16:01:14 29.03.2024
Stiri

INEDIT// Moldoveanul care crește lebede la Brăviceni

Economie 20.04.2014 10:00 Vizualizări9189 Autor: Virginia Nica
INEDIT// Moldoveanul care crește lebede la Brăviceni


FRUMOS// Sătul de rutina zilnică a țăranului, Mihai Sârbu din Brăviceni, Orhei, a decis să aducă mai multă culoare în viața sa și a înființat o crescătorie de lebede albe

Familia Sârbu a fost foarte mulți ani o familie care și-a văzut liniștit de lucrările agricole și de creșterea copiilor. Cu patru ani în urmă, însă, Mihai Sârbu s-a gândit că ar trebui să facă ceva deosebit, care să îi aducă și satisfacție personală. A văzut că un bun prieten de-al lui are lebede și, fără să stea pe gânduri, s-a ales cu o pereche de bobocei de lebădă. Ajuns în gospodărie cu boboceii, Mihai Sârbu spune că s-a simțit pentru un timp zăpăcit. S-a îndrăgostit imediat de puișori, însă nu știa cum să-i îngrijească și ce condiții să le ofere pentru a nu le face rău.

Crescute „cu dragoste”

Cele mai multe povețe i-au fost oferite tot de prietenul său. „Creștem lebede albe mute, care se deosebesc de celelalte specii prin pata neagră dintre cioc și cap. Suntem puțini crescători de lebede și mi se părea că este foarte complicat să le crești, însă am înțeles că, dacă îți dorești într-adevăr să ai aceste păsări superbe, atunci nimic nu este greu”, a menționat crescătorul.

Fermierul din Brăviceni a făcut chiar în curtea sa un lac în care apa se acumulează dintr-un rezervor, iar pereții bazinului i-a betonat. Mihai Sârbu spune că păsările nu sunt pretențioase, însă dacă sunt îngrijite atent și cu multă dragoste, lebedele se fac și mai frumoase.

Perechea de păsări – familie grijulie

„Am acum patru lebede, dintre care două deja trebuie să scoată puișori. Ele pot să se înmulțească abia după patru ani, iar cei doi bobocei pe care i-am cumpărat atunci o să mă ajute să extind crescătoria. Așteptăm ca în acest an perechea să facă șase ouă, care sunt clocite ulterior 45 de zile. Am văzut la prietenul meu care creștea lebede. Ce m-a impresionat este că atât lebăda, cât și lebădoiul clocesc pe rând puișorii și tot împreună îi îngrijesc și îi giugiulesc. Mai mult, dacă încearcă cineva să se apropie de cuib, masculul poate fi foarte agresiv, chiar și cu omul, pentru că așa ei își protejează puii”, a afirmat crescătorul din Orhei.

Potrivit lui Mihai Sârbu, deși se știe că aceste păsări se hrănesc în special cu plante și alge subacvatice, lebedele de la Brăviceni mănâncă de la cereale sau porumb până la lucernă și buruieni. „Când vor apărea puișorii, îi voi hrăni cu păsat. Sunt păsări destul de rezistente la frigul de afară, datorită pufului de sub penaj și nu se îmbolnăvesc așa de repede ca păsările domestice obișnuite. Totuși, în perioada de iarnă, le trecem într-un spațiu amenajat tot la noi în curte, acoperit și asigurat cu lumină, apă și căldură. Păsările sunt crescute în condiții igienice, permanent este făcută dezinfectarea spațiilor și avem grijă ca păsările să stea în apă curată ca lacrima”, a relatat fermierul.

Păsări frumoase – venituri frumoase

O lebădă costă peste 300 de euro, iar o pereche frumoasă poate să aducă venituri și de 700 de euro, păsările impozante fiind la mare căutare de amatorii de frumos. „Când le-am adus acasă, vecinii mi-au zis că mai frumos lucru nu le-a fost dat să vadă și de multe ori vin chiar cu copiii pentru a le admira. Nu știu cum să vă spun. Eu când am o durere sau o problemă, mă duc la ele și mi se creează o stare de bine. Îi spuneam soției că mă duc la lebede să mă lecuiesc”, spune râzând Mihai Sârbu.

„O artă”

Crescătorul spune că afacerea este una foarte profitabilă, dar este nevoie de multă răbdare în așteptarea veniturilor, dacă nu dispui de surse mari de finanțare. Mihai Sârbu este optimist în ceea ce privește dezvoltarea în viitor a afacerii acum când lucrurile încep să se miște. El afirmă că sunt tot mai mulți care vor să-și amenajeze lacuri cu păsări exotice, iar în opinia lui cele mai potrivite sunt lebedele albe. „Sunt sigur că această crescătorie va avea un viitor frumos, mai ales că și copiii mei sunt foarte atașați de aceste păsări, iar acum lucrurile s-au mișcat din loc. Să le crești este o artă, pentru că vezi cum se transformă din „rățușca cea urâtă” într-o pasăre falnică și frumoasă. Nu degeaba i se mai spune pasărea fidelității sau a dragostei”, a conchis crescătorul de lebede de la Brăviceni.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md