ÎNDEMN pentru Parlamentul de la Chișinău să NU accepte sporirea nivelului de autonomie pentru Găgăuzia: Va încuraja SEPARATISMUL
În Parlamentul de la Chișinău se află acum în discuție câteva proiecte de legi privind statutul UTA Găgăuzia, iar președintele Partidului Unității Naționale, Anatol Șalaru, îi îndeamnă pe deputați să nu ridice nivelul autonomiei pentru a nu încuraja separatismul acestei zone.
„La peste 25 de ani de la declararea independenței față de URSS, Republica Moldova continuă să stea sub semnul separatismului și al dezintegrării. După Transnistria care a s-a separat, nu fără sprijinul Moscovei și al Armatei a 14-a, de Republica Moldova, regiunea găgăuză a constituit permanent o sursă de amenințare și șantaj la adresa Chișinăului. Acordarea unei autonomii pe criterii etnice la începutul anilor 90 a dus la încurajarea ideilor separatiste, care au fost asiduu cultivate de către Moscova. Găgăuzia nu are nevoie de autonomie pe criterii etnice, nu are nevoie să fie și mai mult enclavizată și lăsată la mâna unor aventurieri politici stipendiați de Federația Rusă. Găgăuzia are nevoie, ca și întreaga Republică Moldova, de dezvoltare, de locuri de muncă, de comerț liber, de acces la finanțare”, susține Anatol Șalaru.
În opinia fostului ministru al Apărării, descentralizarea sau nivelul de subsidiaritate al raioanelor locuite de găgăuzi trebuie să fie același cu ale celorlalte raioane ale R. Moldova.
„Fac apel la Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova să nu accepte ridicarea nivelului autonomiei, pentru că nu vor încuraja dezvoltarea acestei zone, ci separatismul acestei zone. Atrag atenția că raioanele locuite de minoritatea găgăuză se află destul de aproape de Transnistria, iar pentru Ucraina, care astăzi sprijină integritatea teritorială a Republicii Moldova, ar deveni o noua zona de provocare”, îndeamnă politicianul.
Menționăm că printre proiectele de lege aflate în Parlament se numără cel privind modificarea Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova. Documentul propune conferirea unui nivel special de administrare a UTA Găgăuzia. Un alt proiect de referă la modificarea Legei privind administrația publică locală, potrivit căreia în prezent administrația UTA Găgăuzia este egală cu cea a raioanelor din republică.
Proiectele sunt promovate în Legislativ de socialiști, după ce o comisie care a inclus și reprezentați din Găgăuzia le-a elaborat timp de un an. Comisiile parlamentare au introdus mai multe modificări, lucru care a nemulțumit reprezentanii Găgăuziei, iar proiectele au fost retrase deocamdată de pe ordinea de zi a Parlamentului.
Președintele Parlamentului de la Chișinău, apel la adresa românilor din R. Moldova în privința candidatului pe care să-l aleagă în turul doi: „Trebuie să protejăm România și R. Moldova de extremiști și politicieni cu simpatii neo-fasciste”
Au fost constituite grupurile de lucru care vor decide subiectele pentru examenele și evaluările naționale din acest an de studii, inclusiv la BAC
Nicolae Ciucă a DEMISIONAT din fruntea PNL: „Noua conducere a PNL nu va fi singură, deoarece are alături o oștire minunată formată din primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și județeni”