05:47:47 20.04.2024
Stiri

MĂRTURIE // Cum s-a născut Declarația de Independență a R. Moldova

Politică 27.08.2014 15:13 Vizualizări1838 Autor: Stela Mihailovici
MĂRTURIE // Cum s-a născut Declarația de Independență a R. Moldova europalibera.org


Unul dintre deputații primului Parlament al R. Moldova care a făcut parte din grupul de lucru ce a scris textul Declarației de Independență povestește în detalii cum s-a născut documentul.

Vasile Nedelciuc își amintește că ultimul impuls pentru declararea independenței R. Moldova a venit atunci când statul vecin, Ucraina, a decis să se rupă de imperiu și a adoptat un act de independență, după puciul de la Moscova din vara anului 1991. „Atunci, puterea centrală a rămas paralizată după tentativa de lovitură de stat. Era clar că R. Moldova nu mai are niciun motiv să nu urmeze pașii făcuți de Ucraina și Belarus. Am decis că trebuie să organizăm o ședință specială a Parlamentului pentru proclamarea independenței. Era o situație dificilă, pentru că aveam la dispoziție doar câteva zile, mulți parlamentari erau în vacanță, dar nici nu aveam o majoritate stabilă ca să poți fi sigur că va fi adoptat un document de asemenea anvergură care să corespundă adevărului istoric și aspirațiilor populației”, spune Nedelciuc.

Membrii Prezidiului Parlamentului au ales un cerc restrâns de deputați care să pregătească textul Declarației de Independență. Din București au fost trimiși experți în drept internațional care au participat la redactarea textului astfel încât acesta „să nu poată fi pus la îndoială de niciun diplomat nici de la Moscova, nici din România, nici din altă parte”, precizează Nedelciuc.

Prima variantă a Declarației a fost dur criticată de unii membri ai Prezidiului Parlamentului, fiind văzută mai mult ca un document ce pregătea unirea R. Moldova cu România. Grupul de lucru s-a văzut nevoit să refacă textul și să-l prezinte pentru dezbateri în dimineața zilei de 27 august.

„În cea de-a doua variantă am inclus un alineat care viza Transnistria și au fost modificate câteva fraze care nu au schimbat în fond esența textului inițial. Când l-am propus spre examinare, aproape că nu au existat critici la document, pentru că deja în Piață era foarte multă lume, atmosfera era de sărbătoare și cei care seara aveau critici dure de tot asupra textului, au renunțat la ele. Documentul a fost acceptat de Prezidiu, citit în Piață în fața mulțimii și apoi votat de majoritatea parlamentarilor, în forma în care o cunoaștem astăzi”, adaugă Vasile Nedelciuc.

Potrivit ex-deputatului, au fost parlamentari prezenți în sala de ședință care s-au abținut de la vot sau și-au retras votul.

Vasile Nedelciuc a dezăvăluit că nu au existat atunci prea multe discuții legate de introducerea în Declarația de Independență a noțiunilor de moldoveni și limbă română. „Noțiunea de moldoveni este și așa va rămâne, pentru că este o componentă din cadrul națiunii române așa cum sunt muntenii sau ardelenii. Nu am scris expres că suntem moldoveni și nu suntem români. Din tot textul Declarației se vede clar că suntem parte a națiunii române, avem aceeași limbă, istorie, cultură”, punctează Nedelciuc.

Vasile Nedelciuc a fost printre puținii deputați care nu au coborât în fața Parlamentului pentru a săbători proclamarea independenței și a ciocni o cupă de șampanie. Deputatul a rămas în sală să traducă Declarația de Independență în limba engleză, pentru ca documentul să poată fi difuzat cât mai repede agențiilor de presă de peste hotare.

„În Piață era mare sărbătoare. Lumea a așteptat acest eveniment după decenii de neliniște, de frică, de nemulțumire, de nedreptate. A fost momentul care ne-a rupt de marele imperiu și ne-a oferit dreptul să ne creăm singuri viitorul”, a conchis deputatul primului Parlament Vasile Nedelciuc.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md