Igor Grosu îndeamnă la mobilizare pentru integrarea Republicii Moldova în familia europeană înainte de încheierea mandatului său în Parlament


La finalul mandatului actualului legislativ, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a susținut un discurs în care a enumerat realizările celor patru ani de activitate parlamentară. El a evidențiat complexitatea acestei perioade, marcată de provocări majore, dar și de progrese importante pentru Republica Moldova, comunică MOLDPRES. „Au fost patru ani interesanți, complicați, plini de provocări. Dar, oricât de mari au fost aceste provocări, pot spune cu certitudine că a meritat. Tot efortul nostru, al deputaților, al funcționarilor, al colegilor care, deși nu se văd mereu, au muncit din plin pentru binele țării, a meritat”, a declarat Igor Grosu.
Șeful legislativului a mulțumit cetățenilor pentru mandatul oferit, pentru încredere, dar și pentru criticile constructive primite în cadrul întâlnirilor din țară. „Mă mândresc cu realizările acestui legislativ. Cel mai important lucru pe care l-am reușit a fost păstrarea păcii și liniștii în societatea noastră. Acesta este cel mai scump și cel mai de preț lucru. Indiferent cât de inventivi au fost unii în încercările lor de a destabiliza, nu le-am permis”, a afirmat speakerul.
Grosu a subliniat drept o reușită majoră parcursul european al Republicii Moldova. În ciuda presiunilor și tentativelor de manipulare, cetățenii au rămas fermi și au susținut aderarea la Uniunea Europeană. „Am reușit să transformăm provocările în oportunități. Una dintre cele mai mari reușite este apropierea ireversibilă de Uniunea Europeană. Asta este meritul dumneavoastră, al celor care ați muncit zi și noapte, dar și al cetățenilor care, anul trecut, prin votul lor la referendum, au decis ca drumul european să fie consfințit în Constituție. Oamenii nu s-au lăsat cumpărați cu saci de bani, nu s-au temut de minciuni, de intimidări sau sperietori. Au stat drepți”, a adăugat Grosu.
În discursul său, președintele Parlamentului a amintit și de independența energetică a țării, un obiectiv esențial în contextul geopolitic actual. „Ne-am debarasat de dependențele umilitoare. Am învățat lecția după câteva ierni dificile. Acum, cel puțin pe malul drept, suntem bine. Linia de interconectare electrică este în construcție și sunt încrezător că va fi finalizată mai repede decât preconizat.”
Grosu a discutat și măsurile sociale luate de actuala guvernare. „Am avut grijă de oameni – familii, tineri, agricultori, medici, profesori, funcționari, polițiști, grăniceri, veterani, pensionari, copii. Din puținele resurse disponibile, am găsit posibilitatea de a majora salarii, pensii și indemnizații. Nu e suficient – știm asta –, dar este un început. Pentru că cea mai mare valoare a unei țări sunt oamenii.”
La final, Igor Grosu a transmis un mesaj special tinerilor, absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior și întregii societăți. „Avem niște tineri extraordinari și le doresc să se afirme oriunde vor merge, dar să nu uite niciodată că sunt cetățeni ai acestei țări și trebuie să se comporte ca atare, mai ales atunci când țara are nevoie de ei.”
Președintele Parlamentului a încheiat cu un apel la mobilizare. „Au mai rămas 80 de zile. 80 de zile până când țara va avea nevoie de fiecare dintre noi – de la mic la mare, de la sud la nord și de la est la vest. Pentru această țară, care a fost chinuită mult timp, a venit vremea să-și găsească locul binemeritat în marea familie europeană. Și sunt sigur că, împreună, o vom duce acolo”, a concluzionat Grosu.
Parlamentul Republicii Moldova își va încheia oficial mandatul pe 11 iulie, dar va rămâne funcțional până la validarea noii legislaturi, care va fi aleasă la scrutinul din 28 septembrie 2025. Legislatura a XI-a a Parlamentului Republicii Moldova a fost constituită în urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Atunci, în Legislativ au acces trei entități politice care au trecut pragul electoral. PAS a obținut o majoritate parlamentară de 63 de mandate (52,80%), urmat de BCS cu 32 de mandate (27,17%) și Partidul „Șor”, cu șase mandate (5,74%). Pe parcursul mandatului, din fracțiunea PAS au plecat două deputate – Victoria Cazacu și Olesea Stamate – care au ales să activeze în calitate de deputate neafiliate. BCS a pierdut, de asemenea, cinci deputați: Vasile Bolea, Gaik Vartanean, Alexandr Suhodolski, Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi – aceștia continuându-și activitatea ca deputați neafiliați. În 2023, Partidul „Șor” a fost declarat neconstituțional, iar cei cinci deputați ai formațiunii au devenit independenți.










































































