Stiri

BUSINESS // Unde își ascunde afacerile Vladimir Plahotniuc
S-a lăudat în presă că are hoteluri, bănci, televiziuni și chiar un avion, cu toate acestea în declarația sa de avere indică doar două apartamente în Chișinău, vreo patru garaje, trei mașini și acțiuni la o companie care nu administrează oficial, în R. Moldova, nicio afacere. Izbitoarea contradicție dintre declarațiile verbale și cele scrise ale deputatului Vlad Plahotniuc nu a suscitat însă interesul Comisiei Naționale de Integritate, singura instituție abilitată să verifice dacă își ascunde un demnitar averea sau nu.
Laudă și promisiuni
„Grupul de afaceri pe care îl coordonez este implicat în managementul mai multor posturi de televiziune şi radio, acţionând şi pe piaţa agenţiilor de publicitate. În ceea ce priveşte Hotelul „Nobil”, este una dintre investiţiile cu care mă mândresc”, se lăuda, acum trei ani, vicepreședintele Partidului Democrat Vlad Plahotniuc, într-un interviu pentru ziarul „Timpul”. De altfel, în cadrul acelui interviu, fostul deja prim-vicepreședinte al Parlamentului se jura că nu are intenția de a se implica în viața politică. Jurământul a fost însă „uitat” la doar jumătate de an, când numele lui Plahotniuc a ajuns pe ultima sută de metri în capul listei democraților la alegerile parlamentare din noiembrie 2010.
Averea de pe hârtie Declarațiile de avere depuse de către Vlad Plahotniuc au lăsat opinia publică cu buza umflată. Nici în declarația din 2010, nici în cele din anii următori nu se regăsesc hotelurile, televiziunile, discotecile și avionul demnitarului. Fostul prim-vicespicher nu are decât două apartamente în centrul capitalei, ce-i drept, estimate la 6,4 milioane de lei - unul și la 1,5 milioane de lei – altul, și patru garaje în care își ține cele trei „Mercedes”-uri, dintre care cel mai scump costă peste 1,4 milioane de lei. Singura afacere în care Plahotniuc menționează că ar deține 90 la sută din acțiuni este „Prime Management SRL”. Valoarea acestor acțiuni este de peste patru milioane de lei. Cu toate acestea, anul trecut firma i-a adus deputatului venituri de peste 15 milioane de lei.
Precizăm că „Prime Management” a fost creat abia în septembrie 2010, cu două luni înainte de alegerile după care Plahotniuc a fost ales prim-vicespicher. Cam din aceeași perioadă, mai multe dintre bunurile cu care se laudă Plahotniuc și-au schimbat proprietarii. Firmele care au devenit mai nou stăpâne ale hotelurilor, televiziunilor și agențiilor de publicitate ale lui Plahotniuc fac parte dintr-un holding administrat de o companie off-shore olandeză. Astfel, odată cu lansarea lui Plahotniuc în politică, și afacerile acestuia au primit o nouă viață.
Holdingul din Olanda
Nu este clar ce afaceri administrează compania „Prime Management”, chiar dacă în obiectivele sale de activitate sunt indicate activități de administrare a companiilor holding. Cert este însă că hotelurile, televiziunile, posturile de radio, agențiile de publicitate și avionul cu care se laudă Plahotniuc sunt înregistrate pe alte companii care, aparent, nu au nicio legătură cu deputatul. Toate firmele care dețin aceste bunuri fac parte dintr-o companie off-shore din Olanda, „OTIV Prime Holding B.V.”. Nu am reușit să aflăm cine este proprietarul companiei, cert este că inițialele din denumire, „OTIV”, coincid cu cele ale membrilor familiei Plahotniuc – Oxana (soția), Timofei (fiul), Inochentie (fiul), Vladimir. Din holdingul „OTIV Prime Holding B.V.” fac parte: „OTIV Prime Services B.V.”, „OTIV Prime Real Estate B.V.”, „OTIV Prime Hospitality B.V.”, „OTIV Prime Media” și „OTIV Prime Financial B.V.”. Toate bogățiile lui Plahotniuc se ascund anume în aceste companii.
