03:37:40 20.04.2024
Stiri

INTERVIU // Ambasadorul SUA în R. Moldova, William H. Moser: „Rusia continuă să destabilizeze Ucraina”

Politică 31.05.2014 10:30 Vizualizări3531 Autor: Raisa Lozinschi
INTERVIU // Ambasadorul SUA în R. Moldova, William H. Moser: „Rusia continuă să destabilizeze Ucraina”


Declarație // William H. Moser: „Venim cu un apel către Rusia de a stopa fluxul de arme și persoane înarmate ce se îndreaptă din Rusia și Crimeea ocupată spre Ucraina”

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, William H. Moser, afirmă că SUA și UE sunt pregătite să introducă noi sancțiuni împotriva Rusiei, în cazul în care aceasta va continua să destabilizeze situația din Ucraina. Excelența Sa vorbește în interviul acordat în exclusivitate Ziarului NAȚIONAL despre situația din Ucraina, pericolul asupra securității R. Moldova și spune ce ar trebui să facă autoritățile de la Chișinău pentru a evita acțiuni destabilizatoare în ajunul semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Excelență, situația în estul Ucrainei degenerează, se dau lupte grele între militarii ucraineni și separatiști, mor sute de oameni, iar Kievul anunță că zeci de camioane cu armament din Rusia au trecut granița Ucrainei. În opinia Dvs., ce are loc acum în Ucraina: război civil, un simplu conflict, război între Ucraina și o forță externă care subminează integritatea statului vecin sau e vorba de altceva?

Statele Unite ale Americii rămân a fi foarte preocupate de situația din Donețk și Luhansk, unde separatiștii proruși își continuă eforturile de destabilizare a Ucrainei. Întreaga lume a asistat la eforturile constante ale Rusiei de a submina suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Cu toții am fost martorii dislocării masive de arme și persoane din Rusia în Ucraina. Autoritățile ucrainene au dreptul explicit de a menține ordinea pe teritoriul țării. Este cinic și ipocrit din partea Kremlinului să-i ceară conducerii de la Kiev încetarea operațiunilor legitime de asigurare a securității, în contextul în care forțe armate neidentificate pătrund pe teritoriul Ucrainei, iar separatiștii proruși continuă să terorizeze cetățenii ucraineni și să atace noi obiective. Venim cu un apel către Rusia de a stopa fluxul de arme și persoane înarmate ce se îndreaptă din Rusia și Crimeea ocupată spre Ucraina.

Sunt voci care învinuiesc SUA și UE că nu ar acționa suficient pentru a detensiona situația din Ucraina și ar „domoli poftele Federației Ruse” de a anexa teritorii străine, chiar dacă Rusia nu recunoaște implicarea în acțiunile separatiste din Ucraina. Cum comentează SUA această acuzație?

Președintele Obama a aprobat trei tranșe separate de asistență militară neletală pentru armata și grănicerii ucraineni. Noi continuăm să ținem cont de solicitările adiționale din partea Ucrainei, dar păstrăm accentul pe eforturile economice și diplomatice de redresare a situației.

Rusia conștientizează foarte clar consecințele acțiunilor sale în Ucraina. Recent, președintele Putin a recunoscut că sancțiunile curente afectează mediul de afaceri rus. În primul trimestru al acestui an, zeci de miliarde de dolari au fost retrase de pe piața rusă și investitorii se arată mult mai precauți în perspectiva unor noi investiții în Rusia.

La drept vorbind, prin acțiunile sale, Rusia singură a îndreptat opinia publică din Ucraina și din lumea întreagă împotriva atitudinii președintelui rus Vladimir Putin, care a sfidat legea internațională. Rusia este deja supusă unor sancțiuni considerabile pentru invadarea ilegală și ocuparea Crimeii, urmând să se confrunte cu sancțiuni mult mai grave în cazul în care va continua intervenția în Ucraina.

După alegerile din Ucraina, în cadrul cărora Petro Poroșenko a devenit președinte din primul tur, credeți că autoritățile de la Kiev vor avea capacitatea să pună capăt situației grave care durează de câteva luni în Ucraina?

Desfășurarea cu succes a alegerilor din Ucraina confirmă o dată în plus angajamentul Ucrainei față de procesele democratice. Statele Unite ale Americii susțin eforturile Ucrainei de determinare a propriului viitor în contextul unei țări integre, sigure, independente și prospere. Statele Unite respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, condamnând invazia rusă și ocuparea Crimeii. Vom continua să colaborăm cu Ucraina și alți parteneri internaționali, în vederea identificării unei soluții pașnice pentru tensiunile actuale.

Venim cu un apel către conducerea Rusiei de a-și utiliza influența considerabilă pe care o are asupra separatiștilor din estul Ucrainei în vederea dezamorsării situației și prevenirii pierderilor de vieți omenești, precum și a distrugerii proprietății publice și private.

Ce șanse există ca Ucraina să recupereze Crimeea, anexată de Federația Rusă în urma unui referendum nerecunoscut pe plan mondial? Sau ce șanse există ca Ucraina să nu piardă și alte teritorii?

Statele Unite condamnă invadarea și ocuparea de către Rusia a Crimeii, ce contravine legii internaționale. Întreaga comunitate internațională a refuzat să recunoască acțiunile ilegale ale Rusiei. Drept reacție la încălcarea cu bună știință a legii internaționale de către Rusia, Statele Unite și Uniunea Europeană au aplicat sancțiuni-țintă față de anumiți oficiali ruși și ucraineni, pentru rolul pe care l-au avut în ocuparea ilegală a Crimeii.

Statele Unite ale Americii și partenerii noștri din Uniunea Europeană sunt pregătiți să introducă noi sancțiuni împotriva Rusiei, în cazul în care aceasta va continua să destabilizeze situația din Ucraina.

Având în vedere situația din regiune, politicienii și analiștii politici de la Chișinău afirmă că securitatea R. Moldova este în pericol. S-ar putea repeta scenariul din Crimeea și în Transnistria sau, mai nou, în Găgăuzia ori Taraclia?

Statele Unite ale Americii susțin cu fermitate suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. În nenumărate rânduri, Rusia s-a arătat solidară în acest sens, atitudine pe care a reiterat-o de curând. Noi continuăm să încurajăm atât liderii Rusiei, cât și ai R. Moldova de a se abține de la acțiuni sau declarații destabilizatoare, ce nu servesc deloc interesului cetățenilor R. Moldova sau viitorului acestei țări. Am dori ca liderii și politicienii locali, indiferent de afilierea lor politică, să-și canalizeze eforturile spre un viitor mai bun pentru toți cetățenii moldoveni. Uneori, acest fapt presupune renunțarea la diferențele politice provinciale întru binele țării.

Opinia noastră este că diversitatea din R. Moldova ar trebui apreciată mai degrabă ca un avantaj, decât ca un obstacol. Este important ca toți cetățenii moldoveni să înțeleagă pe deplin oportunitățile ce li se deschid odată cu regimul extins de comerțși contact cu Uniunea Europeană și să se perceapă ca parte a viitorului european al R. Moldova. Oportunitățile se manifestă prin legăturile mai solide cu Europa și se referă la întreg teritoriul țării – la Găgăuzia, Transnistria, la fiecare sat aparte. R. Moldova se bucură de un potențial valoros, în calitate de țară multilingvă, multietnică, amplasată la intersecția dintre Est, Vest și Sud.

Aș dori ca și cetățenii moldoveni, indiferent de apartenența lor etnică sau lingvistică, să se unească, pentru a asigura un viitor prosper țării și copiilor lor. Sunt încrezut că un viitor mai bun se întrezărește alături de Europa, unde este respectată legea, unde sunt protejate minoritățile, unde abundă oportunitățile economice, iar oamenii din diferite țări coexistă în pace și armonie.

Dle William Moser, ce credeți că ar trebui să facă autoritățile R. Moldova pentru a apăra integritatea teritorială a R. Moldova, în condițiile în care, în ajunul semnării Acordului de Asociere cu UE, pe 27 iunie, forțele proruse din R. Moldova, ostile parcursului european al țării, vociferează tot felul de scenarii apocaliptice, iar politicienii moldoveni vorbesc despre „acțiuni destabilizatoare” în R. Moldova și „presiuni din partea Federației Ruse”?

În general și, mai ales în următoarele săptămâni, este necesar ca autoritățile moldovenești să mențină dialogul constant cu cetățenii. Suntem martorii unor dezinformări masive venite din partea mass-mediei din Rusia, ce răspândește minciuni și suscită frică în rândul populației. În contextul avansării lucrurilor privind Acordul de Asociere, este necesar ca autoritățile să asigure ca toți cetățenii să aibă acces la informații credibile și ca aceștia să înțeleagă modul în care R. Moldova înaintează. Totodată, ne exprimăm speranța că forțele politice locale vor acționa în mod responsabil și nu vor utiliza această șansă istorică drept instrument de destabilizare civilă.

Dincolo de apropiatele săptămâni, cea mai fermă cale prin care autoritățile moldovenești pot asigura securitatea țării este de a crea condițiile necesare pentru ca toți moldovenii să se poată bucura de prosperitate, stabilitate și predictibilitate. În acest scop, este necesar ca autoritățile moldovenești să-și multiplice eforturile în vederea dezrădăcinării definitive a corupției. Corupția reduce semnificativ încrederea populației în instituțiile publice și în serviciile pe care le prestează acestea. Corupția inhibă dezvoltarea și creșterea transparentă a mediului de afaceri autohton și-i restricționează abilitatea de a concura pe piața internațională.

În prezent, Statele Unite și Uniunea Europeană continuă să acorde suport atât autorităților moldovenești, cât și agenților economici autohtoni, în vederea deschiderii de noi piețe de desfacere.

În ultimul timp, tot mai mulți oficiali americani vin în vizită la Chișinău, iar politicieni moldoveni au mers peste Ocean și s-au întors cu asigurări de susținere din partea SUA. Cum își propun SUA să susțină R. Moldova?

Statele Unite ale Americii susțin ferm și în continuare respectarea suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova. Credem în viitorul R. Moldovași al poporului R. Moldova. Vă suntem prieteni și parteneri în eforturile de instaurare a unei economii de piață dinamice și a unei democrații solide și viguroase, cu instituții publice capabile și eficiente.

În ultimii 20 de ani, SUA i-au acordat R. Moldovaasistență în valoare de peste 1,2 miliarde de dolari, inclusiv 20 de milioane de dolari în acest an. Pe lângă cel mai vast proiect al nostru de asistență, programul Provocările Mileniului, în valoare de 262 de milioane de dolari, noi continuăm să implementăm și alte programe, în vederea dezvoltării agriculturii, justiției și securității în R. Moldova; noi oferim asistență focalizată autorităților locale și sectoarelor industriale cheie; noi oferim suport continuu societății civile și organizațiilor nonguvernamentale din R. Moldova; noi oferim asistență tehnică și financiară mass-mediei moldovenești; iar, în fiecare an, desfășurăm numeroase proiecte de asistență umanitară. Fiecare comunitate din R. Moldova beneficiază de pe urma programelor noastre de asistență.

Ținând cont de ceea ce se întâmplă în Ucraina și de interesele geopolitice în această parte a Europei, în opinia Dvs., R. Moldova ar trebui să adere la NATO?

Decizia îi aparține exclusiv poporului din R. Moldova. Anume poporul R. Moldova, fără nicio presiune sau interferență din exterior, trebuie să dezvolte sistemul de securitate care, în opinia sa, va servi intereselor țării și-i va oferi nivelul maxim de securitate.

Vă mulțumim pentru interviu!


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md