17:09:58 25.04.2024
Stiri

Mitul detoxifierii // Care este realitatea ştiinţifică din spatele curelor şi dietelor „detox”?

Știri 27.04.2016 09:23 Vizualizări1897 Autor: Ziarul National


Mitul detoxifierii // Care este realitatea ştiinţifică din spatele curelor şi dietelor „detox”? sursa: one.ro

Detoxifierea este numele dat obiceiului de a elimina toxinele din corp. Cele mai răspândite forme de detoxifiere sunt „curăţarea ficatului” şi „curăţarea colonului”. Majoritatea doctorilor consideră terapiile de detoxifiere o formă de pseudoştiinţă, ce se bazează pe o înţelegere greşită a elementelor de bază ale biologiei.

De aceea, doctorii consideră produsele de detoxifiere o risipă de bani şi chiar o practică ce poate avea efecte dăunătoare. În ciuda acestui lucru, acest obicei este unul răspândit, fiind alimentat de numeroase reclame. Persoanele care promovează „terapiile de detoxifiere” pornesc de la premisa că trupul uman acumulează toxine ce pot provoca diferite afecţiuni, printre care şi cancer. Astfel, susţin aceştia, „curăţarea” corpului de toxine reduce riscul de afecţiuni şi conferă mai multă energie, sănătate şi o piele mai strălucitoare.

Adevărul despre toxine

Toxinele sunt otrăvuri, însă toxicitatea – gradul în care o substanţă este otrăvitoare – depinde de doză. Majoritatea toxinelor din corp nu sunt suficient de concentrate pentru a fi toxice sau dăunătoare. Aproape orice substanţă chimică, inclusiv apa, este toxică (sau chiar letală) la o anumită doză.

Într-adevăr, corpul nostru acumulează toxine prin consumarea de alimente, apă şi aer. În această lume modernă plină de substanţe chimice produse de om, un nivel alarmant de toxine circulă în trupurile noastre. Oamenii de ştiinţă nu sunt siguri dacă această „supă chimică” din corpul nostru este dăunătoare, şi dacă da, cât de dăunătoare. De asemenea, nimeni nu este imun, nici persoanele care trăiesc în zone izolate.

Ce este clar, însă, este că aşa-numitele „cure de detoxifiere” – fie că este vorba de post, sucuri de fructe sau soluţii pe bază de plante – nu par să producă vreun efect în ceea ce priveşte eliminarea toxinelor. Acest lucru ar putea fi unul bun, pentru că o eliberare bruscă a toxinelor din locul în care sunt stocate ar putea provoca corpul să sufere un şoc.

Ficatul – inamicul toxinelor

Principala metodă prin care corpul se apără de toxine este ficatul. Orice substanţă respiraţi sau înghiţiți, ce este ulterior descompusă şi absorbită în sânge, trece prin ficat. Corpul depinde de ficat pentru a regla, sintetiza, stoca şi secreta numeroase proteine importante şi substanţe nutritive, cât şi pentru a purifica, transforma şi elimina substanţele toxice sau inutile.

Deşi ficatul acţionează pentru a detoxifica sângele – transformând substanţele chimice ce au potenţialul de a fi nocive în substanţe solubile în apă, ce pot fi eliminate prin transpiraţie sau excreţie – organul nu funcţionează ca un filtru ce devine „blocat” de toxinele interceptate, având nevoie să fie „curăţat”.

Aşadar, din punct de vedere biologic, nu există „curăţarea ficatului”. Toxinele pot fi detoxificate parţial sau complet şi pot trece prin ficat de denumărate ori, însă acestea nu se acumulează în ficat. Singurele excepţii sunt în cazul vitaminei A, a fierului şi a cuprului, însă aceste cazuri sunt rare şi sunt un semn ce anunţă o boală a ficatului.

În cel mai bun caz, substanţele ce pretind că ajută la „curăţarea ficatului” pot, eventual, să stimuleze funcţionarea ficatului astfel încât acesta să fie mai eficient în eliminarea toxinelor. Nu există însă cercetări care să susţină aceste afirmaţii, deşi unele studii sugerează că păpădia şi armurariul stimulează ficatul.

Sursa: one.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md