Firme cu probleme la Procuratură
„OTIV Prime Services B.V.” este fondatoarea firmelor moldovenești „Top Galeria”, „Axa Broker”, „Argus-Teh” și „Argus-S”. Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, firma „Top Galeria” organizează expoziții. Administratorul firmei, Vladimir Dnestrean, deține aceeași funcție și în „Argus-Teh”, care prestează servicii de montare și reglare a sistemelor automate de semnalizare și de stingere a incendiilor. „Argus-S” este o firmă de pază privată, despre care presa a scris anterior că ar fi ajuns în atenția Serviciului de Informații și Securitate pe motiv că ar fi organizat filaj și interceptare ilegală a convorbirilor telefonice ale unor demnitari.
Mai mult ca atât, Procuratura Generală a pornit și un dosar penal în cadrul căruia investighează acțiunile ilegale ale „Argus-S” sub trei aspecte: contrabandă, crearea sau conducerea unei grupări criminale, precum și încălcarea dreptului la viață privată. Director al firmei este finul de cununie al lui Plahotniuc, Dorin Damir. Iar administrator - fostul ministru de Interne și director al CCCEC, Valentin Mejinschi.
Televiziunile lui Plahotniuc
„OTIV Prime Media B.V.” este fondatoarea companiilor lui Plahotniuc care administrează afaceri în domeniul media: „Media Production” SRL (fondatorul postului TV „Canal 3”, dar și al mai multor emisiuni difuzate la „Prime TV”), „Telefe M International” SRL (fondatorul postului TV „2 Plus”), „Prime TV” SRL (proprietarul posturilor „Prime TV” și „Prime FM”), „24h” SRL (fondatorul portalului de știri 24h.md). Aceeași companie off-shore este fondatoarea agențiilor de publicitate „Angel-S” SRL și „Casa Media Plus” SRL, deținătoarea drepturilor exclusive de vânzare a publicității de la posturile „Prime TV”, „2 Plus”, „Canal 3”, „Publika TV”.
Unde se ascund hotelurile?
Pentru hoteluri, „OTIV Prime Holding B.V.” are o firmă aparte - „OTIV Prime Hospitality B.V.”. Aceasta este fondatoarea SRL-urilor „Codru Hospitality” (proprietarul hotelului „Codru”) și „Nobil-Club” (proprietarul hotelului „Nobil”). Același off-shore este fondatorul clubului „Drive”, cu care se mândrește Plahotniuc. Hotelul „Național”, privatizat în 2006 cu doar două milioane de dolari, se află în proprietatea firmei „ALFA Engineering”, care apare într-un raport de audit efectuat la „Victoriabank”, alături de alte companii apropiate lui Vlad Plahotniuc. De altfel, cele 26,75% de acțiuni pe care Plahotniuc afirma anterior că le deține la „Victoriabank” sunt înregistrate pe firma „OTIV Prime Financial B.V.”, redenumită recent în „Generashon Financial B.V.”.
În gazdă la cumnatul lui Zubco
Potrivit datelor de la „Cadastru”, somptuosul „Global Business Centru”, sediul majorității firmelor pe care Plahotniuc și le atribuie, chiar dacă oficial nu îi aparțin, și în care politicianul recunoaște că are oficiu, aparține, de fapt, unei firme administrate de Ghenadie Sajin, cumnatul fostului procuror general, Valeriu Zubco. Este vorba despre compania „Finpar Invest” SRL, fondată de „OTIV Prime Real Estate B.V.”. Această firmă s-a aflat în centrul unui mare scandal media, după privatizarea insulelor de pe lacul din Parcul „La Izvor” din sectorul Buiucani al capitalei. Același off-shore mai este fondatorul unei firme, „Gerex-Cons”, care, la rândul său, a fondat compania imobiliară „Futura Investimenti”.
