VIDEO // Procurora Bețișor raportează sumele din miliardul furat identificate până acum de oamenii legii: Grupările implicate în jaful bancar și 1,6 miliarde în aer
În ultimii trei ani, procurorii din R. Moldova au reușit să investigheze „peste 90% din ceea ce înseamnă această fraudă bancară”, numită și „jaful miliardului”, produs în R. Moldova cu implicarea Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank.
Declarația a fost făcută astăzi, într-o conferință de presă, de adjuncta Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor.
Potrivit procurorei, prejudiciul cauzat de jaful bancar se ridică la 13,34 de milioarde de lei, adică valoarea creditelor de urgență acordate de Guvern Băncii Naționale a Moldovei în favoarea celor trei bănci implicate în frauda de proporții.
Peste 2,6 miliarde de lei din acest prejudiciu urmează a fi recuperate din vânzarea bunurilor celor trei instituții bancare, aflate în curs de lichidare, până acum fiind acumulate doar 477 de milioane de lei.
Procuratura Anticorupție și Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale își propun să recupereze, în următorii trei ani, 10,7 miliarde de lei din acest prejudiciu, cinci miliarde dintre care au fost „identificate cu certitudine” în cadrul cauzelor penale pentru care există deja sentințe în judecată.
Bețișor a mai spus că organele de drept au acumulat suficiente probe care se referă la alte patru miliarde de lei, iar aceste cauze penale urmează a fi trimise în scurt timp în instanță. Suma de 1,6 miliarde de lei rămâne deocamdată neidentificată.
Aceeași sursă a acuzat faptul că în jaful bancar au acționat două grupări - cea a lui Grigore Gacikevici din perioada anilor 2007 - 2012, cu implicarea a 112 persoane fizice și juridice (prejudiciu de 3,2 miliarde de lei), și a doua a lui Platon - Filat - Șor din perioada 2013 - 2014, cu implicarea a 33 de persoane (prejudiciu 6,5 miliarde de lei).
Andriana Bețișor a declarat că în prezent există condamnări definitive pentru recuperarea a 52 de milioane de lei de la Ion Rusu, cumnatul fostului premier liberal-democrat, peste 470 de milione de lei de la Vlad Filat și alte 869 de milioane de lei de la Veaceslav Platon.
Totodată, pe rol în istanțe se află dosarele lui Ilan Șor - 2,7 miliarde de lei, Chiril Lucinschi - 10 milioane de lei, grupul Gacikevici - 1,38 de miliarde de lei și ale conducătorilor Băncii Sociale și ai Unibank - 485 de milioane de lei.
Potrivit strategiei de recuperarea a banilor delapidați din sistemul bancar, făcută publică astăzi, aceste mijloace financiare au circulat prin cel puțin zece jurisdicții străine, fiind scoase din republică prin intermediul unor companii afiliate lui Ilan Șor, Ion Rusu/Vlad Filat, Chiril Lucinschi și Veaceslav Platon.
Ulterior, banii erau transferați pe conturile a 62 de companii off-shore din bănci aflate în Letonia.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski