21:18:10 31.03.2025
Stiri

INTERVIU // Ex-consilierul prezidențial Iulian Fota: „CĂDEREA Guvernului de la Chișinău e o demonstrație de forță a aripii antieuropene”

Politică 04.11.2015 10:01 Vizualizări1808
INTERVIU // Ex-consilierul prezidențial Iulian Fota: „CĂDEREA Guvernului de la Chișinău e o demonstrație de forță a aripii antieuropene”

R. Moldova este în primul rând o chestiune între Rusia și Occident, afirmă fostul consilier prezidențial pentru securitate națională Iulian Fota, care subliniază faptul că R. Moldova este astăzi mai importantă pentru Rusia decât în trecut, un război neputând fi exclus.

„E un joc de șah. Toate piesele sunt la vedere. Știm mizele, știm despre ce e vorba. Contează cine știe șah mai bine”, a subliniat Iulian Fota, într-un interviu acordat Ziare.com.

Ce se întâmpla zilele acestea la Chișinău? Cum interpretați dvs. căderea Guvernului Streleț?

Eu privesc căderea Guvernului de la Chișinău ca pe o demonstrație de forță a aripii antieuropene, antioccidentale. Guvernul care a avut ca și nucleu central partidul lui Filat a fost un guvern proeuropean. Părerea mea este că toate acele decizii importante pe care R. Moldova a putut să le ia și să le implementeze pentru apropierea față de UE s-au datorat puterii și influenței fostului premier Filat și partidului său.

Guvernul a căzut și acesta este momentul în care procesul de apropiere a R. Moldova de UE va fi diluat, mult încetinit, poate chiar oprit, în speranța reversării lui. Nu va mai fi ce a fost până acum.

Rămâne să vedem cum va arăta noul guvern. Inevitabil, după părerea mea, aripa antieuropeană, prorusă va fi mult mai bine reprezentată, direct sau eventual prin intermediari, pentru că în R. Moldova se lucrează destul de mult prin intermediari. Nu în ultimul rând contează ce vrea și populația. Totuși, nu văd Rusia având bani să plătească pentru R. Moldova, să o ajute să treacă iarna.

România ar trebui să facă mai mult pentru a ajuta R. Moldova să rămână pe drumul european? Cum comentați reacția președintelui Iohannis, care s-a rezumat la un comentariu pe Facebook?

În momentul ăsta, e tot ce putem face - să urmărim situația de acolo și să ne pronunțăm de-abia când se va contura noua situație politică din R. Moldova. Dacă erau lucruri de făcut, trebuiau făcute până acum. Acum nu mai avem mare lucru de făcut decât să așteptăm și să vedem ce se întâmplă.

R. Moldova este un stat suveran, independent. Drumul pe care ei vor să îl urmeze ține, în primul rând, de decizia lor și este responsabilitatea lor.

Nu am a face vreun reproș președintelui pentru că este corectă atitudinea asta, de așteptare. E o altă discuție ce am fi putut face până acum, dar nu mai are rost s-o purtăm, mi se pare un pic cam târziu.

S-a scris mult despre relația dintre premierul Victor Ponta și PSD pe de o parte, și Vlad Plahotniuc de cealaltă parte. S-au întâlnit anul trecut, în septembrie, au semnat un protocol. Credeți că pe aceasta linie s-ar putea face mai mult?

Eu cred că oficialii români trebuie să aibă relații cu toată lumea din R. Moldova. Un lucru pe care nu cred că l-am făcut bine până acum este acela că noi am împărțit lumea din R. Moldova între buni și răi și am acționat în consecință, iar acum constatăm că cei pe care îi credeam buni nu sunt chiar atât de buni, și părerea mea e că nici cei pe care îi considerăm răi nu sunt chiar atât de răi.