Avionul ascuns sub zece lacăte
Luxosul avion despre care se spune că ar aparține lui Vlad Plahotniuc oficial aparține companiei aeriene „Nobil Air”, fondată de „Air Clasica”, care are în calitate de fondator unic un off-shore din Marea Britanie, „Wester Alliance LLP”. Precizăm că un timp îndelungat acest avion a fost pus de mai multe ori în serviciul fostului președinte al republicii, Vladimir Voronin, pentru deplasări peste hotare. Ulterior, la serviciile companiei în a cărei proprietate se află airbusul a apelat și ex-spicherul Marian Lupu. Pentru confortul acestora, statul a plătit milioane de lei companiilor „Nobil Air” și „Air Clasica”.
Dezinteres la CNI
Toate aceste nepotriviri din declarațiile de avere depuse de Vlad Plahotniuc și afirmațiile făcute în presă nu i-au determinat pe membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) să inițieze un act de control în privința averilor demnitarului. În cadrul unui interviu acordat cu două luni în urmă portalului „Moldova Curată”, vicedirectorul CNI, Victor Strătilă, declara că, dacă la verificarea declarației de avere pentru anul 2012 depusă de democrat se va constata că acesta și-a ascuns o parte din proprietăți, Comisia va investiga cazul. Până în prezent, însă, o astfel de intenție nu a fost anunțată, iar membrii CNI strâng din umeri atunci când sunt întrebați când vor porni verificările.
Cine administrează afacerile lui Plahotniuc?
Denis Clipco – „Drive”
Gheorghe Galușca – „Nobil Air”
Vladimir Dnestrean – „Top Galeria”, „Argus-Teh”
Igor Cărăuș – „Futura Investimenti”
Egor Ertagaev – „Air Clasica”
Ecaterina Lozovanu – „Angel-S”
Sergiu Latâș – „Media Production”
Denis Dmitriev – „24h”
Veaceslav Baida – „Gerex-Cons”
Adrian Dobrin – „Codru Hospitality”
Ghenadie Sajin – „Finpar Invest”
Dorin Pavelescu – „Casa Media Plus”
Cezara Salinski – „Prime Management”, membru al Consiliului de Administrație „Victoriabank”
Tamara Andrușca – vicepreşedintele Consiliului de Administrație „Victoriabank”; director de departament la „Prime Management” SRL
Când s-a îmbogățit Plahotniuc?
Cele mai multe dintre firmele care fac parte din „OTIV Prime Holding B.V.” au fost fondate pe timpul fostei guvernări comuniste. Atunci au apărut „Top Galeria” SRL, „Argus-S” SRL, „Gerex-Cons” SRL, „Media Production” SRL, „Local Media” SRL, „Angel-S” SRL, „Telefe M International” SRL, „Nobil Air” SRL. Pe timpul guvernării Alianței pentru Integrare Europeană, holdingul lui Plahotniuc a mai deschis firmele „Prime TV” SRL, „Casa Media Plus” SRL, „24H” SRL, „Codru Hospitality” SRL, „Argus-The” SRL și „Air Clasica” SRL. Precizăm că multe dintre bunurile administrate de companiile fondate din 2010 încoace se aflau deja în proprietatea lui Plahotniuc, dar au fost schimbați proprietarii pentru a șterge urmele. „Finpar Invest” SRL este cea mai veche companie aflată în sfera intereselor deputatului democrat. Aceasta a fost fondată încă în 1993, anul în care Plahotniuc s-a concediat de la Centrul pentru prevenirea şi reabilitarea victimelor minore „Minor”, afiliat Primăriei mun. Chişinău, în care ar fi lucrat timp de doi ani.
Cine sunt partenerii lui Plahotniuc?
„Prime Management” SRL îi mai are în calitate de acționari, cu o cotă parte a câte 5%, pe deputatul PD Andrian Candu, finul lui Plahotniuc, și Cezara Salinski, tot ea administratoare a firmei, director al hotelului „Nobil” și membru al Consiliului de Administrație al „Victoriabank”. Anterior, Plahotniuc a deținut o cotă de 25 la sută din acțiunile „Tower Group” SRL. Acolo i-a avut ca parteneri pe Emmanuil Grishpun, Leonid Kilovaty și Anatoli Belitcenco. Ulterior, deputatul PD a renunțat la acțiunile din această companie care mai nou administrează centrul comercial „Atrium”.
Imperiul lui Plahotniuc
Investigații
10.08.2013
09:21
39523



BUSINESS // Unde își ascunde afacerile Vladimir Plahotniuc
S-a lăudat în presă că are hoteluri, bănci, televiziuni și chiar un avion, cu toate acestea în declarația sa de avere indică doar două apartamente în Chișinău, vreo patru garaje, trei mașini și acțiuni la o companie care nu administrează oficial, în R. Moldova, nicio afacere. Izbitoarea contradicție dintre declarațiile verbale și cele scrise ale deputatului Vlad Plahotniuc nu a suscitat însă interesul Comisiei Naționale de Integritate, singura instituție abilitată să verifice dacă își ascunde un demnitar averea sau nu.
Laudă și promisiuni
„Grupul de afaceri pe care îl coordonez este implicat în managementul mai multor posturi de televiziune şi radio, acţionând şi pe piaţa agenţiilor de publicitate. În ceea ce priveşte Hotelul „Nobil”, este una dintre investiţiile cu care mă mândresc”, se lăuda, acum trei ani, vicepreședintele Partidului Democrat Vlad Plahotniuc, într-un interviu pentru ziarul „Timpul”. De altfel, în cadrul acelui interviu, fostul deja prim-vicepreședinte al Parlamentului se jura că nu are intenția de a se implica în viața politică. Jurământul a fost însă „uitat” la doar jumătate de an, când numele lui Plahotniuc a ajuns pe ultima sută de metri în capul listei democraților la alegerile parlamentare din noiembrie 2010.
Averea de pe hârtie Declarațiile de avere depuse de către Vlad Plahotniuc au lăsat opinia publică cu buza umflată. Nici în declarația din 2010, nici în cele din anii următori nu se regăsesc hotelurile, televiziunile, discotecile și avionul demnitarului. Fostul prim-vicespicher nu are decât două apartamente în centrul capitalei, ce-i drept, estimate la 6,4 milioane de lei - unul și la 1,5 milioane de lei – altul, și patru garaje în care își ține cele trei „Mercedes”-uri, dintre care cel mai scump costă peste 1,4 milioane de lei. Singura afacere în care Plahotniuc menționează că ar deține 90 la sută din acțiuni este „Prime Management SRL”. Valoarea acestor acțiuni este de peste patru milioane de lei. Cu toate acestea, anul trecut firma i-a adus deputatului venituri de peste 15 milioane de lei.
Precizăm că „Prime Management” a fost creat abia în septembrie 2010, cu două luni înainte de alegerile după care Plahotniuc a fost ales prim-vicespicher. Cam din aceeași perioadă, mai multe dintre bunurile cu care se laudă Plahotniuc și-au schimbat proprietarii. Firmele care au devenit mai nou stăpâne ale hotelurilor, televiziunilor și agențiilor de publicitate ale lui Plahotniuc fac parte dintr-un holding administrat de o companie off-shore olandeză. Astfel, odată cu lansarea lui Plahotniuc în politică, și afacerile acestuia au primit o nouă viață.
Holdingul din Olanda
Nu este clar ce afaceri administrează compania „Prime Management”, chiar dacă în obiectivele sale de activitate sunt indicate activități de administrare a companiilor holding. Cert este însă că hotelurile, televiziunile, posturile de radio, agențiile de publicitate și avionul cu care se laudă Plahotniuc sunt înregistrate pe alte companii care, aparent, nu au nicio legătură cu deputatul. Toate firmele care dețin aceste bunuri fac parte dintr-o companie off-shore din Olanda, „OTIV Prime Holding B.V.”. Nu am reușit să aflăm cine este proprietarul companiei, cert este că inițialele din denumire, „OTIV”, coincid cu cele ale membrilor familiei Plahotniuc – Oxana (soția), Timofei (fiul), Inochentie (fiul), Vladimir. Din holdingul „OTIV Prime Holding B.V.” fac parte: „OTIV Prime Services B.V.”, „OTIV Prime Real Estate B.V.”, „OTIV Prime Hospitality B.V.”, „OTIV Prime Media” și „OTIV Prime Financial B.V.”. Toate bogățiile lui Plahotniuc se ascund anume în aceste companii.
