09:17:30 24.11.2024
Stiri

40 dintr-o LOVITURĂ // Jaful de la Ordășei

Anticorupție 05.04.2014 09:34 Vizualizări31053 Autor: Mariana Rață
40 dintr-o LOVITURĂ // Jaful de la Ordășei


Noi vrem pământ // Zeci de locuitori dintr-un sat din raionul Telenești s-au pomenit peste noapte deposedați, printr-o decizie judecătorească, de terenurile agricole pe care le dețineau

De mai bine de un an, peste 40 de persoane din satul Ordășei, raionul Telenești, bat drumurile de la o judecătorie la alta în speranța să-și redobândească pământurile, în total vreo 70 de hectare, pierdute printr-o decizie judecătorească emisă în lipsa lor, în baza unor acte false. Printre cei păgubiți se regăsesc și 16 persoane decedate de mai mulți ani, care, potrivit documentelor prezentate în instanță, și-ar fi vândut cotele, în urmă cu doi ani, unei controversate femei de afaceri. Juriștii susțin că încălcările cu care a fost judecat acest caz sunt de necrezut.

Un fulger din senin

Cu ochii în soare, câteva zeci de bătrâni din satul Ordășei s-au adunat vinerea trecută la primăria din localitate pentru a ne povesti pacostea care s-a abătut asupra gospodăriilor lor. „A fost ca un fulger din senin. În noiembrie 2012, mă sună primarul satului, care e lider în sat și noi îi dăm în arendă cotele, și mă întreabă: „Marcela, tu ți-ai vândut pământul? În documente, terenul tău are alt stăpân”. Am înlemnit”, își amintește Marcela Cârjă de unde au început belelele. După ce a mers la „Cadastru” să verifice informațiile, femeia a aflat că, în urmă cu patru luni, Judecătoria Telenești a emis două hotărâri prin care a lipsit-o pe ea și pe alte 68 de persoane din sat, majoritatea pensionari, de cotele pe care le dețineau. Prețul de piață al acestor terenuri ajunge la 700 de mii de lei.

Coincidență surprinzătoare

Chiar dacă legea prevede repartizarea aleatorie a dosarelor, printr-o coincidență surprinzătoare, ambele cazuri au fost examinate de un singur magistrat, Oleg Școlnic. Cererile au fost depuse în judecată de Nelly Moldoveanu, o femeie de afaceri din Criuleni, care s-a plâns că în ultimul timp a cumpărat de la mai mulți locuitori din satul Ordășei câte un teren agricol și după ce le-a achitat costul pământului, aceștia se eschivează să înregistreze la notar contractul de vânzare-cumpărare. „M-am pomenit în situația că nu pot să înregistrez terenurile pe numele meu, pe motiv că unii proprietari sunt în vârstă și nu se pot deplasa la biroul notarial, alții nu dispun de buletine de identitate, o parte au luat banii și au plecat peste hotare, iar alții au decedat. În aceste condiții, singura soluție de a perfecta documentele este de a mă adresa în judecată cu cererea de a valida tranzacția de vânzare-cumpărare”, a indicat Moldoveanu în cererea sa, examinată și soluționată de Școlnic în mai puțin de două săptămâni de la depunere.

Afaceri cu morți

Judecătorul a examinat dosarul în lipsa pârâților care nu au știut nici cu spatele despre acest proces. Magistratul s-a mulțumit cu o fițuică adusă de Moldoveanu prin care cei 68 de ordășeneni ar fi cerut examinarea cererii în lipsa lor. Printre cei care „au semnat” în lista lui Moldoveanu pentru soluționarea acțiunii în lipsa lor se regăsesc și nouă persoane decedate. Unele dintre ele nu mai sunt în viață din 1994, potrivit datelor confirmate de primăria localității. Ceilalți indicați în listă afirmă că semnătura nu le aparține, iar mulți dintre ei nici nu au idee cum arată Nelly Moldoveanu. Printre documentele anexate la dosar, în baza cărora judecătorul Școlnic a decis înstrăinarea terenurilor oamenilor, sunt și mai multe copii de pe titlurile de proprietate asupra terenurilor. „Iată titlul meu de proprietate. Dacă este la mine, cum am putut eu să îi vând pământul?”, se revoltă Mihail Barag, o altă victimă. Potrivit bărbatului, există doar două exemplare ale titlului de proprietate asupra terenului. Unul se află la proprietar, iar altul la Oficiul cadastral din Telenești.

O „afacere” de familie

„Nu știm cum a obținut doamna Moldoveanu copiile de pe aceste documente. Urmează să se clarifice organul de anchetă. Dacă se va stabili că cineva este vinovat, vom răspunde”, ne-a tăiat scurt Iurie Corman, șeful Oficiului teritorial Telenești al ÎS „Registru”.

Nici judecătorul Oleg Școlnic nu a fost mai vorbăreț. „Nu vreau să discut despre acest caz”, ne-a răspuns el. Președintele Judecătoriei Telenești, Iurie Hârbu, susține că a auzit despre acest caz, dar nu a reușit să se documenteze suficient pentru a lua vreo măsură. „Trebuie să discut și cu domnul Școlnic și apoi voi decide dacă merită să sesizez Consiliul Superior al Magistraturii”, ne-a răspuns Hârbu. Președintele judecătoriei susține că este o pură întâmplare faptul că ambele dosare depuse de Moldoveanu au fost examinate de același judecător.Oamenii din Ordășei cred însă altfel. Mai ales că în acest caz este implicată și soția judecătorului, Viorica Școlnic, notarul la care au fost autentificate contractele de vânzare-cumpărare.

Problemele continuă

Astăzi, majoritatea terenurilor obținute prin decizie judecătorească de către Moldoveanu se află în proprietatea unor alte persoane. Femeia s-a grăbit să scape de pământuri în mai puțin de o lună de la pronunțarea sentinței, chiar dacă legea oferă 30 de zile pentru recurs. Noul proprietar al celei mai mare părți din terenuri susține că nu a știut nimic despre modalitatea în care Moldoveanu intrase în stăpânirea pământurilor. Ba mai mult, bărbatul se plânge că femeia de afaceri l-a fraierit și pe el și, după ce i-a plătit 75 de mii de lei pentru alte terenuri pe care i-a promis să i le vândă, Moldoveanu a dispărut. „Acum suntem în proces de judecată cu ea”, spune Vitalie Balea. Rămâne incertă și soarta celorlalte pământuri cumpărate de bărbat. Or, ordășenenii deposedați s-au adresat cu recurs la Curtea de Apel Bălți care a anulat decizia primei instanțe și a trimis dosarele spre reexaminare la Judecătoria Telenești. Noii judecători din Telenești care au examinat dosarele le-au dat câștig de cauză oamenilor. „Problemele noastre însă nu s-au terminat. În decizia judecătorească nu sunt indicate numerele cadastrale ale terenurilor, iar fără aceste date, „Cadastrul” refuză să facă modificări”, afirmă Valeriu Gorun, secretarul Primăriei Ordășei, și el printre cei pătimiți.

„Are o experiență bogată”

La un pas să se găsească în lista păgubiților s-a aflat și primarul satului. „Am avut norocul s-o prind din întâmplare pe Moldoveanu în momentul în care pregătea „operațiunea”. Mă aflam cu niște treburi la Oficiul cadastral din Telenești când am văzut-o făcând copii de pe titlurile mele de proprietate asupra terenurilor. M-am implicat imediat și am reușit să îi stric planurile”, afirmă primarul Andrei Moldovanu. Potrivit lui, Nelly Moldoveanu a fost implicată în escrocherii similare și în alte sate din Telenești, dar și din alte raioane. Pentru faptele sale, poliția din Telenești a pornit un dosar penal pe numele femeii.

„Are o experiență bogată în astfel de treburi”, ne spune și soțul businessmanei, Ghenadie Rabei, care recent a pierdut în judecată un proces în care s-a judecat cu firma soției sale. La solicitarea lui Nelly Moldoveanu, instanța l-a condamnat pe bărbat să-i plătească firmei „Nucul de aur” (în care ea este asociat unic) peste 600 de mii de euro. „Asta nu e tot. I-am dat mai mulți bani ca să își rezolve problemele și am rămas cu nimic. Astăzi, Nelly are probleme mari. Toate proprietățile sale sunt sechestrate. O caută creditorii. A luat 200 de mii de euro de la niște băieți cărora le-a promis să le vândă pământ și nu le-a mai dat nimic”, spune bărbatul.

O victimă?

Nelly Moldoveanu nu a fost de găsit pentru a comenta acuzațiile care i se aduc. Avocatul acesteia, Adrian Berezovschi, afirmă însă că femeia este doar o victimă în toate aceste cazuri. „În cazul de la Ordășei, doamna Moldoveanu a cumpărat pământul printr-un reprezentant de-al său. Acela a găsit persoanele care au acceptat să își vândă terenul și tot prin el au fost transmiși banii. Nu știm sigur dacă persoana de legătură a transmis cu adevărat acei bani oamenilor din sat. Din păcate, acea persoană este plecată din republică. Doamna Moldoveanu a fost prinsă în plasă. Este un nenoroc al ei. Dacă i-ați cunoaște viața, v-ați da seama câți au profitat de încrederea ei”, spune avocatul.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md