DOR // „Când vor vorbi româna rușii din R. Moldova?” este întrebarea la care Iurie Leancă a ROȘIT
Premierul Iurie Leancă a participat, astăzi, într-o sesiune parlamentară neobișnuită. Ședința a avut loc în sala „Marea Adunare” din incinta taberei „DOR”, cu același număr de deputați, 101, doar că aleșii poporului au fost tinerii din diasporă.
Nerăbdători și plini de entuziasm, tinerii l-au bombardat pe prim-ministru cu întrebări dintre cele mai provocatoare, începând de la: „De ce nu ne unim cu România?”, „De ce în Moldova nu există o școală așa de bună ca și cele de peste hotare?”, „Care sunt acțiunile Guvernului pentru a readuce moldovenii din străinătate?”, până la „Cum reușiți să îmbinați serviciul cu viața de familie?”.
La una din întrebări, Iurie Leancă a fost lăsat pentru câteva secunde fără replică, reușind doar să răspundă încurcat: „M-ați făcut să roșesc, nu știu dacă se vede asta în sală”. Întrebarea, venită din partea unui tânăr, era următoarea: „Când vor vorbi româna rușii din R. Moldova?”.
„În primul rând, trebuie să fie bunul-simț. Nu la noi, ci la cei care au venit aici și locuiesc. Atunci când ești cetățean al unui alt stat, în primul rând dorești să înveți limba. Părinții tăi au plecat în Italia și au învățat italiana. Cei care s-au dus în Grecia au învățat greaca. Altfel, nu poți să supraviețuiești. Așa ar trebui să facă și ceilalți care trăiesc în R. Moldova, fie că au venit aici la rude, fie că s-au născut aici. Toți trebuie să cunoască româna. Din păcate, trebuie să recunosc că limba română se predă prost în școlile alolingve. E vina statului. Noi trebuie să facem așa ca să nu ajungem la situația din țara noastră. După alegeri vom face în acest sens puțină regulă”, a declarat premierul, menționând că fiul său mai mic nu se duce la cinematografele din Chișinău, deoarece filmele sunt traduse în rusă, și nu în română.
La sfârșitul discuțiilor, premierul i-a îndemnat pe tineri să revină acasă, pentru că peste câțiva ani lucrurile vor lua o altă turnură. Chiar dacă a locuit câțiva ani în SUA și în Olanda, mai bine decât în R. Moldova nu e nicăieri, zice oficialul.
„Evenimentul a fost foarte interesant, chiar mai interesant decât anul trecut de la Guvern. Dl Iurie Leancă s-a purtat cu noi ca și un prieten și ne-a răspuns la toate întrebările posibile și imposibile. Pe mine personal m-a convins să vin acasă. I-am spus că o să revin în țară doar dacă voi avea un loc de muncă bine plătit. El mi-a răspuns să revin, pentru că R. Moldova e casa noastră”, a menționat Felicia Zgardan, domiciliată în Portugalia, care până la urmă oricum se vede lucrând într-o organizație internațională precum ONU sau UNESCO.
Săptămâna trecută, Biroul pentru Relații cu Diaspora (BRD) a lansat cea de-a doua ediție a taberei de vară DOR, destinată copiilor din diasporă. În acest an, tabăra și-a deschis ușile pentru 101 copii din 12 țări: Franța, Italia, Portugalia, Grecia, România, Kazahstan, Canada, Spania, Ucraina, Marea Britanie, Irlanda și Republica Moldova.
Programul DOR - Diasporă. Origini. Reveniri - este o inițiativă a Guvernului de la Chișinău, desfășurat sub patronajul prim-ministrului Iurie Leancă, și este realizat de BRD începând cu anul 2013. Programul își propune să consolideze legăturile emoționale, culturale și de identitate ale copiilor din diasporă cu țara de origine - Republica Moldova.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md