Firme cu probleme la Procuratură
„OTIV Prime Services B.V.” este fondatoarea firmelor moldovenești „Top Galeria”, „Axa Broker”, „Argus-Teh” și „Argus-S”. Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, firma „Top Galeria” organizează expoziții. Administratorul firmei, Vladimir Dnestrean, deține aceeași funcție și în „Argus-Teh”, care prestează servicii de montare și reglare a sistemelor automate de semnalizare și de stingere a incendiilor. „Argus-S” este o firmă de pază privată, despre care presa a scris anterior că ar fi ajuns în atenția Serviciului de Informații și Securitate pe motiv că ar fi organizat filaj și interceptare ilegală a convorbirilor telefonice ale unor demnitari.
Mai mult ca atât, Procuratura Generală a pornit și un dosar penal în cadrul căruia investighează acțiunile ilegale ale „Argus-S” sub trei aspecte: contrabandă, crearea sau conducerea unei grupări criminale, precum și încălcarea dreptului la viață privată. Director al firmei este finul de cununie al lui Plahotniuc, Dorin Damir. Iar administrator - fostul ministru de Interne și director al CCCEC, Valentin Mejinschi.
Televiziunile lui Plahotniuc
„OTIV Prime Media B.V.” este fondatoarea companiilor lui Plahotniuc care administrează afaceri în domeniul media: „Media Production” SRL (fondatorul postului TV „Canal 3”, dar și al mai multor emisiuni difuzate la „Prime TV”), „Telefe M International” SRL (fondatorul postului TV „2 Plus”), „Prime TV” SRL (proprietarul posturilor „Prime TV” și „Prime FM”), „24h” SRL (fondatorul portalului de știri 24h.md). Aceeași companie off-shore este fondatoarea agențiilor de publicitate „Angel-S” SRL și „Casa Media Plus” SRL, deținătoarea drepturilor exclusive de vânzare a publicității de la posturile „Prime TV”, „2 Plus”, „Canal 3”, „Publika TV”.
Unde se ascund hotelurile?
Pentru hoteluri, „OTIV Prime Holding B.V.” are o firmă aparte - „OTIV Prime Hospitality B.V.”. Aceasta este fondatoarea SRL-urilor „Codru Hospitality” (proprietarul hotelului „Codru”) și „Nobil-Club” (proprietarul hotelului „Nobil”). Același off-shore este fondatorul clubului „Drive”, cu care se mândrește Plahotniuc. Hotelul „Național”, privatizat în 2006 cu doar două milioane de dolari, se află în proprietatea firmei „ALFA Engineering”, care apare într-un raport de audit efectuat la „Victoriabank”, alături de alte companii apropiate lui Vlad Plahotniuc. De altfel, cele 26,75% de acțiuni pe care Plahotniuc afirma anterior că le deține la „Victoriabank” sunt înregistrate pe firma „OTIV Prime Financial B.V.”, redenumită recent în „Generashon Financial B.V.”.
În gazdă la cumnatul lui Zubco
Potrivit datelor de la „Cadastru”, somptuosul „Global Business Centru”, sediul majorității firmelor pe care Plahotniuc și le atribuie, chiar dacă oficial nu îi aparțin, și în care politicianul recunoaște că are oficiu, aparține, de fapt, unei firme administrate de Ghenadie Sajin, cumnatul fostului procuror general, Valeriu Zubco. Este vorba despre compania „Finpar Invest” SRL, fondată de „OTIV Prime Real Estate B.V.”. Această firmă s-a aflat în centrul unui mare scandal media, după privatizarea insulelor de pe lacul din Parcul „La Izvor” din sectorul Buiucani al capitalei. Același off-shore mai este fondatorul unei firme, „Gerex-Cons”, care, la rândul său, a fondat compania imobiliară „Futura Investimenti”.
