07:24:32 23.11.2024
Stiri

Lucrările de primăvară – muncă sisifică din cauza scumpirilor

Economie 29.03.2014 13:25 Vizualizări2789 Autor: Virginia Nica
Lucrările de primăvară – muncă sisifică din cauza scumpirilor


CAMPANIE AGRICOLĂ// Pentru Constantin Percembli primăvara a venit cu noi griji privind lucrările de primăvară despre care spune că sunt exagerat de costisitoare, iar munca agricultorilor din această perspectivă este una sisifică

Agricultorul din Găvănoasa, Cahul, spune că dragostea față de agricultură este una dulce-amăruie din cauză că an de an se confruntă cu scumpiri nejustificate, care taie tot mai mult din dorința de a produce ceva. Constantin Percembli deține 300 de hectare care vor fi cultivate cu porumb, orz, grâu și floarea-soarelui, dar și zece hectare de livadă cu piersici.

Peste cinci mii de lei pentru un hectar

„Pe spatele agricultorului este pusă cea mai grea povară, cea a scumpirii combustibilului și a valutei străine. Numai pentru combustibil cheltuiesc vreo patru sute de lei la hectar, iar ierbicidele și semințele se vând în euro. De exemplu, un sac de semințe de floarea-soarelui, care ajunge pentru 2,5 ha, îmi golește buzunarele de 140 de euro, plus cheltuiesc pentru ierbicide vreo 70 de euro la hectar. Nu mai vorbesc că trebuie să-l plătești pe cel care prelucrează terenul și alte necesități care apar cu nemiluita, iar prețurile sunt parcă din altă lume. Dacă aș spune o cifră, ar fi de peste cinci mii de lei pentru efectuarea lucrărilor de primăvară pentru un hectar”, a explicat Constantin Percembli.

Munca sisifică

Agricultorul spune că livada îi aduce și mai multe bătăi de cap, numai pentru stropirea acesteia cheltuiește vreo 18 mii de lei. Cheltuielile mari, prețurile mici la piersici și lipsa pieței de desfacere i-au făcut pe mai mulți prieteni să defrișeze livezile, iar acum nea Constantin spune că a rămas printre puținii care cred că vor câștiga bănuți din livada de piersici. „Cum vine primăvara, alergăm ca furnicuțele să găsim bani pentru a investi, dar cu ce ne alegem? Vindem floarea-soarelui cu trei lei și nici măcar nu ne acoperim cheltuielile pe care le facem la această etapă, dar câte mai sunt... Lucrările de primăvară pentru agricultori sunt, de fapt, o muncă sisifică”, consideră Constantin Percembli.

„Ne trebuie o mână de ajutor”

Dezamăgit de faptul că iar trebuie să contracteze credite și de prețurile mari, agricultorul arată cu degetul la autorități. „În România se dau câte 200 de euro pentru prelucrarea unui teren agricol și așa cred și eu că ne-am descurca. Autoritățile se implică peste tot, iar noi nici nu avem acces la finanțare. De când spun că o bancă țărănească ce ar oferi credite la măcar 5% ar fi ca o gură de aer pentru fermieri. Ar apărea pofta țăranului pentru pământ, tinerii nu ar mai fugi din sat peste hotare dacă ar vedea că ar fi convenabil. Ne trebuie o mână de ajutor”, susține fermierul din Găvănoasa.

Constantin Percembli spune că este greu să mergi înainte și să faci agricultură când prețurile la combustibil, dar și ieftinirea leului lovesc direct în agricultori.

MAIA recomandă tehnologii noi și produse autohtone

Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) spun că în cazul lucrărilor la terenurile agricole este necesar ca fermierii să se orienteze spre utilizarea tehnologiilor de conservare a energiei. „Majoritatea statelor nu oferă subvenții sau fonduri directe agricultorilor pentru cheltuielile de combustibil. Doar în Germania există politica de stabilire a prețurilor preferențiale la combustibil pentru agricultori, însă este vorba de un tip de motorină special utilizat în cazul tractoarelor. Agricultorii trebuie să se orienteze spre utilizarea tehnologiilor de conservare a energiei”, a declarat responsabilul din cadrul MAIA, Ivan Guci.

Referitor la prețul în euro pentru semințe și erbicide, Ivan Guci spune că ele sunt valabile în cazul produselor de import. „Agricultorii au tendința de a aduce pe piața europeană semințe care se adaptează mai greu la condițiile climaterice de la noi. De exemplu, în cazul porumbului, noi avem semințe foarte productive și rezistente, de o calitate înaltă. De aceea cred că agricultorii pot găsi un spectru larg de semințe la noi calitative la prețuri avantajoase în lei”, a explicat reprezentantul MAIA.

Potrivit datelor ministerului, în acest an urmează să fie însămânțate 850 de mii de ha de terenuri agricole dintre care 481 de mii cu cereale și leguminoase, 313 mii de ha – culturi tehnice, 56 de mii de ha – culturi furajere. Asigurarea cu semințe este practic acoperită în acest an în proporție de 100%.

Menționăm că, pentru faptul că vor lăsa terenurile agricole în paragină, agricultorii ar putea fi amendați cu sume de până la trei mii de lei, iar în cazul firmelor agricole suma ajunge și la zece mii de lei.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md