11:40:34 20.04.2024
Stiri

INTERVIU // „Voi candida pentru funcția de PRIMAR GENERAL. Chișinăul a DEGRADAT considerabil”

Advertising 23.01.2015 10:02 Vizualizări6032 Autor: Ziarul National
INTERVIU // „Voi candida pentru funcția de PRIMAR GENERAL. Chișinăul a DEGRADAT considerabil”

Bilanț și obiective // Interviu acordat de președintele Asociației „Pro Chișinău”, Marcel Darie

Dle Darie, cum a fost anul 2014 pentru Asociația „Pro Chișinău”, pe care o conduceți?

Vreau să menționez că fundamentul asociației noastre a fost pus încă în anul 2007 de un grup de oameni cu conștiință civică înaltă și atașament, dragoste față de orașul nostru – Chișinău. Am înțeles din start că, pentru a putea ajuta, consulta chișinăuenii, dar și pentru a putea aduce în atenția opiniei publice problemele stringente cu care se confruntă locuitorii capitalei, trebuie de mers pe teren, în curțile și pe acoperișurile blocurilor și chiar în apartamentele locatarilor. Numai în așa mod și în numeroase discuții cu locuitorii capitalei s-au conturat problemele principale.

Totodată, am înțeles că nu este nevoie doar de consultanță, dar și de soluții concrete care trebuie de cineva să fie promovate în interesul oamenilor. Făcând o totalizare a anului 2014, pot să menționez că am avut o activitate foarte consistentă și rodnică.

Sunteți unul din cei mai duri critici ai activității Primăriei capitalei. De ce?

Chișinăul nu este un sat și nici un oraș - este capitala R. Moldova! Am crezut și ne-am dorit să devină o capitală europeană, dar, sub conducerea timp de opt ani a actualului primar, Chișinăul a degradat considerabil la toate capitolele. Acest lucru este atât de evident, încât nu mai trezește dubii la marea majoritate a cetățenilor.

Referitor la criticile aduse activității Primăriei, pot spune că pentru mine echipa care conduce capitala a devenit simbolul incompetenței și corupției, iar tribuna Primăriei a devenit loc de promovare a mesajelor politice ale Partidului Liberal.

Din păcate, Primăria funcționează după modelul administrativ din perioada sovietică care cu referire la realitățile de azi este absolut ineficient. Ca exemplu putem aduce activitatea defectuoasă a întreprinderilor municipale care beneficiază de compensații enorme cum ar fi Parcul Urban de Autobuze care primește anual peste 100 de milioane de lei, deservind aproximativ 100 de autobuze vechi cu un personal de 800 de oameni, adică fiecare autobuz ne costă 1 milion de lei și este deservit de opt angajați.

În relațiile cu cetățenii este o adevărată bătaie de joc. Nu funcționează regula ghișeului unic, cetățenii nu pot vedea ce se întâmplă cu cererile lor, nu se eliberează la timp certificatele și autorizațiile de urbanism, iar orele de primire au fost în general anulate. În situația când se ajunge la proteste, oamenii nici nu sunt ascultați, iar accesul în Primărie, care este o instituție publică, este restricționat de poliție.

Cred că ați observat și dvs. că primarul acționează și ia decizii de multe ori spontane, peste noapte. Exemplul relevant este schimbarea de mai multe ori a itinerarelor microbuzelor, fapt ce a creat multiple incomodități oamenilor simpli care, până la urmă, sunt lipsiți de un transport public comod, rapid și eficient. Situația din transportul public numai reformă nu poate fi numită. Oare două mandate nu au fost de-ajuns pentru a efectua o reformă adevărată în transportul public? Mai ales că a existat și susținerea partenerilor europeni în acest domeniu.

În general, în ultimii ani asistăm la o adevărată criză instituțională în administrația mun. Chișinău. Primarul numai oficial a lipsit de la serviciu 83 de zile, dar dacă e să luam în calcul faptul că în această privință nu este verificat de nimeni, dar din spusele mai multor angajați practic nu este de găsit la serviciu, atunci putem conchide că mai mult de jumătate de timp lipsește din Primărie. Acum, locuitorii capitalei se întreabă dacă la Primărie avem nevoie de un politician sau de un gospodar, manager competent. Am încredințat capitala pe mâna unui om care în viața lui nu a fost în stare să organizeze și să creeze niciun loc de muncă. Acum rezultatul îl resimțim practic în orice domeniu.

Dacă e să punctați cele mai grave probleme cu care se confruntă capitala și care puteau fi soluționate relativ ușor, care ar fi acestea?

Ideea este că problemele grave nu au soluții rapide. Eu cunosc foarte bine problemele cu care se confruntă capitala, cauzele, dar și care sunt soluțiile. Desigur, nu este simplu de rezolvat toate problemele care s-au adunat, dar, dacă primarul capitalei ar avea dorință, voință și ar fi un adevărat gospodar, sunt convins că pe termen mediu ar reuși să reformeze transportul public, să schimbe aspectul orașului, ar interzice construcțiile haotice, ar stabili tarife rezonabile la servicii etc. Sunt convins că totul se află în mâinile celui care este numit gospodar al capitalei, iar dacă el nu își dorește sau nu are capacitate de a efectua reforme, lucrurile nu au cum să se schimbe. Exemplul este ceea ce s-a întâmplat în ultimii opt ani.

Că există corupție la Primărie a spus-o chiar primarul. Dvs. cum vedeți lupta cu acest flagel?

