21:58:27 22.11.2024
Stiri

VIDEO // AUDIERI PUBLICE: Inițiativa de liberalizare a capitalului și stimulare fiscală, mai mult CRITICATĂ decât salutată

Economie 14.12.2016 15:19 Vizualizări2452 Autor: Ziarul National
VIDEO // AUDIERI PUBLICE: Inițiativa de liberalizare a capitalului și stimulare fiscală, mai mult CRITICATĂ decât salutată


Spicherul Andrian Candu, unul dintre autorii inițiativelor privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală, dă asigurări că implementarea acestora nu-i va elibera de răspundere pe cei care au dobândit bunuri și bani pe căi ilegale, iar acum ar urma să-i legalizeze.

În cadrul audierilor publice organizate astăzi pe marginea acestor inițiative care
au stârnit îngrijorarea societății civile din R. Moldova, Candu a declarat că cetățenii își vor putea declara imobilele, mașinile și cotele-părți din societățile comerciale atât din R. Moldova, cât și de peste hotare, și vor achita o taxă de două la sută din valoarea reală a bunurilor care nu au fost declarate până acum.

Cât privește stimularea fiscală, Candu a spus că agenții economici vor fi scutiți doar de plata amenzilor și penalităților, nu și de datoria de bază la bugetul de stat.

Sergiu Pușcuță, șeful Inspectortului Fiscal Principal de Stat, a declarat la audierile publice că amnistia fiscală din 2007 nu a avut efectul scontat, odată ce autoritățile au așteptat plăți la buget de aproape 300 de milioane de lei în 2008, dar a fost strâns doar un milion de lei.

Acum, potrivit lui Pușcuță, datoriile de bază ale agenților economici la bugetul de stat constituie 1,8 miliarde de lei.

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a recunoscut faptul că aceste inițiative au legătură cu reformele privind promovarea unor criterii de integritate stricte în R. Moldova. Acesta a declarat că legalizările de capital sunt „o normalitate” în economiile din alte state, oferind exemplul Albaniei care ar fi pregătit, în anul 2011, „statul de noile reguli de integritate”.

Cebotari afirmă că, potrivit unor estimări, 200 de mii de persoane din R. Moldova ar fi interesate de aceste inițiative legislative și a propus ca procedura să fie „confidențială”.

Menționăm că, într-o declarație publică semnată de 30 de organizații neguvernamentale se arată că aceste inițiative vor exonera de orice răspundere persoanele care nu și-au declarat proprietățile, iar funcționarii care și-au făcut averi în mod ilegal vor fi amnistiați. Semnatarii declarației mai spun că proiectele legislative nu au „o justificare convingătoare” și se bat cap în cap cu eforturile de a combate corupția în R. Moldova, reformă în care au „investit masiv” partenerii de dezvoltare.

Fostul deputat și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Cosarciuc, a declarat că nu crede în astfel de „stimulări fiscale”, pentru că acestea descurajează contribuabilii onești la bugetul de stat.

Adrian Lupușor de la „Expert-Grup” a specificat că o asemenea lege stimulează neconformarea la obligațiile legale, iar alți experți au afirmat că implementarea amnistiei fiscale nu va rezolva problema salariilor în plic, așa cum pretind autorii acestor inițiative.

Totodată, vorbitorii de la audierile publice s-ar arătat sceptici vizavi de intențiile nobile ale acestor propuneri, făcute atunci când frauda bancară de proporții nu a fost investigată până la sfârșit, iar vinovații nu au ajuns să răspundă pentru furtul miliardului.

Președintele Centrului pentru Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, a remarcat graba cu care este promovat acest proiect de lege, care a fost înregistrat pe 1 decembrie curent, iar mâine, pe 15 decembrie, este programat pentru dezbateri în plenul Parlamentului.

„Proiectul nu conține o evaluare de impact, iar un asemenea proiect complex, care conține chestii sensibile, nu poate fi promovat fără asta. Averile funcționarilor publici dobândite prin abuz de serviciu vor cădea sub incidența liberalizării capitalului. Această inițiativă reduce la zero pachetul de integritate. Liberalizarea capitalului nu înseamnă liberalizarea corupției în sectorul public. Este intolerabil ca să admiți ca persoana care a fost coruptă și a făcut averi din serviciul public să-și păstreze funcția mai departe”, a spus Gribincea.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md