Migranții moldoveni își DORESC să revină și să INVESTEASCĂ acasă, dar IMPUN anumite condiții
Fiecare al treilea migrant moldovean își dorește să investească în Republica Moldova, iar 74% dintre aceștia vor să își deschidă o afacere în localitatea de baștină. Mai întâi, însă, intențioează să acumuleze un capital de 100-120 de mii de euro, arată un studiu realizat de Centrul CIVIS și Agenția IASCI în cadrul proiectului NEXUS Moldova.
Potrivit cercetărilor, 411 mii de moldoveni sunt plecați peste hotare pe termen lung, dintre care 370 de mii sunt cei care muncesc în străinătate. În același timp, 109 mii de moldoveni practică migrația sezonieră. Valoarea totală a veniturilor anuale ale migranților este de circa 4,5 miliarde de euro, dintre care peste 1,8 miliarde de euro reprezintă cheltuielile acestora peste hotare, iar 920 de milioane de euro reprezintă transferurile. Din totalul banilor trimiși acasă de moldoveni, 48% sunt orientați spre consum, 25% reprezintă investiții în imobil, 21% - bani economisiți acasă și doar 5% - investiții în afaceri. Studiul mai arată că numărul migranților care vor să investească în economie a crescut de la 24% din numărul migranților care era în 2010 la 36% din totalul moldovenilor care munceau peste hotare în 2012. Dintre cei care își doresc să inițieze o afacere, 74% vor să investească în localitatea de baștină.
Moldovenii susțin că vor să se întoarcă acasă pentru a investi, dar inițial să acumuleze un capital de 100-120 de mii de euro. În același timp, numărul moldovenilor care nu doresc să se întoarcă acasă a crescut de la 16% în 2009 la 25% în 2012. Ei spun că se vor întoarce acasă doar dacă vor avea, în primul rând, un loc de muncă bine plătit.
Studiul reprezintă un punct de orientare pentru desfășurarea proiectului NEXUS Moldova, lansat în decembrie 2012 și implementat de IASCI, fiind finanțat de Uniunea Europeană. Coordonatorul proiectului, Nicolaas de Zwager, susține că informațiile prezentate sunt foarte importante pentru implementarea proiectului, care tinde spre valorificarea potențialului migrațional. „Prin inițiativa noastră dorim să asigurăm, prin intermediul partenerilor noștri, acel suport practic care să facă întregul ciclu migrațional pe cât de eficient posibil”, a declarat Nicolaas de Zwager.
Primul lot de ouă de consum din R. Moldova a ajuns pe piața UE! Vicepremierul Alaiba: „Sprijinul Uniunii Europene pentru R. Moldova e real și continuă să crească”
SAMBO // 16 medalii pentru lotul național la Campionatul Balcanic, rezervat cadeților și juniorilor: R. Moldova, pe locul II
FOTO // O mașină în care se aflau și doi copii minori a derapat de pe traseu și a căzut în șanț: Unde se circulă cu dificultate la această oră, din cauza ninsorii