06:21:14 25.09.2024
Stiri

Maia Sandu pune punctul pe i: Pe deciziile de acordare a celor 14,5 miliarde de lei băncilor cu probleme stau semnăturile lui Candu și Bride

Politică 01.07.2016 11:29 Vizualizări18741 Autor: Ziarul National
Maia Sandu pune punctul pe i: Pe deciziile de acordare a celor 14,5 miliarde de lei băncilor cu probleme stau semnăturile lui Candu și Bride


Liderul Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS), Maia Sandu, susține că strategii în comunicare ai Partidului Democrat „se împușcă în picior”, atunci când o acuză că a participat la deciziile luate în secret la Guvern de acordare a celor 14,5 miliarde de lei Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank-ului din rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei.

„Dacă ei cred că emiterea acestei garanții înseamnă furtul bancar, înseamnă că în primul rând îl acuză pe Candu (Andrian Candu, actualul spicher, fost ministru democrat al Economiei – n.r.). Acolo nu o să vedeți semnătura mea, în primul rând pentru că nu am participat la această ședință din noiembrie 2014. Iar la a doua decizie, iar nu o să vedeți semnătura mea, ci a lui Bride (Stephane Bride, fost ministru al Economiei - n.r.), pentru că pe asemenea decizii semnează ministerele care au atribuții”, a explicat Maia Sandu, ieri-seară, la N4.

Potrivit fostei ministre a Educației, la a doua ședință secretă, când a fost acordată ce-a de-a doua garanție, a participat și a avut o discuție „extrem de nepoliticoasă” cu guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguțanu.

„Am avut un dialog extrem de nepoliticos cu guvernatorul BNM, alții doar au asistat la discuție. Eu m-am dat cu părerea și am avut o sumedenie de întrebări. Apropo, în această discuție în care eu am avut un dialog extrem de nepoliticos cu guvernatorul, toți miniștrii PD care au asistat acolo nu au avut nicio întrebare. Dimpotrivă, au fost din cei care mi-au reproșat că nu sunt politicoasă cu guvernatorul. Și acest lucru este ușor de verificat. Există stenograma discuției, pentru că la fiecare ședință de Guvern se face o stenogramă”, a spus Maia Sandu.

Întrebată ce s-a discutat exact în acea ședință și cine s-a mai opus, Sandu a spus că și fostul ministru al Finanțelor, Anatol Arapu, a avut niște întrebări.

„Ne-am certat la modul cel mai direct, pentru că atunci când omul vine și spune că nu i-au ajuns bani din prima garanție, care a fost enormă, care să acopere tocmai depozitele cetățenilor, cum poți să reacționezi? Prima întrebare a fost cum a fost posibil ca să permiți ca aceste furturi să se întâmple în sistemul bancar?”, a adăugat fosta ministră.

Aceasta a accentuat că din primul raport „Kroll” este clar că Banca de Economii a moștenit din perioada guvernării comuniste credite neperformante de 6-7 miliarde de lei, iar această situație a continuat și pe timpul guvernatorului Drăguțanu: „Ce mă miră pe mine este că omul a plecat bine, frumos, nu este anchetat, investigat”. Fosta ministră a mai declarat că organele de drept ar trebui să cerceteze dacă Drăguțanu a mințit la Guvern, atunci când a cerut garanțiile, și dacă da, să fie tras la răspundere, mai ales că, în 2015, cele trei bănci cu probleme se aflau sub administrarea BNM.

Tot Maia Sandu afirmă că în furtul din sistemul bancar au fost implicate și alte patru bănci sistemice de pe piață care au plasat miliarde de lei într-o instituție cu probleme și trage concluzia că acestea au ajutat autorii furtului să ajungă la rezervele valutare ale BNM.

„De ce nu merg organele de anchetă la aceste bănci să recupereze acești bani. Sunt câteva miliarde și nu trebuie să le cauți prin off-shore-uri. Sunt aici, acasă. Dacă această guvernare pretinde că este responsabilă, să nu aprobe în Parlament aceste emisii de obligațiuni”, sugerează Maia Sandu.

Liderul PAS a declarat că ceea ce s-a întâmplat în sistemul bancar nu o să poată fi ascuns la nesfârșit, mai ales că au început mai mulți să vorbească, „mizeria este prea mare” și lucrurile nu vor mai putea fi mușamalizate: „Dacă cei care au organizat acest furt cred că vor scăpa ca în cazul falimentării „InvestPrivatBank”-ului, cu amenzi de doar 3 000 de lei, greșesc amarnic”.


Stiri relevante
22.09.2024 10:04 1155 Marin Tauber și Dodona
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Portretul alegătorul...

20.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doriți să fiți legat...

16.09.2024 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia Sfântă crimina...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md