03:27:52 26.11.2024
Stiri

INTERVIU // Oazu Nantoi: „Șevciuk s-a refugiat pe malul drept al Nistrului la partenerii săi de business. Normal ar fi fost să ne fie rușine”

Politică 03.07.2017 14:00 Vizualizări16959 Autor: Raisa Lozinschi
INTERVIU // Oazu Nantoi: „Șevciuk s-a refugiat pe malul drept al Nistrului la partenerii săi de business. Normal ar fi fost să ne fie rușine” Independent


Chiar dacă fostul lider separatist de la Tiraspol a fost folosit de Moscova pentru promovarea intereselor acesteia în regiune, Evgheni Șevciuk nu a plecat acolo, dar s-a refugiat la Chișinău, la „partenerii săi de business”, după ce a început să fie urmărit penal în Transnistria.

De această părere este analistul politic Oazu Nantoi care afirmă, într-un interviu pentru Ziarul NAȚIONAL, că Șevciuk și soția sa Nina Ștanski și-au bătut joc de cetățenii R. Moldova cât timp au condus Transnistria și ar trebui „să ne fie rușine” pentru ceea ce se întâmplă acum.

Cum ar fi trebuit să acționeze, în mod normal, autoritățile de la Chișinău în cazul lui Șevciuk, aflați din interviul de mai jos.

Dle Nantoi, fostul lider separatist de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, se află pe malul drept al Nistrului, fugind de dosarele penale intentate de așa-zisa administrație a Transnistriei. De ce credeți că ales Chișinăul pentru refugiu și nu Moscova, de exemplu, ale cărei mendre le-a făcut în stânga Nistrului de-a lungul multor ani?

În primul rând, de aici rezultă că noi, cetățenii R. Moldova, și clasa politică din R. Moldova nu merităm niciun dram de respect. Acest idiot, Șevciuk, a fost din anii 2000 în fruntea mișcării „Obnovlenie” din stânga Nistrului, din decembrie 2005 a fost așa-zis spicher al sovietului suprem de la Tiraspol, s-a declarat președinte și mândra lui a fost așa-zis ministru de externe, iar amândoi și-au bătut joc de noi, cetățenii R. Moldova, ca de ultimii dobitoci.

Totodată, ambii au furat așa, încât probabil cei care au furat miliardele la Chișinău ar putea să învețe de la ei ceva.

Faptul că Șevciuck a venit să se refugieze pe malul drept vorbește despre disprețul total din partea acestui bandit care, conform art. 2 din Constituția R. Moldova, este complice la cea mai mare crimă de uzurpare a puterii în stat, disprețul față de R. Moldova.

De ce n-a plecat la Moscova? Șevciuk este un prezervativ folosit de Moscova și ce are el cu Moscova? Sora sa locuiește la Chișinău, el cu Nina Ștanski au proprietăți în Cipru, în Europa, banii furați i-a dus, cu certitudine, în Europa. Ce are el cu Moscova?

Deși Dvs. faceți referire la articolul din Constituție care incriminează uzurparea puterii, Procuratura Generală a anunțat că Șevciuk nu are niciun dosar penal la Chișinău…

Eu nu am nimic nici cu Procuratura Generală, nici cu Andrian Candu. Faptul cum reacționează societatea moldovenească și clasa politică vorbește despre aceea că nu merităm un stat, cu tot cu statalistul Dodon.

Șevciuk s-a refugiat pe malul drept la partenerii săi de business. În decembrie, dacă nu greșesc, canalul RTR Moldova, doamna Pahomova, care l-a servit pe Șevciuk timp de doi ani la Tiraspol, s-a întors la Chișinău și a organizat un interviu cu Șevciuk. La noi acasă, la canalul RTR, care are licență în R. Moldova. Asta se numește propagandă a separatismului și scuipătură în fața tuturor cetățenilor R. Moldova.

Fiind nițel indignat de ceea ce am văzut, eu m-am uitat în Codul Penal și în Codul Audiovizualului și nu am găsit nimic din ceea ce ar fi putut fi aplicat doamnei Pahomova și domnului Șevciuk.

