17:08:43 23.04.2024
Stiri

Profesor universitar în America

Moldovenii în lume 19.09.2014 08:30 Vizualizări4459 Autor: Daniela Hadei


Profesor universitar în America

Carieră // Este doctorand și profesor universitar în domeniul științelor politice și relațiilor internaționale la o universitate din SUA. S-a născut în Chișinău și de mic visa să cutreiere lumea întreagă

Studenții de la Universitatea Rutgers din statul New Jersey, SUA, au parte de lecții predate de un moldovean. Mark Mazureanu este doctorand în Științe Politice și de mai bine de patru ani este stabilit în America. După ce a absolvit o facultate acasă, apoi un masterat în Germania și două în Polonia, Mark a mers la studii și în țara tuturor posibilităților.

Studiu de cercetare în R. Moldova

L-am întâlnit pe Mark la un eveniment în Chișinău. Doctorandul vine o dată pe an acasă și de fiecare dată este implicat în activități. „Mă străduiesc să nu pierd contactul cu țara. Acum am venit cu mai multe ocazii. Prima este pauza academică. În același timp, m-am gândit că, dacă tot voi fi în Moldova, să realizez o cercetare în teren, în domeniul migrației, domeniul meu de studiu”, spune Mark. Profesorul a precizat că nici în prezent nu s-a adaptat modului de viață din America, ci mai degrabă s-a obișnuit cu el. „M-am obișnuit cu multe lucruri și am început să le tolerez, pentru că înțeleg sursa lor. Colegii de aici sunt faini, dar foarte egocentrici, aceasta este încă o calitate americană cu care trebuie să te obișnuiești”, menționează Mark.

Sistemul de învățământ american, cel mai bun

Mark Mazureanu are 26 de ani, iar după ce a studiat în mai multe universități, el consideră că sistemul de învățământ american este mai bun și util, iar studenții - mai disciplinați și mai responsabili. Același lucru nu-l afirmă, însă, și despre nivelul de trai din SUA. În opinia lui, este unul disproporțional. „Poți vedea sărăcie extremă nas în nas cu luxul, securitate lângă criminalitate și încă multe alte forme de contraste exacerbate. Cel mai important, însă, este faptul că fiecare poate să ajungă undeva, dacă nu se plânge pe viață și soartă, dar încearcă să facă ceva”, consideră profesorul. Dacă e să compare studiile făcute în R. Moldova, Polonia și Germania cu cele din America, atunci zice că „sistemul american de învățământ este cel mai bun dintre toate pe care le-am explorat până acum”. „La USM aveam de citit săptămânal poate 15-20 de foi, la masterat în Polonia erau maximum 60 de foi și în Germania 200. În SUA, însă, această cantitate putea ușor să treacă săptămânal peste 1 200, 1 400 de foi. În așa mod, cantitatea de material parcurs este mult mai mare. Profesorul american stă în funcție pentru a ușura procesul de studii. El are o libertate maximă de a stabili un curriculum academic și modul de interacționare cu studentul, așa cum consideră el. Important este ca această interacțiune să ducă la o reușită academică maximă”, explică Mark.

Vis de copil, trai în aeroport și multe conserve

Întrebat ce visuri avea când era copil, Mark a răspuns ferm că acestea s-au realizat. „O, asta e bună! Din păcate, s-au realizat. Taică-meu călătorea mult și eu visam să călătoresc întruna. Când m-a luat prima dată la aeroport, mi-am zis că aș fi gata să rămân să trăiesc acolo. De Anul Nou, și numai de Anul Nou, la noi în familie se deschideau conserve cu șprot și pateu, erau vremuri grele. Atunci, mi-am pus al doilea vis că, atunci când voi crește mare, voi mânca doar conserve. Acum le am pe ambele, trăiesc în aeroporturi și mănânc doar conserve. Fiți atenți la ce visați”, ne avertizează profesorul. Dacă ar fi să enumere toate experiențele peste hotare și toate țările vizitate, lista profesorului ar fi prea lungă și în ea ar încăpea majoritatea țărilor din Europa și Caucaz.

Primele zile în America, pline de stres

Mark spune că tinerii din R. Moldova au multe oportunități de a studia peste hotare, trebuie doar să încerce. „Nu pot să zic că am ales anume această parte a lumii. Eu sunt mai degrabă ales de ea. Moldova primește o groază de oferte de studii. Eu, la rându-mi, fiind foarte motivat să-mi continui cariera academică, am căutat diverse posibilități pentru a învăța peste hotare. America nici pe departe nu a fost criteriul meu de selecție. La început, aplicam la orice studii din străinătate”, ne spune Mark. Profesorul nu are amintiri prea plăcute despre primele zile în America. „Începutul a fost greu. Mașină, permis de conducere american, cont bancar nu aveam. Fără toate astea, în SUA ești nimeni. Cartierele sunt foarte segregate pe principiul rasial, trebuie să știi care cartiere să le eviți și la ce ore. Magazinele sunt localizate cam la 5 km distanță de orașe, iar în orașe nu sunt decât restaurante. Totul e conceptual diferit”, povestește Mark Mazureanu. O problemă pentru el a fost și limba engleză, care trebuia să fie la un nivel avansat. „În SUA am trecut la un context în care engleza mea nu mai era suficientă. A trebuit să depun un mare efort să o îmbunătățesc. De asemenea, a trebuit să mă obișnuiesc foarte repede cu noile standarde de lucru care erau de 4-5 ori mai voluminoase”, ne spune Mark.

Vrea să revină acasă

Chiar dacă în America sunt mult mai multe posibilități de dezvoltare, Mark Mazureanu intenționează să se întoarcă acasă. Îi place în R. Moldova. Își iubește prietenii și adoră locurile. „Îmi place și clima. Îmi mai place încă un lucru care, de altfel, contrastează foarte mult și cu neplăcerea acestui lucru. În R. Moldova e în fiecare zi sărbătoare. Toți lucrează de parcă e sărbătoare, asta îmi place, pentru că eu vin în vacanță și îi văd pe toți relaxați. Problema apare însă când trebuie de soluționat ceva, atunci toți lucrează la fel de parcă e sărbătoare și, din păcate, nimic nu se mișcă înainte. Se observă un fenomen de nepăsare națională. Nimănui nu-i pasă nici măcar de propriul său interes”, spune Mark. De asemenea, printre schimbările majore pe care le observă de fiecare dată când se întoarce acasă se numără restaurantele și localurile noi. „Schimbările sunt majore. De fiecare dată când vin, văd o puzderie de tot felul de localuri noi deschise. E drept că apar și un milion de servicii care adesea în SUA sunt cunoscute doar din internet, dar în Moldova le văd pe viu. R. Moldova este totuși țara de pe primul loc la nivel global în implementarea tehnologiilor moderne”, consideră Mark Mazureanu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md