21:04:53 12.01.2025
Stiri

Campion în scaun rulant

Moldovenii în lume 13.11.2015 09:20 Vizualizări4315 Autor: Victoria Bortă
Campion în scaun rulant

Incluziune // În Canada, persoanele cu dizabilități pot circula liber și pot avea un serviciu obișnuit

Este un sportiv recunoscut, are o familie frumoasă și locuiește în Canada. Nimic neobișnuit, dacă nu ar fi într-un scaun cu rotile și nu ar fi plecat în căutarea unei societăți mai tolerante și mai incluzive. Este vorba de Iulian Ciobanu, tânărul care s-a născut la Chișinău, dar nu s-a putut integra totalmente aici, alegând să emigreze în Canada, acolo unde a devenit campion.

A studiat psihologia la Universitatea de Stat din Moldova, a avut o viață socială activă, lucrând în mai multe organizații și s-a căsătorit cu o moldoveancă. Cu toate acestea, a întâmpinat numeroase dificultăți acasă, de aceea, în urmă cu șapte ani, a ales să plece alături de soția sa peste Ocean.

Atitudine indiferentă

Infrastructura din Republica Moldova și oamenii indiferenți de aici l-au intimidat întotdeauna pe Iulian Ciobanu, care a ajuns în scaunul cu rotile la 12 ani, atunci când a fost diagnosticat cu distrofie musculară a centurilor, o maladie degenerativă.

Deși era un tânăr foarte activ, nu putea avea acces la unele instituții, „cât despre scări, nici oamenii sănătoși nu le pot urca, darămite cei cu dizabilități”, subliniază Iulian, care deseori s-a lovit de atitudinea indiferentă și zeflemitoare a oamenilor de aici.

„În Chișinău, ți se întâmplă să cazi jos și cineva să zică: Ha, ha, s-a îmbătat. Ori să nu te ajute nimeni chiar și un sfert de oră. Pe când, în Canada, zece persoane îți sar în ajutor imediat. Nu vreau să spun că moldovenii sunt răi, dar ei sunt atât de închiși în sine și atât de fixați pe problemele lor personale, încât uită că pot da o mână de ajutor unui om”, povestește cu durere Iulian Ciobanu.

„Nimeni nu se uită pieziș”

Potrivit tânărului, Canada nu este o țară perfectă, nici acolo nu toate transporturile sunt adaptate, dar există alternative, astfel încât persoanele cu dizabilități pot circula liber și pot avea un serviciu obișnuit.

„Dacă ești perseverent, indiferent dacă ai dizabilități, e imposibil să nu reușești. Cerșetorii de aici sunt oameni care își aleg acest stil de viață, nu care au ajuns așa”, ne convinge atletul.

Cel mai important este că în Canada persoanele cu dizabilități, dar și cele cu probleme psihice, care nu sunt periculoase pentru societate, au fost dezinstituționalizate. Ele locuiesc cum vor și cu cine vor. „Însăși atmosfera socială este alta. Nimeni nu se uită pieziș la mine. Sunt tratat la fel ca ceilalți”, consideră Iulian.



Sport pentru dizabilități severe

Doi ani s-a pregătit pentru a se angaja în câmpul muncii, iar ulterior tânărul în scaun cu rotile a devenit funcționar public la Ministerul Muncii din Canada. Astfel, a activat câțiva ani în calitate de agent care ajuta persoanele să se reintegreze în câmpul muncii, căpătând și o vastă experiență.

În ultimul an, viața lui Iulian Ciobanu însă s-a schimbat complet, pentru că a început să se ocupe cu sportul, mai exact cu boccia - un sport adaptat pentru persoanele cu dizabilități, chiar și dintre cele mai severe.

Boccia a fost inițial creat pentru a fi practicat de către persoanele afectate de paralizie cerebrală, dar implică acum și sportivii cu dizabilități motorii. În 1984, a devenit un sport paralimpic, iar acum este popular în peste cincizeci de țări din întreaga lume.

„Eu sunt într-o categorie, unde suntem mai autonomi, nu avem nevoie de asistență, dar sunt și colegi care nici nu pot ține mingea în mână. Ei joacă cu rampă și au tot timpul alături un asistent care îi ajută să manipuleze rampa, să pună mingile pe rampă”, povestește Iulian.

Calificat la Jocurile Paralimpice de la Rio

Sportivul primește suport financiar din partea statului. „E un fel de bursă, pentru că sunt atlet brevetat, după cum se spune aici. Am și timp să lucrez dacă doresc, dar mă dedic mai mult sportului, pentru că îmi place, dar și pentru că vreau să dedic timp și fetiței mele de un an și cinci luni”, spune tânărul, care a participat deja la circa nouă competiții.

Cel mai mare premiu al lui Iulian Ciobanu este medalia de aur la Campionatul Americii de boccia. Această victorie i-a adus calificarea pentru Jocurile Paralimpice de la Rio, din 2016. Echipa Canadei a reușit pentru prima dată în istorie să învingă adversara din Brazilia, considerată una dintre cele mai puternice echipe din lume la boccia.

Cu toate acestea, cea mai importantă competiție la care a participat sportivul este cea din Coreea de Sud, care a avut loc în vara anului trecut și în care atletul a jucat cu campionii lumii și a reușit să își vadă potențialul.

„Există multe oportunități, nu știu dacă mă voi limita doar la asta, însă mi-ar plăcea să rămân în sport și poate chiar să combin psihologia cu sportul”, spune Iulian despre viitorul său în domeniu.

„Mă simt nesigur în Republica Moldova”

După șapte ani petrecuți în Canada, Iulian Ciobanu consideră că sunt foarte multe lucruri care trebuie schimbate la noi. „În primul rând, oamenii trebuie să se schimbe, dar și liderii politici, care sunt făcuți toți din același aluat. Mie mi-a plăcut ce a început să facă Maia Sandu, pentru că de la învățământ se începe schimbarea”, este convins tânărul.

De asemenea, Iulian consideră că nu trebuie să așteptăm, „oamenii au drepturi și trebuie să lupte pentru drepturile lor, pentru studii de calitate, pentru transport public curat, toate aceste lucruri trebuie cerute”.

De când a plecat, încă nu s-a întors niciodată acasă. „Mă simt nesigur în Republica Moldova. Mă tem că o să mă umplu de nervi. Oamenii sunt atât de indiferenți… Mă influențează negativ. Totodată, nu există conștiința de societate unită. Din aceste cauze nu aș vrea să mă întorc la Chișinău. Mai degrabă aș vrea să-mi văd rudele aici”, conchide Iulian Ciobanu, tânărul originar din Republica Moldova, care a reușit să devină campion în Canada.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md