Problema cea mai gravă este corupția care a devenit simbolul guvernării de opt ani a lui Chirtoacă. El a câștigat alegerile din 2007 cu sloganul luptei cu corupția, iar în opt ani Primăria a devenit una din cele mai corupte instituții din țară. În campania electorală din 2011, eu am vorbit despre acest lucru, dar atunci foarte puțină lume putea să creadă în coruptibilitatea echipei liberale, care lăsau impresia și se poziționau ca apărători ai valorilor românești, cinstiți și cu verticalitate.

Atunci am hotărât să acționez prin metode nestandarde ca să pot atrage atenția societății la fărădelegile care au loc în Primărie și am întreprins mai multe acțiuni. Cu părere de rău, lupta mea îmi amintea de balaurul cu câteva capete din poveste. Ce folos că am atacat balaurul corupției din Primărie și am reușit să-i tai un cap, dacă în locul lui a crescut altul?

Șirul funcționarilor și schemelor de corupție continuă, dar mai detaliat voi reveni cu descrierea tuturor schemelor și persoanelor implicate în campania electorală.

Care ar fi soluția cea mai eficientă pentru lupta cu corupția?

Pentru a combate corupția, noul primar trebuie să acționeze rapid și sigur. Avem o situație paradoxală, atunci când Direcția arhitectură aprobă și semnează proiectele, apoi tot ei emit autorizații. Există Institutul „Chișinău Proiect” care aparține municipalității și care prestează servicii de proiectare pentru a supraviețui. Trebuie de mărit subvenționarea acestui organ și de obligat toți proiectanții să obțină avizele corespunzătoare anume de la această instituție, iar Primăria să rămână doar în calitate de emitent. În așa caz, majoritatea schemelor ar decădea, iar coruperea responsabililor de la „Chișinău Proiect” va fi mai complicată, pentru că vor trebui să semneze mai mulți responsabili. Dar trebuie de înțeles că practica statelor care au combătut corupția ne arată că doar prin voință politică și integritate personală a unui conducător se poate de avut rezultate vizibile. De aceea, personalitatea primarului și voința lui vor juca un rol decisiv în doborârea acestui balaur în viitorul mandat, iar diferitele metode descrise de mine sunt doar niște instrumente de lucru.

În opinia dvs., de ce la bugetul Primăriei capitalei nu vin suficiente venituri? Cum pot fi acestea acumulate?

Numeroasele rapoarte ale CC și ale altor instituții, cum ar fi „Expert-Grup”, ne-au demonstrat că administrarea bugetului capitalei este absolut defectuoasă, iar ratările de venituri constituie sute de milioane de lei anual. În ceea ce privește asigurarea acumulării veniturilor reale la buget, situația este la fel de gravă. Conform mai multor rapoarte, Primăria își valorifică potențialul funciar și imobiliar doar în proporție de 30%.

Din păcate, nu există un registru al imobilelor nelocative ale Primăriei, care se dau în arendă, sub pretextul respectării legii, ONG-urilor, atelierelor de creație etc., a terenurilor care se privatizează cu coeficientul de 0,25, iar apoi se vând la prețul de piață. Pe ordinea de zi a ședințelor CMC, în proporție de 80-90%, sunt introduse proiecte de decizii referitor la darea în arendă sau privatizarea terenurilor și imobilelor municipale. În mun. Chișinău există peste 30 de piețe în care activează ilegal mai mult de 40% de vânzători. Au fost legalizate și autorizate, prin intermediul Direcției comerț și alimentație publică, mii de gherete și cazinouri, care nu plătesc niciun leu sub formă de taxe locale. De asemenea, sunt ratate venituri mari și în cazul parcărilor din centrul Chișinăului, care demult trebuia să fie amenajate și transmise în gestiunea agenților economici.

Dle Darie, în primăvara-vara 2015 în R. Moldova vor avea loc alegeri locale. Dvs. vă veți implica? Cum anume?

Eu am declarat încă în luna decembrie la o emisiune TV că intenționez să candidez repetat la funcția de Primar General al mun. Chișinău. În ultima perioadă, asistăm la o polarizare fără precedent a societății noastre pe criterii geopolitice, ceea ce a dăunat enorm de mult și în 2011, când a fost ales în fruntea capitalei un politician populist și demagog care a folosit anumite valori ale noastre și slogane politice pentru a-și acoperi hoțiile și incompetența totală. Consider că unica soluție pentru a salva Chișinăul de dezastru și de lupte politice interminabile este să vină în fruntea mun. Chișinău o persoană neafiliată politic, integră, un manager competent și cu voință administrativă și politică bine pronunțată.

Reieșind din cele spuse mai sus, consider că platforma ONG-ului „Pro Chișinău” de pe care mă lansez în această campanie este una foarte potrivită doleanțelor chișinăuenilor care sunt convins că își doresc o administrare competentă care să poată asigura transparența decizională și un lider puternic și responsabil în Chișinău.

Mai mult ca atât, noi suntem în căutarea și identificarea unei soluții care să ne permită să participăm și cu o echipă puternică formată din diverși specialiști care vin anume din societatea civilă. Atuurile unei astfel de echipe vor fi experiența, competența și integritatea. Sunt ferm convins că de această dată societatea civilă va avea un cuvânt greu de spus, iar chișinăuenii vor alege un Primar competent și responsabil cu care se vor mândri pe viitor.

Vă mulțumim.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md