LIVE, TEXT, FOTO // Ilan Șor, CONDAMNAT la șapte ani și jumătate de ÎNCHISOARE, dar e liber până la un verdict definitiv
UPDATE 18.10 Dacă detenția într-un penitenciar cu regim semiînchis va fi menținută de instanțele ierarhic superioare, Șor va avea parte de mai multe facilități, cum ar fi dreptul să lucreze, iar zilele de lucru să-i reducă din termenele de detenție, spun apărătorii acestuia. Totuși, Șor nu va putea părăsi penitenciarul.
UPDATE 18.05 „Ilan Șor are dreptul să se deplaseze pe teritoriul R. Moldova. Nu știu dacă mâine va merge la Primăria Orhei”, a spus avocatul Denis Ulanov. Apărătorii lui Șor au mai afirmat că „dosarul este unul motivat politic”.
UPDATE 18.03 Apărătorii afirmă că Șor se află acum acasă, unde s-a dus cu ambulanța, după ce i s-a făcut rău astăzi în incinta judecătoriei. „Ilan Șor nu își recunoaște vinovăția, fiindcă a făcut autodenunț”, a adăugat Ulanov.
UPDATE 18.00 Și avocatul lui Ilan Șor, Denis Ulanov, a anunțat că va ataca decizia instanței în cazul primarului, amintind de faptul că acesta a scris un autodenunț și a arătat că principalul beneficiar al jafului miliardului ar fi Veaceslav Platon. Tot Ulanov spune că în instanță s-a vorbit de un prejudiciu de 2,5 miliarde de lei, nu cinci miliarde, așa cum susțin procurorii.
UPDATE 17.58 Procurorul Băieșu, care a cerut 19 ani de închisoare pentru Șor, se declară nemulțumit de decizia instanței și a anunțat că o va contesta la Curtea de Apel, solicitând o pedeapsă mai aspră pe numele acestuia. „Au fost acumulate suficiente probe care demonstrează escrocheria comisă de Ilan Șor”, a spus procurorul. Băieșu a mai adăugat că penitenciarul în care va sta Șor „va avea o supraveghere mai redusă”.
UPDATE 17.56 Judecătorul nu a citit nimic despre o eventuală confiscare a bunurilor care aparțin lui Ilan Șor pentru recuperarea prejudiciului, dar procurorul de caz, Andrei Băieșu, susține că vor fi și confiscări în acest dosar.
UPDATE 17.53 Potrivit deciziei magistraților, Șor, care nu a fost prezent la citirea sentinței, urmează a fi eliberat de sub arest, până la un verdict definitiv al instanțelor de judecată în cazul său. Primarul are doar interdicția de a părăsi R. Moldova.
UPDATE 17.50 Primarul de Orhei, Ilan Șor, a fost condamnat astăzi, de prima instanță, la șapte ani și jumătate de închisoare într-un penitenciar cu regim semiînchis. Acesta a fost găsit vinovat de „cauzarea de daune materiale în proporţii mari proprietarului prin înşelăciune sau abuz de încredere, dacă fapta nu constituie o însuşire” în dosarul legat de frauda bancară din R. Moldova. Procurorii spun, însă, că Șor ar fi prejudiciat Banca de Economii cu cinci miliarde de lei.
UPDATE 16.18. Magistrații care examinează dosarul lui Ilan Șor au intrat în deliberare. Omul de afaceri a părăsit sediul judecătoriei după finalizarea procesului. Sentința în acest dosar ar putea fi anunțată la ora 17.00. Amintim că procurorii au cerut 19 ani de închisoare pentru Ilan Șor.
UPDATE 14.49. Ședința de judecată programată pentru ora 14.30 nu a început. Ilan Șor și avocații săi așteaptă în coridor ca să fie chemați în biroul judecătorului. Primarul de Orhei pare extrem de îngrijorat și mereu își șterge fruntea de transpirație.
Instanța de judecată ar putea pronunța astăzi sentința în dosarul lui Ilan Șor, care este învinuit că a adus prejudicii de cinci miliarde de lei sistemului bancar din R. Moldova.
Ședința de judecată începe la ora 14.30. Dacă astăzi instanța nu va da un verdict, atunci începând cu ziua de mâine, 22 iunie, Ilan Șor ar putea fi eliberat din arest la domiciliu, conform unei decizii a Curții Constituționale. Decizia prevede că un cetățean al R. Moldova nu poate rămâne în arest preventiv mai mult de 12 luni.
Procurorul de caz, Andrei Băieșu, a cerut ieri în instanță 19 ani de închisoare pentru Ilan Șor, exact ca în cazul fotului premier Vlad Filat și omului de afaceri Veaceslav Platon, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în sistemul financiar pe un termen până la cinci ani.
În ședința de astăzi urmează să se expună, în cadrul dezbaterilor judiciare, avocații lui Ilan Șor, precum și primarul de Orhei.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania