INTERVIU // Viorel Morari: „Veți vedea dosare grele în următoarele două luni”
„Mulți procurori au plecat în ultima perioadă din sistem de teama schimbărilor”
Ales în urmă cu o lună în funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, cea care din 1 august se va ocupa de investigarea cazurilor de corupție comise de înalți funcționari de stat, Viorel Morari promite să plece din funcție, dacă până la 1 august nu aduce „mirosul schimbării” în instituție.
Domnule Morari, ați revenit la Procuratura Anticorupție (PA), după ce, în urmă cu trei ani, ați asigurat interimatul funcției de șef al PA. Ce vă face să credeți că de data aceasta veți reuși să faceți mai multe în combaterea corupției?
Am decis să revin și să mă implic în reforma de la PA dintr-un simț al vinovăției. Sunt reprezentant al Procuraturii, de aceea simt și vina mea pentru imaginea pe care o are astăzi aceasta. Pot depăși această stare doar implicându-mă în combaterea corupției, un aspect primordial pentru edificarea unui stat de drept.
Mi-am stabilit un termen în care îmi propun să realizez schimbări la Procuratura Anticorupție - 1 august. Dacă până atunci nu voi reuși, voi pleca.
Care sunt obiectivele concrete pe care vi le propuneți pentru acest termen?
Desigur nu îmi propun până atunci să stârpesc corupția din R. Moldova. Îmi dau seama că acest obiectiv ar fi irealizabil, chiar dacă mi-aș dori foarte mult. În acest termen, însă, ar trebui să se simtă mirosul schimbării.
Dacă voi simți că nu sunt apt, va trebui să ofer locul unei alte persoane capabile să schimbe starea de lucruri. Trebuie eu însumi să înțeleg că pot schimba lucrurile. Să pot constata că investigațiile de rezonanță care sunt acum în lucru se apropie de finalizare.
Să înțelegem că, până la 1 august, dosarul lui Ilan Șor, principalul învinuit în dosarul fraudelor din sistemul bancar, va fi transmis în judecată?
Inclusiv dosarul Șor. Toate dosarele de rezonanță. De asemenea, ne propunem inițierea unor noi dosare de răsunet. Cred că veți vedea mai multe dosare grele în următoarele două luni.
Ce schimbări se vor produce la PA din 1 august 2016?
PA va avea competența de a investiga doar dosarele care se referă la judecători, deputați, miniștri, indiferent de suma mitei, și dosarele de corupție în care valoarea prejudiciului sau a mitei este mai mare de 5 mii de unități convenționale (100 de mii de lei – n.r.). CNA-ului îi va reveni investigarea cazurilor de corupție de nivel mic și mijlociu.
În acest moment lucrez la elaborarea structurii PA. Eu propun înființarea a patru secții în cadrul PA, una de exercitare a urmăririi penale, alta de conducere a urmăririi penale în dosarele instrumentate de CNA, o altă secție se va ocupa de reprezentarea acuzării de stat în judecată.
Ne-am dori ca, după ce procurorii încheie urmărirea penală și transmit dosarul în judecată, de reprezentarea acestuia în judecată să se ocupe un alt procuror, un fel de specializare în activitatea procurorilor. O altă secție se va ocupa de recuperarea prejudiciilor, până când va fi creată subdiviziunea respectivă din cadrul CNA.
Șeful Delegației UE în R. Moldova, Pirkka Tapiola, își exprima recent temerile că reforma Procuraturii ar putea fi sabotată din interior. Ați sesizat astfel de semnale?
Orice schimbare provoacă rezistență. Există o categorie de persoane atât în interiorul sistemului, cât și în exterior care va opune rezistență. Dar acestea nu pot opri dorința de schimbare. Cred că noi am depășit această rezistență.
Legea va intra în vigoare de la 1 august, indiferent dacă ne place sau nu. Mulți procurori au plecat în ultima perioadă din sistem de teama schimbărilor.
Dvs. personal ce părere aveți despre această nouă Lege a procuraturii? Anterior ați avut mai multe obiecții față de unele prevederi ale proiectului…
Dvs. mă întrebați acum ca pe un oficial. Anterior, până la adoptarea legii, mi-am exprimat dezacordul cu unele prevederi, dar acum, dacă a fost adoptată, legea e bună sau rea, trebuie să o implementez.
Este inutil să declar că e greu, rău, nu ne iese. Orice lege aplicată cu bună-credință poate îmbunătăți starea de lucruri. Noua lege a redus competența procurorilor ce ține de domeniul civil. Practica va arăta dacă a fost sau nu bun acest lucru.
Această lege este considerată performantă. Consider că și cu vechea lege se puteau obține performanțe, contează voința de a face schimbarea.
Schimbări cu oamenii vechi? Veți face remanieri?
De la 1 august, va fi posibilă reevaluarea fiecărui procuror care este în funcție. În prezent, inițiez o comunicare cu instanțele de judecată, în special cu cea de la Buiucani, cu ofițerii CNA, dar și cu avocați, persoane care au interacțiune directă cu procurorii. Mă interesează o evaluare din afară.
În baza acestor informații, voi putea face propuneri pentru sancționarea disciplinară sau inițierea unor anchete de serviciu. Sper să putem face curățenie în sistem, inclusiv prin demiterea unora. Din punctul meu de vedere, de la Procuratura Anticorupție ar trebui să plece minimum 10% din actualii procurori. Pentru cei care vor accede în funcție voi putea oferi câte o referință de susținere sau respingere de care Consiliul Superior al Procurorilor ar putea să țină cont atunci când va decide dacă va fi angajat în sistem sau nu.
Averile procurorilor ar putea fi un criteriu la evaluarea acestora?
Ar putea fi, doar că eu nu pot să mă pronunț vizavi de averea unui procuror. Dacă există un act de constatare al CNI, noi putem face trimitere la el. Eu de sine stătător nu pot decide că un procuror nu poate fi acceptat în sistem sau trebuie demis pentru că are o avere impunătoare.
Ați calculat deja care va fi efectivul PA după reorganizare?
Da. Acum avem în statele de personal ale PA 36 de procurori, după reorganizare, numărul acestora va crește până la 50.
Societatea civilă și unii diplomați străini au solicitat ca dosarul Filat să se desfășoare în ședințe publice. Credeți că este oportun ca acesta să fie judecat cu ușile închise?
Pe moment, cred că dosarul trebuie să se judece cu ușile închise. Ar fi trebuit ca dosarul să fie examinat cu ușile deschise de la început, dar în acest caz ar fi periclitat mersul anchetei în alte dosare aflate încă în lucrul procurorilor.
Dacă societatea va avea acces doar la probele apărării, va fi o presiune neuniformă din partea societății. Se va considera că persoana este nevinovată. Hotărârea de judecată va fi publică și acolo vor putea fi văzute toate probele, declarațiile martorilor etc.
Vi se pare judicioasă și decizia de a-i îngrădi lui Vlad Filat dreptul de a comunica cu reprezentanții mass-media, de a transmite mesaje pe rețelele de socializare?
Din punctul meu de vedere, dumnealui are dreptul să transmită mesaje. El poate face declarații. E altceva dacă minte sau nu. Sincer să fiu, nu sunt la curent cu acest aspect. Nu ține de competența mea. Pentru mine acum prioritar este să mă clarific cu dosarele care sunt la faza de urmărire penală. Acest dosar este deja în instanță. Acum este de competența instanței să accepte comunicarea inculpatului. Eu, ca procuror ierarhic superior, sunt limitat în competențe în acest caz.
Zilele trecute, oficiali din cadrul Ministerului rus de Interne au dezvăluit că așa-zisa „spălătorie rusească” continuă să funcționeze R. Moldova. Ați verificat informațiile?
Identificarea faptului dacă mai există astfel de cazuri este complicată, pentru că pe rol, în instanțele de judecată, pot fi astfel de ordonanțe. Procesele civile nu sunt raportate la CNA, banii nu trec pe aici.
Acum sarcina mea este să-i pot atrage la răspundere penală inclusiv pe judecătorii care au emis astfel de ordonanțe pentru ca să existe un aspect de prevenire a unor astfel de fapte pe viitor. Sunt persoane care potențial pot fi bănuite.
Vă mulțumim!
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”