Avionul ascuns sub zece lacăte
Luxosul avion despre care se spune că ar aparține lui Vlad Plahotniuc oficial aparține companiei aeriene „Nobil Air”, fondată de „Air Clasica”, care are în calitate de fondator unic un off-shore din Marea Britanie, „Wester Alliance LLP”. Precizăm că un timp îndelungat acest avion a fost pus de mai multe ori în serviciul fostului președinte al republicii, Vladimir Voronin, pentru deplasări peste hotare. Ulterior, la serviciile companiei în a cărei proprietate se află airbusul a apelat și ex-spicherul Marian Lupu. Pentru confortul acestora, statul a plătit milioane de lei companiilor „Nobil Air” și „Air Clasica”.
Dezinteres la CNI
Toate aceste nepotriviri din declarațiile de avere depuse de Vlad Plahotniuc și afirmațiile făcute în presă nu i-au determinat pe membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) să inițieze un act de control în privința averilor demnitarului. În cadrul unui interviu acordat cu două luni în urmă portalului „Moldova Curată”, vicedirectorul CNI, Victor Strătilă, declara că, dacă la verificarea declarației de avere pentru anul 2012 depusă de democrat se va constata că acesta și-a ascuns o parte din proprietăți, Comisia va investiga cazul. Până în prezent, însă, o astfel de intenție nu a fost anunțată, iar membrii CNI strâng din umeri atunci când sunt întrebați când vor porni verificările.
Cine administrează afacerile lui Plahotniuc?
Denis Clipco – „Drive”
Gheorghe Galușca – „Nobil Air”
Vladimir Dnestrean – „Top Galeria”, „Argus-Teh”
Igor Cărăuș – „Futura Investimenti”
Egor Ertagaev – „Air Clasica”
Ecaterina Lozovanu – „Angel-S”
Sergiu Latâș – „Media Production”
Denis Dmitriev – „24h”
Veaceslav Baida – „Gerex-Cons”
Adrian Dobrin – „Codru Hospitality”
Ghenadie Sajin – „Finpar Invest”
Dorin Pavelescu – „Casa Media Plus”
Cezara Salinski – „Prime Management”, membru al Consiliului de Administrație „Victoriabank”
Tamara Andrușca – vicepreşedintele Consiliului de Administrație „Victoriabank”; director de departament la „Prime Management” SRL
Când s-a îmbogățit Plahotniuc?
Cele mai multe dintre firmele care fac parte din „OTIV Prime Holding B.V.” au fost fondate pe timpul fostei guvernări comuniste. Atunci au apărut „Top Galeria” SRL, „Argus-S” SRL, „Gerex-Cons” SRL, „Media Production” SRL, „Local Media” SRL, „Angel-S” SRL, „Telefe M International” SRL, „Nobil Air” SRL. Pe timpul guvernării Alianței pentru Integrare Europeană, holdingul lui Plahotniuc a mai deschis firmele „Prime TV” SRL, „Casa Media Plus” SRL, „24H” SRL, „Codru Hospitality” SRL, „Argus-The” SRL și „Air Clasica” SRL. Precizăm că multe dintre bunurile administrate de companiile fondate din 2010 încoace se aflau deja în proprietatea lui Plahotniuc, dar au fost schimbați proprietarii pentru a șterge urmele. „Finpar Invest” SRL este cea mai veche companie aflată în sfera intereselor deputatului democrat. Aceasta a fost fondată încă în 1993, anul în care Plahotniuc s-a concediat de la Centrul pentru prevenirea şi reabilitarea victimelor minore „Minor”, afiliat Primăriei mun. Chişinău, în care ar fi lucrat timp de doi ani.
Cine sunt partenerii lui Plahotniuc?
„Prime Management” SRL îi mai are în calitate de acționari, cu o cotă parte a câte 5%, pe deputatul PD Andrian Candu, finul lui Plahotniuc, și Cezara Salinski, tot ea administratoare a firmei, director al hotelului „Nobil” și membru al Consiliului de Administrație al „Victoriabank”. Anterior, Plahotniuc a deținut o cotă de 25 la sută din acțiunile „Tower Group” SRL. Acolo i-a avut ca parteneri pe Emmanuil Grishpun, Leonid Kilovaty și Anatoli Belitcenco. Ulterior, deputatul PD a renunțat la acțiunile din această companie care mai nou administrează centrul comercial „Atrium”.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!
