Ilan Șor despre nota companiei Kroll care îl incriminează în furtul miliardului: „Nu sunt beneficiarul nici măcar al unui singur dolar ”
După ce compania Kroll, care investighează furtul miliardului din R. Moldova, a informat Banca Națională a Moldovei că au fost implicate 75 de companii din R. Moldova care au acționat concertat în această schemă și care aveau legătură cu Ilan Shor, primarul de Orhei, aflat în arest la domiciliu, continuă să spună că nu el este beneficiarul banilor furați.
Kroll a stabilit urma a 600 de milioane de dolari care au fost scoase din R. Moldova, o parte dintre care s-a întors sub formă de investiții, iar alta a fost localizată în mai multe state - 63 de milioane de dolari în Cipru, 61 de milioane de dolari - în China și Hong Kong, alte 23 de milioane - în Elveția etc.
„Astăzi, compania Kroll a confirmat pe deplin mărturiile mele în partea ce ține de suma exactă a mijloacelor bănești sustrase din cele trei bănci. Așa cum am susținut întotdeauna, nu este vorba de „miliarde“, ci de 600 de milioane de dolari. Kroll stabilește foarte clar acest lucru. Acum, sper că această companie americană va confirma și faptul că eu nu sunt beneficiarul nici măcar al unui singur dolar din această sumă. Dacă Kroll a fost în măsură să determine valoarea exactă în baza documentelor pe care le-a studiat, atunci ar trebui să stabilească cu ușurință și faptul că eu nu sunt beneficiarul final al acestor bani”, susține Șor într-o postare pe Facebook transmisă prin intermediul avocaților săi.
Ilan Șor așteaptă ca această companie care desfășoară investigațiile să anunțe și beneficiarii finali ai banilor sustrași de la cele trei bănci din R. Moldova.
„Dacă Kroll este cu adevărat imparțială și nu conduce investigația în interesele cuiva, aceasta va spune clar numele destinatarilor acestor fonduri. Numele meu nu se regăsește în acea listă. În caz contrar, voi fi nevoit să mă adresez instanțelor internaționale pentru a demonstra faptul că eu nu sunt beneficiar al niciunui dolar din cele 600 de milioane de dolari. Niciunul!”, accentuează principalul învinuit de jafu din sistemul bancar.
Acesta amenință compania americană că, dacă nu o va face, se va adresa în judecată și va cere despăgubiri de milioane: „În cazul în care voi fi pus în situația să caut dreptatea în instanță, voi cere de la Kroll milioane de dolari drept despăgubiri pentru daunele morale suferite și toate mijloacele încasate drept despăgubiri vor fi folosite pentru dezvoltarea Orheiului și soluționarea problemelor cu care se confruntă pensionarii din Republica Moldova”.
Menționăm că BNM a primit de la Kroll o strategie pentru a iniția acțiuni în justiție în multiple jurisdicții, în vederea obținerii în continuare a informațiilor și recuperării activelor care au fost delapidate, procedură care s-ar putea întinde pe parcursul a doi ani.
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni