14:47:01 01.12.2024
Stiri

Filmul nostru la Los Angeles

Moldovenii în lume 29.01.2016 09:20 Vizualizări6623 Autor: Galina Munteanu
Filmul nostru la Los Angeles

Admirație // „Mă mândresc cu țara mea, este săracă și frumoasă, oamenii sunt rezistenți și pot lupta”

A studiat la Facultatea de Economie, după care la Jurnalism, dar inima i-a dictat că trebuie să facă și Regie. Este vorba despre Natalia Ghilașcu, o tânără din R. Moldova, originară din satul Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești, care a ajuns să ducă faima R. Moldova în Arizona, SUA.

Noi idei

Recent, un scurtmetraj realizat de moldoveancă a fost nominalizat pentru categoria „Cel mai bun film de scurt metraj” la Festivalul Independent de Filme din Los Angeles.

„Este un film scurt de dramă, inspirat din istoria unei femei din R. Moldova care și-a pierdut iubitul într-un accident. Am găsit actori din comunitatea de moldoveni din Phoenix, dar și câțiva actori americani începători. „Îngerul s-a întors” sau „Angel Back” este denumirea filmului care va fi prezentat la mai multe festivaluri internaționale. A fost nominalizat pentru categoria „Cel mai bun film de scurt metraj” la Festivalul Independent de Filme din Los Angeles și m-am bucurat să-l văd pe ecranele de acolo. Chiar dacă nu am obținut niciun premiu, a fost un bun început pentru a dezvolta noi idei de film și de a compara tehnicile de filmare”, ne spune Natalia.

Film, realizat din bursa de studii

Cele câteva minute de film au costat-o pe Natalia 500 de euro, bani pe care i-a avut la dispoziție din bursa de studii.

„A fost important pentru mine să redau unele emoții, trăiri atunci când pierdem pe cineva apropiat și ce se întâmplă după moarte”, ne mai spune tânăra din R. Moldova.

Nu a plictisit-o jurnalismul, dar se tot gândea ce potențial mai are în ea pe care nu l-a exploatat. Gândul a dus-o la regia filmelor și a ales un curs de un an pentru a învăța regie de film.

„Această decizie a fost de bun augur, pentru că în decurs de doar trei luni am reușit să ajung la un festival de film internațional din Los Angeles, ceea ce îmi demonstrează că sunt pe calea cea dreaptă. Sunt o fire creativă și mereu am fost pasionată de artă, filosofie, spiritualitate și să explorez lumea din jurul meu”, menționează Natalia.

Bursieră la un program din SUA

Nu a stat mult să se gândească când a aflat că a devenit bursieră la Programul din SUA, Humphrey Fellowship, și nu a durat mult ca să accepte această oportunitate de studiere și dezvoltare profesională.

„Urmez doua facultăți aici, în Arizona. Merg la Cronkite School of Mass Communication and Journalism și Herberger Institute for Design and Arts. Gândul că trebuie să studiez și să lucrez de două ori mai mult decât alți colegi de-ai mei nu mă sperie, pentru că doresc să exploatez la maximum posibilitatea că am ajuns aici”, susține tânăra.

S-a împrietenit foarte repede cu ceilalți colegi din Letonia, Rusia, Muntenegru, Benin, Filipine, Butan, Gabon, Nepal, iar de sărbătorile naționale gătesc bucate tradiționale, promovând astfel cele mai importante evenimente culturale și talentele R. Moldova.

„Primul lucru pe care îl face un moldovean venit peste hotare este să se conecteze la comunitatea de moldoveni pe rețelele de internet. Așa am aflat despre comunitatea de moldoveni din Phoenix, unde am participat și la un concurs de Ziua Națională a Vinului, m-am întâlnit și cu foarte mulți moldoveni și români care s-au stabilit aici de circa zece ani. Am întâlnit și voluntari ai Corpului Păcii care au predat în satele moldovenești și cu care ne-am împrietenit foarte repede”, zâmbește Natalia.

„Ca să te afirmi, trebuie să dai dovadă de talent”

Nu e ușor să te afirmi peste hotare, dar odată ce demonstrezi că ești bun și ai talent, ușile sunt deschise mult mai ușor, ne spune secretul moldoveanca din Arizona.

„Aici contează mult relațiile profesionale, modul în care te prezinți. Într-un singur minut trebuie să spui tot ce e mai bun despre tine ca să reușești să creezi o bună impresie”, susține tânăra.

Departe de casă, Natalia Ghilașcu afirmă că se mândrește că este din R. Moldova, o țară „săracă și frumoasă, unde oamenii sunt rezistenți și pot lupta”.

„Tradițiile noastre sunt foarte frumoase și chiar le duc dorul când știu că familia mea și prietenii se bucură și serbează. Aici oamenii sunt mai reci și se păstrează distanța în relație cu alți oameni. Foarte mult se respectă spațiul privat și este deranjant să întrebi pe cineva detalii despre viața privată, iar o astfel de discuție o poate iniția doar cel de lângă tine. Chiar dacă suntem o țară săracă, oamenii sunt mai calzi și degajă o energie mai prietenoasă, în special la sate, unde m-am născut și eu”, susține moldoveanca din SUA.

Are multe să le povestească străinilor despre R. Moldova și a fost mirată să cunoască americani care știu unde se află republica noastră, în special în Washington DC și New York. „Se cunoaște despre corupție și despre revoluția Twitter”, ne spune tânăra.

Vrea să lucreze cu companii americane de producere a filmelor

Intenționează să participe la cât mai multe festivaluri de film pentru a dezvolta noi relații cu producătorii de filme.

„Voi produce și câteva știri despre comunitatea de moldoveni din Arizona, mă mândresc să pot promova imaginea țării noastre în buletinele de știri americane. Acum o lună am inițiat un nou film documentar la care lucrez până la finalizarea studiilor și voi călători în câteva state din SUA pentru a intervieva supraviețuitori ai Holocaustului, care au emigrat aici din R. Moldova, România, Ucraina și Belarus. Am avut ocazia să mă întâlnesc cu câțiva supraviețuitori în New York, care s-au arătat interesați de acest proiect de film. În următoarele luni voi merge în Las Vegas, Seattle și Washington DC. Am avut ocazia să cercetez acest subiect la Muzeul Holocaustului din Washington, unde am găsit foarte multe imagini din Chișinău, Bălți, Edineț, cu referire la evreii care au fost exilați și uciși în Transnistria”, ne dezvăluie planurile sale Natalia Ghilașcu.

Va reveni la baștină

Visul Nataliei este să lucreze cu companii americane de producere a filmelor, fapt care i-ar da posibilitate să învețe această meserie de la profesioniști, dar vrea să se întoarcă la baștină să realizeze ceea ce a „prins” în SUA.

„Sunt pasionată să dezvolt filme documentare sau alte genuri de film, pentru că în R. Moldova sunt foarte multe idei și oameni care ar fi dedicați acestei meserii. Atunci când ești interesat de creație, barierele geografice dispar pe moment și începi să privești lumea fără granițe. Mi-ar plăcea să duc faima țării noastre peste aceste hotare și să promovez țara mea oriunde m-aș afla”, conchide pe un ton optimist Natalia Ghilașcu.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Bun pentru România, ...

25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md