INVESTIGAȚIE // Soția unui ex-judecător din R. Moldova, implicată într-o schemă de spălare a trei MILIARDE de dolari


Nouă interlopi de pe trei continente au venit la Chișinău pentru a spăla peste trei miliarde de dolari. Cu cărți de vizită de mari investitori și contracte false, aceștia au încercat să fure și banii unui cartel de droguri din Columbia, depozitați pe un cont aflat la cea mai mare bancă particulară din Germania – „Deutsche Bank AG”. În schemă erau implicați un candidat la alegerile prezidențiale din statul african Gabon și soția unui fost judecător moldovean, implicat în spălătoria rusească de 20 de miliarde de dolari.
Potrivit jurnaliștilor de la RISE Moldova, câțiva membri ai grupării criminale au venit în iunie 2013 în R. Moldova și au fondat o companie care își propunea drept scop asamblarea automobilelor sportive pentru raliul Paris-Dakar. Printre fondatorii firmei, cu o cota-parte de 10 la sută, figura și Silvia Gorun, soția fostului magistrat de la Judecătoria sect. Râșcani, Gheorghe Gorun, care figurează și în calitate de administratoare.
Din documentele obținute de RISE reiese că „Buggy Car Design” SRL a fost creată pentru a facilita accesul în R. Moldova a unor interlopi internaționali specializați în fraude bancare și spălări de bani, care să ajungă la Chișinău sub pretextul „de a studia mediul de afaceri din R. Moldova”. Însă, în realitate, ei urmau să efectueze mai multe tranzacții frauduloase.
RISE a aflat că interlopii planificau efectuarea unui șir de operațiuni bancare frauduloase prin intermediul conturile deschise de ei la Victoriabank, pe numele Organizației Mondiale de Dezvoltare (instituție non-guvernamentală, creată în anul 2011 la Paris), „Buggy Car Design” și „Cofinex-Camondo Finance&FX” SRL. La aceeași bancă, gruparea a deschis mai multe conturi de carduri bancare și pe numele a șapte dintre membrii grupării.
Prin atacuri informatice, afaceriștii au aranjat transferul unei sume de 2 miliarde de dolari de la BNY Mellon la Deutsche Bank, apoi, prin Credite Suisse, banii au plecat la Bank of Vatican și într-un final, 100 de milioane de dolari au ajuns pe conturile bancare ale afaceriștilor. „Aici chiar s-a reuşit transferul sumei de 110 milioane de dolari, din care 10 milioane de dolari au ajuns pe contul unor cardinali de la Vatican, sub formă de donație, dar în realitate sunt un comision. Restul au ajuns pe conturile personale ale membrilor grupării”, susțin procurorii moldoveni, solicitați de RISE.











































