Normal ar fi să avem relații pragmatice, de minimă comunicare cu toată lumea, inclusiv cu comuniștii lui Voronin și chiar cu Dodon sau Usatâi. Putem avea și relații bune cu cei care vor să aibă relații bune cu noi. Știți cum se spune „într-un tango e nevoie de doi”. Dar îmi aduc aminte perioada în care noi l-am izolat pe Voronin, plecând de la o ipoteza falsă, după părerea mea, că ar fi omul rușilor. Aceea a fost o greșeală, așa cum o greșeală e că nu am avut un dialog mai substanțial până acum cu ceilalți.

Trebuie să fim și pragmatici, nu numai idealiști în ceea ce facem. Părerea mea este că până la un punct s-ar putea negocia și discuta (dar depinde și de ei, bineînțeles) și cu Dodon și cu ceilalți, inclusiv cu oamenii pe care îi considerăm non-grata complet, cum sunt Formuzal și alții, dar care și ei au interesele lor, obiectivele lor.

Suntem într-o epocă de realpolitik. Idealismele, vise precum unirea nu-și mai au acum locul. Suntem obligați la pragmatism pentru a ne păstra un minim de influență în R. Moldova.

Vă referiți la declarațiile recente ale fostului președinte Traian Băsescu.

Mă refer la toate declarațiile din ultimele luni despre o posibilă unire cu R. Moldova. Este o utopie și o formă de neadecvare la realitățile momentului. Obiectivul este de neatins în acest moment, nu poate fi realizat. Oricum, nimeni nu spune cum se poate face. Toți cei care vorbesc despre unire nu spun de fapt esențialul. Și eu aș vrea să văd unirea cu R. Moldova realizată, dar întrebarea mare nu e dacă vrem unirea, ci cum o facem și dacă poate fi făcuta. Or, la întrebările astea nu răspunde nimeni.

Ce se întâmplă acum în R. Moldova este și rezultatul unor presiuni făcute de Rusia?

R. Moldova este în primul rând o chestiune între Rusia și Occident. Cine știe istorie și se uita corect la istoria ultimilor 200 de ani, de când Rusia a ajuns la frontierele noastre, vede că R. Moldova sau Basarabia, indiferent cum vrem s-o numim, nu a fost niciodată o chestiune între România și Rusia, ci întotdeauna a fost în primul rând o chestiune între Rusia și Occident. Când Napoleon îi propunea țarului Alexandru I ca preț al păcii teritoriile Valahiei și ale Moldovei, nu o făcea întâmplător.

De asta de multe ori rușii râd de noi, pentru că ei știu că, de fapt, nu contează numai ce vor românii, ci contează în primul rând ce vrea Occidentul vizavi de Rusia și R. Moldova.

Or, noi de multe ori nu înțelegem asta. Ori suntem incompetenți, ori suntem iresponsabili.

La Chișinău este doar o luptă internă, între două blocuri politice, sau e mai mult de atât?

Rușii ar fi încântați să fie un guvern mult mai deschis și mai prietenos față de ei. Nici n-ai putea să te superi pe ei că își doresc așa ceva, așa cum și nouă ne-a plăcut și ne-ar plăcea un guvern proeuropean la Chișinău. E o chestiune în natura lucrurilor, nu e nimic ascuns.

E un joc de șah. Toate piesele sunt la vedere. Știm mizele, știm despre ce e vorba. Contează cine știe șah mai bine.

Cum vi se par reacțiile liderilor europeni față de ceea ce se întâmpla la Chișinău? Europa știe „șah”?

Știe, dar între pacea cu Rusia și o Moldovă europeană, ce alegi? Teza mea este că atâta timp cât rușii au făcut până acum un război pentru Georgia, au făcut un război pentru Ucraina, e greu de exclus scenariul ăsta. Trebuie să ne temem de scenariul ăsta, pentru că asta e Rusia astăzi.

Repet ce am mai spus: pentru ruși, R. Moldova este astăzi mai importantă decât în trecut, datorită evoluțiilor din Ucraina. R. Moldova era secundară pentru Rusia acum 10 ani, astăzi R. Moldova este mult mai importantă.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte