10:06:34 29.03.2024
Stiri

ÎMPĂRȚEALĂ // Banii din bugetul de stat pentru 2016, repartizați pe criterii politice. Susținătorii PD cu buget DUBLU

Politică 12.06.2016 10:02 Vizualizări10295 Autor: Stela Mihailovici


ÎMPĂRȚEALĂ // Banii din bugetul de stat pentru 2016, repartizați pe criterii politice. Susținătorii PD cu buget DUBLU

Clientelism // Bugetele locale pentru anul 2016 par a fi finanțate de Guvern pe criterii politice, fiind defavorizate localitățile care sunt conduse de primari aflați în partidele din opoziție

Ministerul Finanțelor a finalizat proiectul de politică bugetar-fiscală pentru anul 2016 și propune finanțări de peste 7,8 miliarde de lei pentru bugetele locale. În timp ce unele raioane au fost alintate în anul curent, altele vor primi surse modeste din bugetul de stat, care abia de vor acoperi cheltuielile curente.

Despre investiții capitale, în multe localități nici nu poate fi vorba. O simplă analiză a anexei pregătite de Guvern scoate în vileag faptul că unitățile administrativ-teritoriale conduse de reprezentanți ai Partidului Democrat sunt favorizate, în timp ce altora li s-a tăiat bugetul în jumătate față de anul trecut. Primarii spun că vor rezista presiunilor și vor încerca să se descurce cum pot.

În topul raioanelor care vor primi sume-record în acest an din bugetul de stat se află Cahulul. Pentru această unitate administrativ-teritorială sunt prevăzute 283,7 milioane de lei, cu 18,8 milioane de lei mai mult decât în anul 2015.

Răsplătit pentru că a susținut noul Guvern?

După alegerile locale de anul trecut, președinte al raionului Cahul a fost ales liberal-democratul Ion Groza. În ianuarie 2016, acesta a semnat o declarație, împreună cu primarii mai multor sate, prin care-și anunțau susținerea pentru cei şapte deputaţi PLDM ce s-au alăturat majorităţii parlamentare și au votat un Guvern condus de democrați. Aceștia motivau că nu vor să stea în opoziție și să arunce ţara în alegeri anticipate, care vor adânci şi mai mult criza economică”.

Întâmplător sau nu, la scurt timp raionul s-a ales cu alocații bune de la bugetul de stat. Documentul prezentat de Ministerul Finanțelor nu detaliază în ce scopuri vor fi cheltuiți banii și ce parte din sumă este preconizată pentru investiții capitale și modernizarea infrastructurii localităților din Cahul.

Ion Groza nu a putut fi găsit ieri la telefonul din birou pentru a oferi detalii și a clarifica suspiciunile care apar. Experții economici au atenționat anterior în diferite studii că banii din buget sunt o momeală pentru a-i atrage pe cei din opoziție către partidele aflate la guvernare.

Raionul cedat de comuniști, alintat de democrați

Raionul Edineț, care este condus de democratul Iurie Garas, anterior administrat de reprezentanți ai Partidului Comuniștilor, ar putea primi 183,7 milioane de lei, în comparație cu 172,9 milioane de lei cât au fost alocate în 2015. Autoritățile locale neagă că aspectul politic ar fi jucat vreun rol la repartizarea banilor și spun că primăriile au câștigat proiecte mari de infrastructură, care urmează a fi finanțate din buget. Aceasta a și făcut diferența.

Președintele raionului se află în concediu, dar situația a fost clarificată de șefa Direcției finanțe a Consiliului raional Edineț, Stela Botnari. „Suma este mai mare, pentru că s-au majorat și salariile, și alți indicatori în comparație cu anul trecut. Dar avem și primării cu mari proiecte investiționale finanțate din Fondul Ecologic, Agenția pentru Dezvoltare Regională, Fondul de Investiții Sociale. Niciodată în viață la buget nu s-a vorbit în legătură cu aspectul politic. Este un concept unic pe țară la repartizarea banilor, sunt programe, subprograme și indicatori de performanță care generează sumele alocate fiecărei localități. Nu se face diferența între culorile politice”, dă asigurări Stela Botnari, care a precizat că lucrează de 18 ani în Direcția finanțe și i-a „prins” și pe comuniști, și pe democrați.

Doar patru milioane în plus pentru raionul Leova

Pe de altă parte, raionul Leova, condus de liberal-democratul Ion Gudumac, se va mulțumi în 2016 cu finanțări modeste din bugetul național. Raionului urmează a-i fi alocate 122,6 milioane de lei, doar cu patru milioane mai mult decât în anul precedent. Funcționarul bănuiește de ce au fost alocate sume atât de mici.

„Încă nu am văzut proiectul final. E mai puțin decât ne-am fi dorit, dar nu am mari obiecții. Știu că s-a redus din bugetul pentru învățământ, dar probabil s-a luat în calcul numărul de elevi în instituțiile școlare din raion. Nu avem mari proiecte de infrastructură, doar reparația a câtorva drumuri de interes raional, apă și canalizare în unele localități. Deocamdată nu pot să afirm că suntem defavorizați în comparație cu alte raioane”, a punctat Gudumac.

Președintele raionului precizează că autoritățile vor încerca să se descurce cu banii care sunt, dacă nu vor apărea probleme în plus. „Au fost ploi torențiale în ultimele zile și am putea avea surprize mari. O altă problemă este că am terminat pe minus anul trecut și avem de întors credite. Dar ne descurcăm”, spune optimist funcționarul.

Bugetul satului Chirileni s-a înjumătățit

În localitățile rurale situația este similară. Mai multe sate conduse de primari ce reprezintă partidele din opoziție vor avea bugete mult mai mici decât anul trecut, iar cei atrași în PD vor fi alintați. De exemplu, localitatea Chirileni din raionul Ungheni va primi din buget doar 1,7 milioane de lei, față de 2,6 milioane de lei cât au fost alocați în anul 2015, adică aproape în jumătate. Primarul Iurie Stoica, membru al PLDM, se arată indignat de faptul că nu s-au acordat bani măcar pentru finisarea reparației la Casa de Cultură.

„La investiții capitale nu avem nimic, doar bani pentru lefuri, întreținerea clădirilor publice și combustibil. În opt ani am dezvoltat peste 20 de proiecte, iar acum nimic. Ne trebuie măcar 200 de mii de lei să finisăm reparația la Casa de Cultură și nu ne-au dat. Îmi pare rău că ne înecăm la mal. După ce am investit milioane, nu putem termina proiectul. Nici pentru reparația drumurilor care s-au stricat după instalarea apeductului nu avem bani. Am făcut proiectul tehnic și gata. Chiar zilele trecute s-au repartizat bani de la Consiliul raional și demersul nostru a fost respins. Am întrebat direct: „Dacă sunt de altă culoare, nu mi se dă nimic?”. Au evitat să răspundă, dar e clar”, afirmă supărat Iurie Stoica.

Și localitatea Zolotievca din raionul Anenii Noi, condusă de un primar comunist, va primi mai puțini bani în anul curent, doar 509 mii de lei, în comparație cu 834 de mii cât a fost în 2015. Tatiana Harcenco ne-a răspuns scurt când am întrebat-o motivul: „Pe noi nimeni nu ne întreabă. Avem niște proiecte pe care le-au respins și în rest se împart banii după numărul de locuitori. Ne descurcăm cum putem și nu mă pot plânge că avem presiuni din partea guvernării”.

Finanțări duble pentru primarii transfugi

La cealaltă extremă se află localitatea Parcani din Soroca. Alocațiile practic s-au dublat față de anul trecut. Întâmplător sau nu, și aici primarul liberal-democrat Serghei Cetulean a trecut în echipa PD în luna aprilie curent, alături de alți nouă primari din raionul Soroca. Alesul local neagă că acest lucru ar fi influențat cumva la repartizarea banilor din buget.

„N-am fost pescuit să trec la PD. Am plecat după ce am purtat discuții cu consilierii și am decis să nu stăm în opoziție. Peste patru ani o să mă întrebe lumea ce-am făcut pentru sat până acum? Să le răspund că am stat în opoziție? Eu pun pe primul plan administrarea, nu politicul”, punctează primarul. Serghei Cetulean a precizat că bugetul este mai mare în 2016, pentru că a fost elaborat în baza criteriului de performanță și s-a ținut cont de salariile mai mari pentru bugetari.

Satul Parcani se va număra printre localitățile norocoase care vor dezvolta în anul curent și câteva proiecte de infrastructură: instalarea sistemului de încălzire la grădiniță, reparația Casei de Cultură și a sediului primăriei. În total, localitatea va primi din bugetul de stat peste două milioane de lei, față de 1,1 milioane de lei cât a primit anul trecut.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md