INFOGRAFIC // Buzunarul SPART al Guvernului. Milioane sunt cheltuite irațional
IRAȚIONAL // Doar o treime din banii Fondului de Rezervă se cheltuie anual în situații de forță majoră, iar sume de milioane sunt alocate pentru deplasări, evenimente și premii
În primul semestru al anului curent, Guvernul a aprobat 14 hotărâri prin care a alocat peste 30 de milioane de lei din Fondul de Rezervă al statului. Doar șase milioane, adică 20%, au fost direcționate către orașul Cantemir, unde în luna mai s-a produs o explozie într-un bloc de locuit, fiind avariate mai multe apartamente.
Aceasta a fost singura situație excepțională în care statul a fost nevoit să intervină financiar pentru a ajuta victimele. Aproape în toate celelalte cazuri, cheltuielile puteau fi prevăzute în bugetele unor instituții de stat. Experții economici atenționează că Fondul de Rezervă al Guvernului a ajuns a fi ca un portofel de unde se scot bani pentru orice moft.
Situația se repetă de la an la an, iar parlamentarii nu se grăbesc să modifice legislația, astfel încât banii din rezerve să nu mai fie cheltuiți irațional. „Regulamentul este bun”, spun categoric oficialii, doar că nimeni nu-l respectă. Singura soluție ar fi aplicarea unor pedepse pentru irosirea nejustificată a rezervelor statului.
Deplasări de milioane
Despre organizarea Summitului Parteneriatului Estic de la Riga din luna mai curent se cunoștea de mult, totuși oficialii noștri nu și-au planificat cheltuielile de deplasare.
Președinția a primit 486 de mii de lei din Fondul de Rezervă pentru a acoperi cheltuielile delegației moldovenești în Letonia. Alte 465 de mii de lei, delegația lui Nicolae Timofti le-a cheltuit în Albania unde a fost Summitul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est. Situații similare s-au produs și anul trecut, când mai multe instituții guvernamentale au cerut bani pentru deplasări, în acest sens cheltuindu-se peste trei milioane de lei.
Remunerarea juriștilor de la CEDO
Ministerul Justiției este o instituție care se face remarcată anual prin solicitările pe care le are față de Guvern, pentru a primi bani din rezerve. Sume fabuloase sunt cerute pentru plata serviciilor birourilor de avocați care apără interesele R. Moldova în instituțiile de arbitraj internaționale. În acest sens au fost alocate anul trecut 4,2 milioane de lei și alte 320 de mii de lei în anul curent.
Pentru remunerarea a trei juriști delegați la Grefa Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) și asigurarea acestora cu locuințe de serviciu în Franța, Ministerul Justiției nu planifică niciodată bani. În 2014 a cerut suplimentar de la Guvern 1,2 mln. de lei, iar în mai curent - încă 910 mii de lei. Alte 416 mii de lei a solicitat din rezerve pentru delegatul R. Moldova la Misiunea UE din Mali pentru transport, diurnă, asigurare medicală și indemnizație pentru risc sporit. Chiar dacă Ministerul Finanțelor a avizat negativ această solicitare, Cabinetul de miniștri a alocat banii.
Premiu Național fără buget
Deși a fost instituit încă în 2012, Premiul Național nu are niciodată acoperire financiară. În Bugetul Cancelariei de Stat nu sunt planificate cele zece premii a câte o sută de mii de lei pe care le primesc anual câștigătorii. Banii sunt „smulși” de fiecare dată din rezerve.
Din Fondul Guvernului s-au plătit anul trecut și salariile pentru două luni ale educatorilor de la grădinițele din Căușeni. Autoritățile locale nu aveau un milion de lei, pentru că le-au plătit bani judecătorilor și procurorilor, care trebuiau asigurați cu locuințe în baza unor decizii judecătorești.
Transferuri ghinioniste
Cea mai mare sumă de bani care a fost acordată anul trecut din rezerve pentru a lichida consecințele unei situații excepționale a fost după deflagrația produsă într-un bloc de locuit din Orhei.
Cele 2,5 mln. de lei au ajuns la destinație, dar nu au putut fi valorificate la timp. Legislația prevede că „soldul neutilizat al mijloacelor alocate din fondul de rezervă se restituie în bugetul de stat la finele anului”. Fostul primar de Orhei, Vitalie Colun, le-a explicat auditorilor de la Curtea de Conturică, în decembrie 2014, s-au cheltuit doar 600 de mii de lei, iar restul banilor s-au plătit pentru lucrări abia în mai 2015. Din acest motiv a încălcat regulamentul și nu a restituit banii în bugetul de stat.
Au refuzat ajutorul statului
În alt caz, Guvernul a alocat 600 de mii de lei pentru câteva familii din satul Baurci din raionul Comrat, ale căror case au fost avariate în urma alunecărilor de teren. Oamenii au refuzat ajutorul statului și banii au fost restituiți în Fondul de Rezervă. „Condiția era ca familiile să fie evacuate din zona periculoasă și să-și cumpere case în altă parte. Oamenii au refuzat să-și abandoneze locuințele avariate și nu au primit ajutorul”, ne spune fostul primar al satului, Petru Popaz.
În anul curent, în Fondul de Rezervă urmează să fie returnate peste 20 de milioane de lei. Banii au fost alocați în luna iunie pentru desfășurarea alegerilor locale (15,7 mln. lei) și demarcarea frontierei de stat moldo-ucrainene (5 mln. lei), cu o singură condiție: „restabilirea mijloacelor respective la o ulterioară rectificare a bugetului de stat pentru 2015”.
Secrete la Guvern
Deseori, din rezerve se alocă bani și sub parafa „secret”. Anul trecut, Executivul a emis patru hotărâri confidențiale fiind alocate două milioane de lei, iar în 2011 pe ascuns s-au cheltuit chiar 18 mln. de lei din Fondul de Rezervă. „Deciziile secrete sunt o rușine. Totul trebuie să fie transparent și oamenii să știe cum se cheltuiește fiecare bănuț”, comentează economistul Viorel Chivriga.
Expertul afirmă că la gestionarea Fondului de Rezervă ar trebui să preluăm experiența unor state europene, unde fiecare solicitare este bine argumentată și neapărat urgentă.
„Chiar și în România este o claritate. Totul se contorizează și banii se cheltuiesc pentru lucruri care nu pot fi amânate. Într-un studiu mai vechi am demonstrat că, la noi, banii alocați autorităților locale din rezervele Guvernului sunt împărțiți pe criterii politice. Este inadmisibil”, adaugă Chivriga.
„Sunt necesare pedepse penale”
Actuala guvernare nu a încercat niciodată să schimbe legislația în domeniu, chiar dacă Fondul de Rezervă al Guvernului este gestionat irațional încă de pe timpul comuniștilor.
„Regulamentul este bun, doar trebuie respectat”, afirmă fostul șef al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Veaceslav Ioniță. Acesta crede că unica soluție este introducerea unor pedepse, chiar penale, pentru iresponsabilitate.
„Când au fost inundațiile din Cotul Morii, nu erau destui bani în Fondul de Rezervă pentru că fuseseră cheltuiți pe deplasări, cadouri și alte prostii. Nimeni nu a fost sancționat”, a argumentat fostul deputat.
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei