11:56:23 24.04.2024
Stiri

„Noroc, Olanda!”

Moldovenii în lume 29.08.2014 08:31 Vizualizări3259 Autor: Tatiana Scutaru
„Noroc, Olanda!”


Performanță // A studiat în America, Polonia, Olanda și Marea Britanie. E perseverentă și muncitoare, iar pe lângă activitățile didactice, este și inițiatoarea unui grup în cadrul comunității moldovenilor din Olanda

Dorina Baltag a revenit pentru scurt timp acasă pentru a participa la „Conferința deschisă Republica Moldova 2020: Contribuția diasporei la dezvoltarea țării de origine”, unde a moderat un atelier tematic. Locuiește în Olanda, dar învață în Marea Britanie și călătorește des în țările din Europa de Est, pentru a se documenta pentru teza ei de doctorat. Este una dintre inițiatoarele grupului „Noroc, Olanda”, care adună moldovenii din Țara Lalelelor. Deși sunt relativ puțini (până la 150 de membri, potrivit Ambasadei noastre în Olanda), moldovenii din diasporă sunt activi și uniți, iar meritul îi aparține în mare parte și Dorinei, care a început de la o simplă șezătoare și a continuat cu împărțirea mărțișoarelor sau cu standuri tematice. Tânăra de 30 de ani este inteligentă și muncitoare, iar experiența academică pe care a acumulat-o în Europa și peste Ocean o recomandă.

Moldova-SUA-Polonia-Olanda-Anglia

Dorina a plecat din R. Moldova de câteva ori. De fiecare dată a mers pentru a învăța. Prima experiență a avut-o în 2003, când a fost acceptată pentru un an de studiu în SUA. Acolo a făcut anul III de facultate. A revenit în R. Moldova, apoi a urmat un an de studii de cercetare în Cracovia, unde a scris o teză despre integrarea Poloniei în Uniunea Europeană și ce lecții ar putea învăța R. Moldova. „Am revenit apoi acasă, mi-am luat licența și am început să lucrez în sectorul nonguvernamental. După doi ani, am luat o bursă de masterat în studii europene în Olanda. Am urmat un master în științe sociale, unde am făcut mai multă metodologie. Am activat în cadrul universității ca asistent de cercetare”, povestește Dorina. Studiile tinerei nu s-au oprit aici. A aplicat ulterior pentru poziția de cercetător „Marie Curie” și a fost selectată pentru aceste studii de doctorat în Marea Britanie. „Uniunea Europeană încurajează mobilitatea academică. Fiecare experiență peste hotare, de scurtă sau lungă durată, te formează ca personalitate”, explică acest frumos traseu academic Dorina.

Doctorat despre UE și țările Europei de Est

Tânăra locuiește acum în Olanda, dar își face studiile în Anglia. „Studiile mele presupun multe călătorii în Europa de Est, în țări ca R. Moldova, Ucraina și Belarus. Tema mea de cercetare este „Diplomația Uniunii Europene (UE) în țările Europei de Est”. Vreau să fac o analiză a diplomației UE în aceste țări. Studiile de cercetare presupun discuții cu diplomații care lucrează în aceste țări. Analizăm diferite aspecte: care e colaborarea dintre delegația UE și celelalte ambasade”, spune Dorina. Și-a gândit proiectul de doctorat în așa mod, încât să fie practic. Pe lângă studii, e activă în comunitatea moldovenilor din Olanda, țara care i-a devenit a doua casă. „Noroc, Olanda” a fost creat la sfârșitul anului 2012. „Am început cu șezători la noi acasă, unde au venit 15 moldoveni din diferite orașe. Apoi am organizat o șezătoare mai mare în Rotterdam și câteva întâlniri în Amsterdam”, zice Dorina. „Am făcut și un proiect de caritate prin care am ajutat un copil bolnav de cancer din diasporă. Am avut anul acesta o inițiativă frumoasă – „Mărțișorul Călător”. Am împletit mărțișoare împreună cu familiile noastre, apoi le-am distribuit în stradă olandezilor. De Ziua Regelui, care e sărbătoare națională în Olanda, am mers la Amsterdam, unde am avut un stand, de rând cu cetățenii olandezi, unde am adus produse făcute de moldoveni”, povestește Dorina.

Lecții din țara papucilor de lemn

„Mi-au plăcut foarte multe lucruri la olandezi, cum ar fi doza lor de pragmatism sănătos. De asemenea, au o libertate de a gândi și de a se exprima. În Olanda poți să te integrezi chiar fără să cunoști limba olandeză, pentru că e o comunitate care vorbește câteva limbi. Vecinul meu, de exemplu, care este un pensionar de 75 de ani, trece liber de la olandeză la engleză, la germană și la franceză. El nu este o excepție, ci un fapt care confirmă regula. Sunt o țară mică, dar sunt competitivi, iar asta putem să învățăm și noi de la ei. Așa putem să facem și noi – să învățăm limbile țărilor vecine și apoi o limbă internațională”, povestește cu seninătate Dorina, care vorbește fluent cinci limbi. „Un alt aspect care mi-a plăcut foarte mult este că oamenii sunt mărinimoși și săritori la nevoie. Personalitatea lor e mai nordică, sunt mai reci și leagă relații ceva mai greu, însă donează foarte mult. Inclusiv eu și partenerul meu donăm pentru Centrul de Cercetare a Luptei Împotriva Cancerului și pentru Asociația de Fotbal”, spune Dorina.

Conferință inedită

„În plan profesional, am învățat foarte mult din mediul academic. A fost o istorie haioasă în urma unui curs, când profesorul ne-a invitat la o bere. Am văzut că persoanele din Europa de Est erau mai reticente. Dar invitația era o chestie absolut normală. Noi am discutat despre ce ne-a plăcut și despre ce nu ne-a plăcut la ore. Am stat la un pahar de vorbă, cum se spune. La final, am băut și berea”, zâmbește tânăra. La conferința la care a participat în calitate de coorganizator, Dorina a încercat să transmită din experiența ei și să facă un schimb de opinii cu societatea civilă de aici și cu factorii de decizie. „Personal, am rămas mulțumită de ceea ce am organizat. Ne-am dorit să fie un format lucrativ. A fost o sală plină, publicul a fost prezent de la prima până la ultima sesiune. Înseamnă că ceea ce am făcut a contat”, spune Dorina. Tânăra se va întoarce curând în Olanda, țara unde mersul pe biciclete, cititul, donațiile și diversitatea lingvistică sunt o normalitate.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md