09:30:49 23.11.2024
Stiri

VIDEO // Ședința Parlamentului European: Declarații DURE la adresa R. Moldova, după invalidarea alegerilor din Chișinău și Rezoluție adoptată cu MAJORITATEA voturilor

Politică 05.07.2018 12:20 Vizualizări2470 Autor: Ziarul National
VIDEO // Ședința Parlamentului European: Declarații DURE la adresa R. Moldova, după invalidarea alegerilor din Chișinău și Rezoluție adoptată cu MAJORITATEA voturilor


UPDATE // Parlamentul European a aprobat, cu 343 de voturi pentru, 160 de abțineri și 35 împotrivă, Rezoluția privind Republica Moldova ca urmare a anulării alegerilor municipale de la Chișinău.

Documentul include, pe lângă suspendarea acordării R. Moldova a primei tranșe de 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară, și cerința Parlamentului European către Comisia Europeană ca sprijinul bugetar să fie suspendat până la îndeplinirea mai multor condiții, inclusiv validarea alegerilor locale si investigarea transparentă a fraudei bancare.

Parlamentul European ar putea decide astăzi suspendarea acordării primei tranșe din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro R. Moldova, așa cum se arată în proiectul Rezoluției care urmează să fie pus astăzi la vot.

Situația din R. Moldova ca urmare a invalidării alegerilor de la Chișinău a fost deja dezbătută, iar vocile din Parlamentul European care s-au pronunțat pentru suspendarea acordării primei tranșe din asistența macrofinanciară R. Moldova au fost mai numeroase decât cele ale europarlamentarilor care consideră că, astfel, vor avea de suferit cetățenii R. Moldova.

Declarațiile la adresa guvernării din R. Moldova au fost destul de dure și practic toți europarlamentarii care au luat cuvântul au arătat că decizia Curții Supreme de Justiție din 25 iunie curent prin care alagerile din Chișinău au fost anulate este „dubioasă”, „fără argumente solide”, „motivată politic”, dar și „îngrijorătoare” în contextul alegerilor parlamentare din toamnă.

Europarlamentarul Cristian Preda, de exemplu, a propus ca, pe lângă suspendarea asistenței macrofinanciare, să fie suspendată și asistența bugetară pentru R. Moldova: „Statul este acaparat de o persoană, de oligarhul Vlad Plahotniuc, iar justiția este folosită pentru a-i rezolva treburile politice. (...) Cetățenii l-au susținut pe Andrei Năstase, dar oligarhul l-a blocat”.

Europarlamentarul Petras Austrevicius, raportor pentru Republica Moldova în cadrul Parlamentului European, a punctat faptul că R. Moldova este „o deziluzie”, după ce a fost prima țară din Parteneriatul Estic care a beneficiat de regim liberalizat de vize și de Acord de asociere cu UE: „R. Moldova este astăzi un stat capturat, sechestrat, guvernat ca o companie privată. Decizia judecății de a anula alegerile este cu adevărat absurdă. Acest lucru demonstrează că viziunea proeuropeană a autorităților este departe de realitate”.

Iar Segfried Mureșan a adăugat că, prin suspendarea finanțărilor către Chișinău, se subînțelege că „există credibilitate zero în privința guvernării de la Chișinău:

„Republica Moldova ar putea sta alături de România și alte state țări civilizate, dar autoritățile au dus-o la situații de urgență alături de Burundi și Somalia. Astăzi, majoritatea covârșitoare a Parlamentului European va vota o rezoluție prin care va spune că nu putem acorda autorităților de la Chiținău 100 de milioane de euro asistență macrofinanciară. Această decizie înseamnă că există zero încredere pentru autoritățile de la Chișinău. Europa nu se va preface că lucrurile merg bine în Republica Moldova, ci vom spune lucrurilor pe nume. Autoritățile de la Chișinău sunt o piedică în dorința UE de a ajuta cetățenii Republicii Moldova. Rezoluția pe care o vom adopta astăzi este una extrem de critică. Niciodată situația nu a fost atât de gravă, iar Europa vede și știe acest lucru. Spun foarte clar: oamenilor care demonstrează pentru valori europene, vă spun că vă vedem, nu vă fie frică suntem alături de voi”.

„Este inacceptabil ce s-a întâmplat, iar cei care au făcut acest lucru nu au făcut rău numai democrației, dar și-au trădat țara”, „Protestele sunt justificate”, „Hoții trebuie sancționați individual, iar finanțarea trebuie suspendată”, „Anularea alegerilor distruge fundamentul relațiilor dintre UE și R. Moldova” au fost alte declarații ale europarlamentarilor.

De cealaltă parte, uni deputați europeni nu au susținut ideea suspendării finanțării pentru Chișinău, menționând că astfel vor fi pedepsiți cetățenii R. Moldova.

„Decizia instanței este un lucru îngrijorător pentru Parlament și pentru toți cei care țin la R. Moldova. (...) Soluția nu este decuplarea vagonului R. Moldova de la trenul european. Ar fi încă o greșeală să nu se mai dea bani”, a afirmat europarlamentarul Andi Cristea.

Alți deputați și-au îndemnat colegii „să nu dea foc țării”, mai ales că nu ar exista dovezi că politicul de la Chișinău ar fi influențat decizia judecătorilor de a anula alegerile, să „nu facă jocul lui Dodon și al socialiștilor”, fiindcă „cetățenii nu trebuie să sufere”, iar adoptarea documentului propus cu privire la R. Moldova ar însemna „întoarcerea R. Moldova din drumul european spre Rusia”.

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, a încheiat dezbaterile din Parlamentul European la subiect, afirmând că invalidarea alegerilor din Chișinău „i-a privat pe cetățeni de un primar ales democratic” și nu este „un semnal bun” pentru alegerile parlamentare din toamnă.

„Eu mă aștept ca autoritățile să găsească o soluție la această situație inacceptabilă”, a spus oficialul european, amintind că guvernarea de la Chișinău nu a acceptat nici recomandările Comisiei de la Veneția înainte de adoptarea sistmului mixt.

„Tocmai de aceea am decis să oprim acordarea primei tranșe din asistența macrofinanciară”, a declarat Mogherini, subliniind că autoritățile de la Chișinău nu au îndeplinit precondițiile politice, dar banii vor veni la Chișinău imediat ce acest lucru se va întâmpla. „Cu cât mai repede, cu atât mai bine”, și-a încheiat discursul Federica Mogherini.

***

Parlamentul European urmează să dezbată și să aprobe astăzi o Rezoluție cu privire la R. Moldova, după invalidarea alegerilor din Chișinău.

Analistul politic de la Chișinău, Denis Cenușă, susține că pentru ședința Parlamentului European (PE) au fost pregătite
„cel puțin” șase versiuni de rezoluții, dar eurodeputații vor vota un document de compromis.

CITIȚI și ANUNȚUL Delegației UE din R. Moldova vizavi de SUSPENDAREA primei tranșe din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro: „Precondițiile politice NU au fost îndeplinite”

Amintim că, ieri, Comisia Europeană a anunțat că suspendă acordarea primei tranșe de 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară de 100 de milioane care urma a fi acordată R. Moldova.









Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md