Stiri relevante
26.03.2025
10:51
1558
Vlad Plahotniuc, cetățean al MEXICULUI. Interpol a actualizat notificarea ROȘIE în privința fostului coordonator al coaliției de guvernare
03.03.2025
16:24
4269
Noi detalii în dosarul „INTERPOL”. Bănuiții, inclusiv doi șefi de la MAI, ar fi încasat peste 7 000 000 de euro de la 28 de infractori „spălați” de păcate prin apăsarea unui buton. Printre cei „SALVAȚI” s-ar număra și Plahotniuc
24.02.2025
13:56
3100
Procurorii Anticorupție au FINALIZAT prezentarea probelor în dosarul „kuliok”. „A pretins și a acceptat de la Plahotniuc și Iaralov bani în sumă de la 600 000 până la 1 000 000 dolari SUA”. Urmează audierea martorilor lui Dodon
30.01.2025
10:38
3980
Plahotniuc forțează revenirea în politica din R. Moldova și deja s-ar fi hotărât prin intermediul cărei formațiuni să ajungă în Parlament: „Va apărea la alegerile parlamentare prin intermediul fostului meu ideolog Ceban...”
01.04.2024
10:04
3398
DOC // Primarul Chișinăului, Ion Ceban, venit de circa un MILION de lei în 2023 și mașină nouă cumpărată cu aproape 37 de mii de euro: Evenimente de familie și donații de 167 500 de lei în anul trecut
29.02.2024
12:24
2293
VIDEO // Dodon continuă să afirme că videoul în care Plahotniuc îi oferă „KULIOK”-ul cu „salarii” pentru PSRM ar fi trucat. CSJ a aprobat efectuarea unei expertize criminalistice în privința imaginilor publicate de ex-deputatul Reniță
30.01.2024
11:14
2790
Șefa Procuraturii Anticorupție deschide parantezele despre DOSARELE de rezonanță, în care sunt cercetați Plahotniuc, Dodon sau Platon. Unii SOLI ai fugarilor au bătut la ușa Veronicăi Dragalin. Când ar urma să ajungă aceștia la PUȘCĂRIE
17.01.2024
14:46
3175
VIDEO // Procurorii Anticorupție au efectuat PERCHEZIȚII la vilele lui Plahotniuc din Franța. Într-un apartament din Sciez locuia o RUDĂ de gradul întâi a lui Plahotniuc. Bunurile au fost ÎNGHEȚATE, pentru ca ulterior să fie confiscate
16.01.2024
14:35
3507
Anatolie Blonschi, acuzat de complicitate la spălarea a 600 000 de euro în dosarul „frauda bancară”, ELIBERAT din detenție pentru o cauțiune de 12 000 de lei. Cine este JUDECĂTORUL care a luat această decizie
05.06.2023
10:59
4640
Mai mulți actuali și foști politicieni din R. Moldova, care vor să atragă R. Moldova în RĂZBOI, ar putea ajunge în lista de SANCȚIUNI a UE, alături de Plahotniuc, Șor, Tauber sau Cavcaliuc. Maia Sandu EXPLICĂ de ce Platon nu e în listă




















Top stiri
02.04.2025
06:41
30
Europa se confruntă cu provocări majore în asigurarea stocurilor de gaze înaintea iernii: necesare 250 de transporturi suplimentare de GNL în 2025
02.04.2025
05:24
183
Zelenski anunță discuții detaliate vineri privind sprijinul internațional pentru securitatea Ucrainei
02.04.2025
02:33
313
Tensiuni politice în Franța: RN condamnă decizia de a o împiedica pe Le Pen să candideze la prezidențiale și compară situația cu România
01.04.2025
22:24
463
Fondurile de coeziune ale UE ar putea susține cheltuieli de apărare în țările vecine Rusiei
01.04.2025
22:06
792
Rusia respinge propunerile SUA privind Ucraina și cere revizuiri fundamentale în negocierile de pace
01.04.2025
21:48
483
Republica Moldova își consolidează drumul european cu sprijinul ferm al partenerilor internaționali, declară Mihai Popșoi la Washington
01.04.2025
21:39
608
