Pachetul de legi care vizează AVERILE demnitarilor: Ministrul Justiției dezvăluie DETALII despre EȘECUL de ieri din Guvern
Pachetul de legi care se referă la averea și integritatea demnitarilor va fi propus spre votare în viitorul Guvern, a declarat, pentru Ziarul NAȚIONAL, ministrul Justiției, Vladimir Grosu.
Contactat să comenteze cele întâmplate ieri în Guvern, ministrul a precizat că nu a fost luat prin surprindere de gestul colegilor delegați de Partidul Democrat. Mai mult decât atât, Grosu a dezvăluit că a retras acum o săptămână pachetul de legi de pe ordinea de zi a Guvernului din același motiv.
„Nu vom lăsa lucrurile așa. Vom merge cu pachetul de proiecte deja în noul Guvern, pentru că acum nu mai avem dreptul să adoptăm nimic. Cel mai probabil, cei care s-au opus adoptării acestor documente s-au temut de reala independență a Centrului Național de Integritate în care urma să nu mai existe un monopol. Dispărea centrul de putere prin crearea a trei organe noi. Centrul urma să fie mai efectiv, să examineze mai multe declarații”, a explicat Grosu.
Ministrul a evitat să spună dacă nevotarea pachetului de legi ar putea determina ratarea unei noi tranșe de finanțare din partea Uniunii Europene pentru reforma justiției din R. Moldova.
„E devreme să vorbim despre asta. Trebuie să fie clar că această reformă ne trebuie nouă, nu europenilor”, a mai spus ministrul.
Ieri, după eșecul din Guvern, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a declarat pentru Jurnal TV că este foarte dezamăgit de faptul că procesul de vot nu a avut loc. „Reforma Comisiei Naţionale de Integritate este o prioritate fundamentală pentru Uniunea Europeană şi pentru asistenţa noastră. Regret foarte mult că nu s-a votat. Este important ca această lege să ajungă cât mai curând în Parlament”, a subliniat diplomatul.
Proiectul de lege privind declararea averii și intereselor personale, precum și cel cu privire la Centrul Național de Integritate, care urmau să reformeze sistemul, nu au reușit să adune ieri voturile necesare în Guvern, deși documentele reprezintă condiții prevăzute în Acordul de finanțare de către Uniunea Europeană a reformei justiției în R. Moldova.
În favoarea acestor proiecte au votat doar nouă miniștri liberal-democrați.
După ce ministrul Justiției, Vladimir Grosu, a prezentat proiectele, viceministrul pentru Reintegrare, Victor Osipov, a anunțat că „are semnale” de la mai mulți deputați care nu ar susține „conceptual” aceste documente.
Osipov a propus ca proiectele de legi să fie întoarse în grupul de lucru care le-a elaborat, ca să se evite întoarcerea acestora de la Parlament în Guvern.
Revenit de la Moscova, Krasnoselski se arată sigur că rușii vor relua „în curând” furnizarea de gaze naturale către regiunea separatistă a R. Moldova sun formă de „asistență umanitară și tehnică”
AUDIO // Falimentau fictiv unele companii, după care preluau bunurile prin acțiuni de tip raider. SCHEMA a fost pusă în aplicare de trei administratori autorizați: „Din dosarul acesta faci 2 000 000 de lei, îți cumperi apartament...”
Sistem de schimb rapid de informații privind produsele periculoase, similar celui existent în UE, instituit în R. Moldova: Orice produs periculos va fi semnalat rapid, iar cetățenii vor fi informați imediat