07:36:55 29.03.2024
Stiri

Modul INCREDIBIL în care un bărbat din Criuleni crește căpșuni! Este PRIMUL care face așa ceva

Economie 27.01.2015 11:13 Vizualizări8602 Autor: Virginia Nica
Modul INCREDIBIL în care un bărbat din Criuleni crește căpșuni! Este PRIMUL care face așa ceva fermierul.md


Pentru a avea căpșuni pe tot parcursul anului, chiar și iarna, un bărbat din Criuleni, Ion Bobeico, a ales să cultive căpșuni pe verticală, prin metoda hidroponică, fiind primul agricultor din R. Moldova care a realizat așa ceva, scrie fermierul.md.

Potrivit sursei citate, Ion a decis să crească căpșuni pe jgheaburi suspendate. „Au fost făcute analize mai amănunțite din punct de vedere financiar, în special de a utiliza cât mai eficient spațiul de 1,2 hectare”, spune moldoveanul. În seră există un sistem de irigare prin picurare, un sistem de ceaţă și urmează să fie instalat un sistem de iluminare.

De asemenea, un factor important este că nu se face în sol cultivarea, ci ca substrat pentru rădăcină este utilizată vata minerală, ceea ce garantează o sterilitate sporită în zona rădăcinii - factor important la atingerea volumului de roadă planificat. Când are nevoie de ajutor, apelează la specialiști. „În Moldova nu avem specialiști pregătiți și astfel suntem nevoiți să apelăm la companii de consultanță din afara țarii precum Olanda, Germania sau Spania. Sunt costuri suplimentare, dar sunt inevitabile”, mărturisește Ion Bobeico.

De la plantarea materialul FRIGO (material săditor pentru căpșuni) și până la prima roadă este nevoie de circa 60 de zile. Totul depinde de perioada plantării. „Sigur, creșterea în sere tehnologice îți oferă o autonomie suplimentară cu privire la acest aspect și doar în privința planificării perioadei de recoltare. Ciclul biologic de viață a culturii rămâne a fi același”, adaugă agricultorul.

Perioada de cultivare a căpșunilor este de 11 luni. Chiar dacă ar putea să culeagă fructe 12 luni în continuu, a decis să se rezume doar la 10 luni. „Pentru perioada rece și întunecată a anului prefer să reciclez plantele. Decizia luată de a avea o pauză în fructificare ține doar de aspectul economic al afacerii. În această perioada, în special luna ianuarie, costurile energetice ating o cotă de circa 87% din sinecost”, spune Ion. Acum lucrează la analiza diverselor posibilități de a reduce aceste costuri prin utilizarea surselor alternative de energie.

Ion Bobeico presupune că își va recupera investițiile de câteva milioane de lei în circa trei ani. Acum continuă să investească încă în două hectare de sere pentru a avea o capacitate mai mare de producere, lucru care îl va ajuta să devină un jucător important pe piața autohtonă și, poate, pe cea externă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md