fiind premiată cu o diplomă și o invitație pentru studii gratuite de doctorat în cadrul instituției.


Norocul a adus-o la biroul de arhitecți din Lugano

După absolvire, Natalia Bencheci a colaborat cu o galerie din Lisabona, a realizat mici proiecte de design, dar și-a dorit să devină un adevărat arhitect într-o țară mai puțin afectată de criză. A tot trimis CV-ul și portofoliul cu lucrări la diverse companii din străinătate, dar fără succes. Norocul i-a surâs când a venit în vizită la o prietenă din Franța.

„Ea a primit în poștă o invitație la un concurs de arhitectură împreună cu o broșură pe care erau indicați participanții și desenate proiectele. Mi-a atras atenția o căsuță proietată de „Bonetti e Bonetti Architetti” din Elveția și m-am gândit să-i caut online și să le trimit portofoliul meu. Surprinzător, dar m-au chemat la interviu. Am zburat în Portugalia să-mi iau valiza și m-am pornit în Elveția, având bilet doar într-o direcție. Peste câteva zile am fost angajată, cu salariu fix și mult mai mare decât ceea ce-mi propuneau în Portugalia”, povestește Natalia cum și-a început cariera de arhitect. Într-un an și jumătate, a reușit să-și înainteze proiectele la câteva concursuri, a participat la construcția unei case, a proiectat în echipă un bloc de apartamente care urmează a fi ridicat într-o zonă de odihnă pe malul unui lac, dar ambițiile sunt mult mai mari.

Vrea să dezvolte arhitectura Chișinăului

Natalia spune că ar fi gata să revină acasă pentru a crea lucruri frumoase. Ar avea ce le împărtăși colegilor arhitecți din R. Moldova. „În 2012, chiar am avut o întâlnire cu viceprimarul Chișinăului, Nistor Grozavu. Mă interesam cum se muncește la noi în acest domeniu. Am aflat că nu prea sunt concursuri publice de arhitectură, iar dacă vrei să realizezi ceva, se cere o experiență de minimum șapte ani. Sistemul e mult mai complicat decât în Europa și e influențat de oameni care au bani și pile”, conchide tânăra arhitectă. Natalia ar fi interesată și de funcția de lector sau asistent în cadrul Universității Tehnice, singura instituție care pregătește arhitecți în R. Moldova, dar salariul de profesor este mult sub așteptările unei tinere nonconformiste.

Turism pentru experiență profesională

Dacă totuși va reveni acasă, Natalia Bencheci este decisă să aducă un suflu nou în arhitectura locală. „Influența de peste hotare poate fi doar pozitivă pentru R. Moldova. Eu călătoresc mult și adun idei din toate țările pe care le vizitez. Am marcat pe hartă peste o sută de orașe în care am fost. Am ajuns anul acesta și în Japonia. Am fost impresionată de arhitectura orașului Kyoto. Sunt înnebunită după orașele italiene în care orice colțișor te inspiră, iar locurile frumoase te determină să creezi lucruri frumoase. Asta e regula de aur în arhitectură”, punctează Natalia.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md