19:23:29 20.04.2024
Stiri

La Moscova nu poate fi „acasă”

Moldovenii în lume 31.10.2014 09:20 Vizualizări3732 Autor: Stela Mihailovici


La Moscova nu poate fi „acasă”

CURAJ // A fluturat tricolorul R. Moldova în diverse localuri și în metroul din Moscova, iar destinația următoare este Kremlinul din Piața Roșie

Valentina Meșină este moldoveanca pentru care cuvintele patrie, tricolor și limbă română nu au devenit străine, chiar dacă s-a îndepărtat de baștină cu 20 de ani în urmă. Deși locuiește în Rusia, „unde nu este recunoscut niciun fel de patriotism în afară de cel dictat de Kremlin”, cum spune ea, Valentina reușește să promoveze valorile și tradițiile R. Moldova printre ruși.

Cu tricolorul printre ruși

Chiar și ziua sa de naștere a fost un bun prilej pentru a demonstra că își iubește țara. Cadoul pe care și l-a făcut a fost o poză cu tricolorul, realizată printre miile de cetățeni care circulă prin metroul din Moscova, în renumita stație „Cehovskaia” dedicată scriitorului rus Anton Cehov. „De ziua mea de naștere am vrut să mă laud că sunt născută în R. Moldova și mă mândresc cu asta. Am defilat cu drapelul nostru peste tot pe unde a fost posibil”, spune Valentina.

Le-a dus zeci de fructe moldovenești

Moldoveanca, originară din satul Ruseștii Noi, Ialoveni, a plecat acum 20 de ani în Federația Rusă să-i facă pe moscoviți să îndrăgească fructele moldovenești. A lăsat baltă munca de profesoară de limba română și a trecut la comerț. „Asta era în 1994. Salariile pedagogilor nu se plăteau câte jumătate de an. Având copil mic acasă, am fost nevoită să întreprind ceva.



Satul meu fiind satul cireșarilor, mi-am luat și eu câteva cutii cu fructe și am plecat la Moscova ca și mulți alți săteni”, își amintește femeia. Primele venituri obținute din vânzarea fructelor au întrecut orice așteptare. Într-o lună, Valentina reușea să câștige banii pe care i-ar fi putut primi timp de opt ani la școală. „Împreună cu sora mea, am început să activăm pe picior larg. Aduceam în Moscova tiruri cu fructe din Moldova. Banii obținuți i-am investit în construcția casei din sat. Voiam cu orice preț ca fiul meu să meargă la școală în clasa întâi din casa noastră. Și mi-a reușit”, povestește Valentina Meșină.

Își vede viitorul acasă

Tot în comerț activează și astăzi, deși cerințele moscoviților nu mai sunt cele de odinioară. „Atunci, polițele magazinelor erau pustii și fructele noastre erau un deliciu, iar acum se vând bunătăți din toată lumea”, precizează vânzătoarea moldoveancă. Au trecut 20 de ani în care „viața a trecut pe alături” de Valentina, pentru că munca i-a furat tot timpul, dar acum nu mai vrea să rămână în „colivia” din Moscova. I-a asigurat fiului tot de ce a avut nevoie și se poate întoarce cu inima împăcată la baștină.



„Am putut să rezist în timp. Am rădăcini adânci acasă și ele nu-mi dau voie să prind altele pe unde o fi. Ultima vacanță pe care am avut-o în R. Moldova m-a convins că vreau să mă întorc acasă. M-am întâlnit cu toate rudele, am vizitat Mănăstirea Hâncu, Căpriana, Orheiul Vechi, orașul subteran Cricova. Avem atâtea locuri minunate pe care nu le cunoaștem și toate sunt ale noastre”, spune cu mândrie Valentina.

„Casa Mare” pe internet

Până se va întoarce definitiv în R. Moldova, Valentina Meșină a găsit cu ce să-și aline dorul de casă. A creat pe rețelele de socializare două pagini care promovează tot ce-i moldovenesc, care au reușit să atragă mii de admiratori. Dacă accesezi pagina intitulată „Arborăm drapelul Republicii Moldova în toată lumea”, găsești zeci de poze în care conaționalii noștri apar cu tricolorul în mână, iar în grupul numit „Casa Mare” admiri poze cu tot ce ține de tradiții. Tot pe internet și-a postat și poeziile pe care le-a scris cu dor de casă. Filologul din ea n-a dispărut, chiar dacă este comerciantă de două decenii. „Nu-i ușor a scrie versuri / Când cu dor amar de casă / Închizi ochii pe o clipă / Și vezi neamul tău la masa”. Așa sună patru versuri pe care le-am găsit printre zecile de poezii scrise de Valentina Meșină.

Vrea muzeu în satul natal

Pentru viitorul apropiat, Valentina mai are un plan. După ce va termina să brodeze o ie, o va îmbrăca, va lua în mâini drapelul și va defila prin Piața Roșie. „O să fac o fotografie cu tricolorul pe fundalul Kremlinului”, afirmă femeia. Iar pentru viitorul mai îndepărtat a schițat un plan mai grandios: să deschidă în satul natal un muzeu.



Familia Meșină la pragul casei părintești: „Atâți ne-am adunat din cei 11 copii și 30 de nepoți și strănepoți”

„Casa mătușii mele cred că e unică în R. Moldova și merită să devină casă-muzeu. Are o vechime de peste 300 de ani, este construită în pădure și stâlpii casei sunt chiar copacii. Aceștia au fost împletiți cu bârne și muruiți cu lut. Frumosul nostru tezaur ar putea fi păstrat acolo cu adevărat. Noi prețuim asta doar când suntem departe de casă”, punctează moldoveancă stabilită de 20 de ani în Rusia.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md