INTERVIU // Directorul executiv al FMI, Anthony De Lannoy: „Pentru FMI nu există vreun indiciu că există vreo problemă în asigurarea cu finanţe a Moldovei”
Directorul executiv de la Fondul Monetar Internațional (FMI), Anthony De Lannoy, care este responsabil și de R. Moldova în cadrul board-ului FMI, nu a dorit să comenteze decizia Parlamentului European de a suspenda acordarea celor 100 de milioane de euro din asistența macrofinanciară, dar susține că instituția pe care o reprezintă „niciodată nu va pune condiționalități politice”. Totuși, oficialul FMI se arată convins că banii de la Bruxelles vor veni în R. Moldova, plățile fiind suspendate până la clarificarea situației legate de decizia judecătorească prin care au fost invalidate alegerile din Chișinău.
„Nu voi comenta decizia UE de a stopa temporar plata, deoarece această decizie este bazată pe o condiționalitate politică. În ce privește FMI, acesta niciodată va pune condiționalități politice, pentru că noi considerăm important să ne concentrăm pe aspectele economice. Politica este un proces democratic, dar noi nu vrem să ne implicăm. Ceea ce e important să subliniem este însă că UE nu a anulat susținerea Moldovei, au declarat clar că au nevoie de mai multe informații cu privire la decizia judecătorească privind alegerile locale. Și până obțin aceste clarificări, ei au suspendat temporar alocarea fondurilor. Noi credem că aceşti bani vor veni, dar mai târziu”, a declarat Anthony De Lannoy, într-un interviu acordat în exclusivitate Ziarului NAȚIONAL.
În interviul pe care ni l-a oferit, Anthony De Lannoy a explicat, de asemenea, de ce a venit în R. Moldova și ce ar urma să facă autoritățile în preajma alegerilor parlamentare.
Dle De Lannoy, de ce ați decis să vizitați R. Moldova? S-a întâmplat ceva rău?
Nu. Din contra. Sunt aici pentru că sunt o mulţime de veşti bune. Vinerea trecută, Boardul executiv a aprobat cea de-a treia evaluare a Programului FMI cu R. Moldova. Sunt aici pentru a discuta ce facem mai departe. Până la acest moment, Programul merge foarte bine şi deja vedem beneficiile pentru economia moldovenească. Sunt aici pentru a vorbi despre paşii următori, pentru că vin alegerile şi trebuie să vedem ce facem înainte de alegeri şi după. Dar, de fapt, totul merge bine. În special în sectorul bancar s-au făcut o mulţime de progrese pentru curăţarea sectorului şi pentru a asigura că lucrurile care s-au întâmplat în trecut, frauda, nu se vor mai repeta. Deci, chestiunea de stabilitate cred că a fost soluţionată.
În acelaşi timp, au fost întreprinşi mulţi paşi în domeniul fiscal şi în sectorul real pentru a face economia mai puternică. Şi aceasta se poate vedea prin creşterea economică, inflaţia mică, şomajul se reduce. Salariile cresc, dar şi Guvernul întreprinde un şir de iniţiative interesante, cum ar fi „Prima Casă” şi toate acestea demonstrează că economia este cu mult mai puternică decât a fost anterior. Sunt aici pentru a le relata altor directori din Board despre ce se întâmplă după decizia de săptămâna trecută (alocarea celei de-a treia tranşe – n.n.), dar nu din cauză că s-a întâmplat ceva rău.
Aţi menţionat că trebuie să vedeți ce e de făcut înainte și după alegerile parlamentare din R. Moldova. Scrutinul care ar urma să aibă loc la toamnă ar putea influenţa relaţiile dintre Moldova şi FMI?
Este bine că se fac alegeri cu regularitate, face parte din democraţie. Dar ceea ce este important pentru noi e să înţelegem ce se poate de făcut înainte de alegeri şi dacă alegerile pot avea vreun impact asupra performanţei economice a ţării.
Ar putea avea vreun impact?
Teoretic, da. Depinde de situaţie. De exemplu, din cauza alegerilor, guvernele ar putea cheltui mai mult. De aceea discutăm în prealabil care sunt planurile Guvernului. Dar nu vedem careva probleme de acest gen în Moldova deocamdată, deoarece Guvernul acţionează peste aşteptări în privinţa ţintelor fiscale. Veniturile din impozite sunt mai mari decât se anticipa şi la acest rezultat s-a ajuns nu din cauza că impozitele sunt prea mari, dar deoarece economia funcţionează într-adevăr foarte bine. Este un pilon de asigurare pe care îl considerăm important.
Iar al doilea pilon asigurator este reprezentat de rezervele externe ale Băncii Centrale, care sunt foarte mari.
Luate împreună, acestea două ne dau încredere că alegerile nu vor fi problematice pentru Program. De aceea şi sunt aici că să mă asigur că nu va fi instabilitate din cauza alegerilor, iar cifrele pe care le vedem ne dau încredere că totul este bine.
Parlamentul European a chemat Comisia Europeană să stopeze alocarea asistenţei macrofinanciare de 100 de milioane de euro. Ce impact credeți că va avea o eventuală decizie de acest fel pentru R. Moldova?
Cred că autoritățile moldovene au dreptate atunci când afirmă că se pot descurca fără banii de la Uniunea Europeană: defalcările la buget sunt relativ mari, la fel ca și rezervele externe ale Băncii Naționale. Astfel, nu văd apariția problemelor în viitorul apropiat. Nu voi comenta decizia UE de a stopa temporar plata, deoarece această decizie este bazată pe o condiționalitate politică. În ce privește FMI, acesta niciodată va pune condiționalități politice, pentru că noi considerăm important să ne concentrăm pe aspectele economice. Politica este un proces democratic, dar noi nu vrem să ne implicăm.
Ceea ce e important să subliniem este însă că UE nu a anulat susținerea Moldovei, au declarat clar că au nevoie de mai multe informații cu privire la decizia judecătorească privind alegerile locale. Și până obțin aceste clarificări, ei au suspendat temporar alocarea fondurilor. Noi credem că aceşti bani vor veni, dar mai târziu. Este o chestiune de timp şi, din acest motiv, noi nu suntem îngrijoraţi, deoarece există o mulţime de resurse fiscale şi rezerve suficiente şi aşteptăm că banii vor veni probabil mai târziu în acest an.
Dacă banii nu vor veni în acest an, bugetul va trebui readaptat, dar, dată fiind supra-performanţa fiscală, nu există vreun motiv de îngrijorare. Pentru FMI nu există vreun indiciu că există vreo problemă în asigurarea cu finanţe a Moldovei.
Dle De Lannoy, vorbiți în termeni laudativi la adresa acțiunilor întreprinse de Guvern în domeniul economic. Chiar nu avem probleme urgente de care trebuie să se ocupe acum autorităţile?
Cred că sunt două. Infrastructura. Dar aici Ministerul Economiei este foarte activ şi există resurse financiare disponibile. Bineînţeles că problema constă în capacitate: trebuie să realizaţi o mulţime de proiecte concomitent, iar Guvernul are capacitatea pe care o are. Dar ştiu că ei lucrează la aceasta şi este important să continue. Ministrul Economiei mi-a arătat site-ul (drumuribune.md – n.n) pe care oricine poate vedea cum progresează proiectul.
Iar a două este Legea cu privire la achiziţiile publice, care este importantă pentru a face întregul proces mai transparent.
O problemă generală valabilă pentru toate ţările este educaţia: trebuie să vă asiguraţi că sistemul de învăţământ pregăteşte oameni calificaţi de care are nevoie o economie activă. În special în domeniile care asigură creşteri mari, cum este IT.
Guvernul a întreprins o mulţime de măsuri, dar ca populaţia să înceapă să le simtă e nevoie de timp şi de răbdare.
Credeți că anume din această cauză cetățenii R. Moldova par mai pesimiști ca Dvs., fiindcă, potrivit sondajelor de aici, majoritatea oamenilor afirmă că situația lor nu se îmbunătățește și că R. Moldova se îndreaptă pe o cale gresită...
Am impresia că publicul larg nu înţelege pe deplin progresul care a fost făcut. Şi chiar doresc să accentuez: acest Program cu FMI a fost foarte complicat. Când începusem să-l discutăm cu autorităţile moldovene, Programul era foarte problematic, dificultăţile erau foarte complexe: frauda din sistemul financiar, starea economiei.
Dar ceea ce m-a impresionat chiar din prima zi a fost gradul de angajare a autorităţilor. Îi am în vedere pe ministrul Finanţelor, prim-ministrul, guvernatorul Băncii Naţionale, președintele Parlamentului, ministrul Economiei. Toţi erau foarte determinaţi, dar şi conştienţi de sarcina dificilă pe care o aveau în faţă.
Dar acum, când privim câte progrese au fost făcute, chiar este impresionant. Populaţia încă nu conştientizează aceasta, pentru că e nevoie de timp. Dar, iarăşi, salariile cresc, stabilitate există, iar sectorul bancar este cu mult mai sigur decât a fost.
Sentimentul meu este că societatea nu conştientizează suficient că toate aceste beneficii economice sunt meritele guvernării.
Dle De Lannoy, vă mulțumim pentru interviu!
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2