Prin urmare, aleșii noștri din Parlament, care declară de fiecare dată în campaniile electorale că întregirea țării este o prioritate națională, tratează cu o ignoranță absolută existența acestei probleme.

Ce credeți că i s-ar putea, totuși, incrimina lui Șevciuk?

Eu nu sunt procurorul general, spicher și nici măcar coordonatorul executiv. Eu constat că așa-zisul conflict transnistrean a devenit demult un business comun.

Șevciuk a fugit la partenerii săi de business, deoarece pe când era așa-zis președinte i-a supărat foc pe cei de la „Sheriff” și asta-i toată povestea.

Normal ar fi fost să ne fie rușine, însă la noi în bordelul politic moldovenesc noțiunea de rușine nu există.

Dle Nantoi, știm că așa-zisele autorități transnistrene au întocmit o „listă neagră” a persoanelor din dreapta Nistrului care nu au dreptul să intre pe teritoriul Transnistriei. De ce Șevciuk, și nu doar el, pot să circule liber pe malul drept al Nistrului?

Niciun deputat din Parlamentul de la Chișinău nu poate păși pe malul stâng, în condițiile în care băieții din stânga Nistrului fac shopping la Chișinău, se plimbă prin Aeroportul de la Chișinău.

Aceasta vorbește încă o dată despre faptul că ei scuipă în noi, fiind ferm convinși că malul drept nu o să le facă nimic.

La mijloc ar fi doar legăturile de business?

Legăturile de business și comportamentul unor asemenea politicieni de teapa lui Igor Dodon, care îl felicită pe criminalul de stat, Vadim Krasnoselski, cu alegerea în așa-zisa funcție de președinte.

Singura scuză care ar putea fi aplicată față de Krasnoselski este faptul că doamna Krasnoselskaia are cetățenia României. Nu știu dacă doarme în pat cu o cetățeancă română, dar oricum.

Dle Nantoi, cum ar fi trebuit să acționeze, în mod normal, autoritățile R. Moldova într-un asemenea caz cum este cel al lui Șevciuk?

Un stat normal trebuie să aibă o societate și o clasă politică unită, să existe un consens național în ceea ce privește problema reîntregirii țării. Această problemă trebuie să fie abordată, indiferent de pretinsele opțiuni geopolitice sau doctrine politice. Trebuie să fie o prioritate națională și statul trebuie să aibă o politică de reîntregire care să fie aplicată consecvent, ferm, până nu va fi obținut scopul final.

La noi acest lucru lipsește și deja este mai puțin interesant faptul cum trebuie să reacționeze statul că în ziarul „Makler” de la Chișinău apare anunț că sunt înrolați ostași în trupele rusești de pe malul stâng al Nistrului sau că noi, cetățenii R. Moldova, am revenit la plata energiei electrice pentru Centrala de la Cuciurgan și, prin aceasta, întreținem regimul din stânga Nistrului și, în așa mod, crește datoria „Moldova Gaz” față de „Gazprom” etc.

Acesta este un element infim care demonstrează, o dată în plus, că statul R. Moldova nu are o politică națională de reîntregire a țării și, respectiv, apar semne de întrebare vizavi de viabilitatea proiectului statalității R. Moldova în asemenea condiții.

Pentru reîntregirea R. Moldova pledează zgomotos și șeful statului Igor Dodon, care însă s-a plâns public că actualul lider separatist, Vadim Krasnoselski, nu ar fi atât de cooperant. Dvs. cum comentați aceste „certuri” publice dintre Dodon și Krasnoselski?

Eu nu vreau să comentez. Cine sunt Dodon sau Krasnoselski ca eu să comentez? În calitate de cetățean al R. Moldova, constat că în funcția de președinte al R. Moldova a fost aleasă o persoană care se comportă ca un agent de influență al Federației Ruse, iar în stânga Nistrului bandiții nu au niciun motiv să se teamă de noi sau să ne respecte.

Și asta este destul de trist. Păcat să sunt prea bătrân ca să fug din țara asta.

Domnule Oazu Nantoi, vă mulțumim pentru interviu!

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md