13:34:49 20.04.2024
Stiri

Ai noștri din Grecia sfidează criza

Moldovenii în lume 24.07.2015 09:20 Vizualizări4485 Autor: Stela Mihailovici
Ai noștri din Grecia sfidează criza


INCERTITUDINE // Moldovenii stabiliți de ani buni în Grecia nu planifică să revină la baștină, deși criza le-a redus drastic veniturile și i-a făcut să-și piardă încrederea în ziua de mâine

Tensiunea este în creștere la Atena, după ce statul elen a fost lăsat în zona euro și obligat să ia măsuri de austeritate. Mii de cetățeni străini care veniseră aici la muncă s-au văzut nevoiți să se întoarcă acasă sau să migreze în alte țări europene care o duc mai bine, dar moldovenii pentru care Grecia a devenit „a doua casă” au decis să reziste presiunilor.

Oamenii spun că duc un trai decent, chiar dacă le-au scăzut veniturile și în glumă îi doresc R. Moldova să ajungă într-o astfel de criză „când salariile vor fi tăiate de la 1 500 la 800 de euro, iar pensiile vor fi de 350 de euro”.

Lucia Gagosov se numără printre moldovenii care au reușit să-și pună pe roate o afacere în statul elen. Stabilită în Atena de 23 de ani, femeia gestionează o agenție de turism și mai are un birou particular de avocatură și notariat. De când a început criza, situația financiară s-a schimbat radical.

A pierdut clienții

„La biroul de avocatură am fost nevoiți să micșorăm prețurile, dar, pe de altă parte, s-au ridicat impozitele pe care le plătim statului. Pierdem clienți, pentru că oamenii se străduiesc să-și rezolve singuri problemele. Nu au posibilitate să plătească astfel de servicii”, afirmă doamna Gagosov.



Lucrurile stau tot mai prost și în domeniul turismului, comenzile micșorându-se cu 45%. Multe dintre rezervările făcute anterior au fost anulate în acest sezon.

„Noi avem memorandumuri semnate cu mai multe universități din R. Moldova și aducem studenți la practică în Grecia în domeniul turismului. Pentru ei este o experiență unică și foarte importantă. Anul acesta am adus 120 de studenți, dar a fost problematic. Chiar și Consulatul Greciei din Odesa a respins multe vize. Practica studenților este remunerată și ei sperau să-și întoarcă banii pentru deplasare, dar criza i-a lăsat fără lucru”, povestește moldoveanca.

Dezamăgită de R. Moldova

Deși recunoaște că are probleme în activitate în Atena, Lucia Gagosov nu planifică să se întoarcă în R. Moldova, pentru că s-a dezamăgit. „Am revenit acasă acum doi ani și toți voiau să fac voluntariat. Suntem plecați de mult și am devenit străini chiar și pentru rude. Am adus investitori greci care s-au descurajat după ce au văzut ce se întâmplă la Chișinău. Guvern nu avem… În plus, ce să facă în țară femeile după 40-45 de ani? Anii de muncă din Grecia nu sunt recunoscuți la calcularea pensiei din R. Moldova și multe alte probleme”, enumeră Lucia Gagosov. Avocata conduce Uniunea Femeilor Migrante și încearcă să abordeze cele mai sensibile probleme la diverse întruniri cu reprezentanții autorităților de la Chișinău.

Nu se dau salarii în orez

Un alt moldovean stabilit de două decenii în Grecia, Mihail Slusarenco, ne spune că jumătate dintre conaționalii lui au plecat în ultimii ani din statul elen. Criza s-a făcut simțită încă din 2008, iar acum este apogeul.

„Da, s-au redus locurile de muncă și s-au înjumătățit salariile, dar această criză nu poate fi comparată cu cea din R. Moldova din anii ’90, când primeam în loc de salarii macaroane și orez. Să nu credeți că grecii și-au suflecat mânecile și au venit la muncă pe șantiere în locul moldovenilor, pur și simplu nu se fac atâtea construcții. Dacă înainte de criză un străin era remunerat cu 50 de euro pe zi, acum e mai puțin de 30 de euro”, punctează bărbatul.

Moldovenii își cumpără locuințe în Atena

Pe de altă parte, Mihail Slusarenco afirmă că această criză a adus și lucruri pozitive. După ce a scăzut puterea de cumpărare a oamenilor, s-au micșorat prețurile la mărfurile de larg consum, iar piața imobiliară s-a prăbușit, devenind atractivă pentru moldoveni.

„Mulți aveau economii și au cumpărat acum apartamente în Atena, fiindcă sunt mai ieftine decât în Chișinău. Cu 20-30 de mii de euro îți cumperi o locuință cu două-trei camere”, zice domnul Slusarenco.

Se duc ca turiști și rămân la muncă

Întrebat dacă criza nu-l determină să revină acasă, bărbatul zâmbește și spune că și-ar dori o astfel de criză și în R. Moldova „să avem salarii de 800 de euro și pensii de 350 de euro, așa cum sunt la greci”. În plus, Mihail Slusarenco ar vrea să mai activeze în Atena pentru a acumula cel puțin 15 ani de vechime în muncă pentru a beneficia de pensie.

Moldoveanul își câștigă acum existența din activitatea unui birou care oferă servicii pentru străinii care vor să-și legalizeze șederea în Grecia. Clienți sunt mai puțini, dar sunt, mai ales după ce R. Moldova a obținut regim liberalizat de vize cu UE. Mulți moldoveni vin în Grecia ca turiști, iar ulterior își fac acte și rămân la muncă legal.

„Cu 20 de ani în urmă, noi am venit aici ca la loterie, nu știam ce ne așteaptă, cei care vin acum au rude să-i ajute și le caută de lucru”, adaugă domnul Mihail.

Studii în Grecia

Sunt departe de ideea de a reveni în R. Moldova și tinerii stabiliți în Grecia, chiar dacă recunosc că nu au siguranța zilei de mâine în statul elen cuprins de criză. Dorina Izbisciuc nu-și vede viitorul la baștină și visează la o carieră de succes în Atena.


„Eu am venit în Grecia acum șapte ani. Am făcut Facultatea de Comunicare și Publicitate, dar de doi ani muncesc în alt domeniu. A fost ca un repaus, dar am perspective să-mi fac carieră în domeniul pe care l-am studiat”, este convinsă Dorina. Fata cunoaște moldoveni care au revenit la baștină, iar în scurt timp au făcut cale întoarsă la Atena „pentru că în R. Moldova e mai greu”.

„Nu știu ce mă așteaptă în septembrie”

Dorina Izbisciuc dezvăluie că lucrează în secretariatul unei fabrici din Atena care coase veșminte bisericești. Majoritatea comenzilor veneau până nu demult din Rusia și Ucraina, iar acum livrările s-au blocat. „Firma a fost lovită triplu: criza elenă, embargoul rusesc și situația gravă din Ucraina. S-au făcut reduceri de cadre în secția de producere și s-au tăiat salariile. În august plecăm toți în concediu și nu știm la ce să ne așteptăm când revenim în septembrie”, spune mâhnită tânăra.

Chiar dacă acum ridică lunar un salariu de 600 de euro, Dorina recunoaște că s-a obișnuit să-i împartă astfel încât să-i ajungă pentru toate: chirie, transport și produse alimentare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md