SUA și Rusia planifică discuții esențiale la Istanbul: Relațiile bilaterale și conflictul din Ucraina pe agenda lor
01.04.2025
21:32
687
Tragedie în Lituania: Toți cei patru soldați americani dispăruți au fost găsiți morți în mlaștină
01.04.2025
19:57
597
Finlanda renunță la tratatul privind minele antipersonal și majorează bugetul apărării ca reacție la amenințările Rusiei
01.04.2025
18:46
677
Pensii mai mari de la 1 aprilie! Maia Sandu: „În pofida tuturor crizelor, am reușit să majorăm pensia minimă pentru limită de vârstă de la 1 188 la 3 055 de lei astăzi, iar pensia medie a fost dublată, de la 2 255 la 4 407 lei”
01.04.2025
17:48
619
R. Moldova, sprijin european major pentru reformele energetice: 174 de milioane de euro pentru independența energetică
01.04.2025
17:46
597
Noul Cod funciar al Republicii Moldova intră în vigoare: Ce schimbări aduce pentru gestionarea terenurilor agricole și protecția resurselor naturale
01.04.2025
16:58
850
SUCCES // Martina Meola a câștigat locul I la Concursul Internațional de Pian „Jeune Chopin” din Elveția
01.04.2025
16:48
592
Peste o mie de persoane, depistate fără contracte de muncă, de la începutul anului: Majoritatea au fost ajutate să-și legalizeze situația
01.04.2025
16:30
609
Mărfuri transportate cu trenul pentru a diminua poluarea, electrificarea liniei feroviare Ungheni - Chișinău sau modernizarea parcului auto: Soluții privind aplicarea acquis-ului climatic al UE, discutate la Chișinău de reprezentanți ai Comisiei Euro
01.04.2025
16:10
694
Ministra de Externe a Germaniei, discuții la Chișinău cu președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean despre sprijinul Berlinului și parcursul european al R. Moldova
01.04.2025
15:28
670
UE pregătită să răspundă suprataxelor americane: Ursula von der Leyen avertizează asupra impactului asupra cetățenilor europeni
01.04.2025
15:19
803
Procurorii nu au prezentat argumente noi pentru majorarea perioadei de arest preventiv în privința Evgheniei Guțul: De ce a respins Judecătoria Chișinău demersul acuzatorilor de stat
01.04.2025
13:49
596
Încasări mai mari la bugetul național, de la începutul anului: Câți bani au fost transferați pentru prestațiile sociale și serviciile medicale acordate populației
01.04.2025
13:23
915
Veste bună pentru persoanele care suferă de migrene, pneumonie, bronșită, diabet zaharat sau hipertensiune arterială: Medicamente noi, compensate de la 1 aprilie
01.04.2025
12:14
997
FOTO // Cine sunt cei TREI diplomații ruși expulzați de R. Moldova după fuga lui Nesterovschi în Transnistria cu o mașină cu numere diplomatice ruse
01.04.2025
10:39
657
Investiție strategică în educație: 17 milioane de lei pentru modernizarea universităților din Moldova
01.04.2025
09:55
761
Captură de droguri de un milion de lei într-un motor livrat imaginar la Gara de Nord din Chișinău
01.04.2025
09:28
1012
Lider al PAS, despre intervenția brutală a Rusiei în înfăptuirea justiției și „salvarea” lui Nesterovschi și Lozovan: „Lupta noastră nu este cu Șor, Dodon, Stoianoglo, Tkaciuk, Chicu sau Ceban, dar cu Kremlinul. Ne așteaptă o bătălie DECISIVĂ”
01.04.2025
08:23
830
Antreprenorii moldoveni cuceresc piețele EFTA: oportunitate fără taxe la exporturi în Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein!


















































Actualitate
Parteneri
Descoperă
Actualitate




Punct de vedere NAȚIONAL
Sondaj
Prietenii noștri