01:07:43 17.04.2024
Stiri

Ţigările electronice favorizează dependenţa de nicotină şi sunt inutile în renunţarea la fumat

Reportaj 24.09.2014 08:45 Vizualizări2410 Autor: Ziarul National
Ţigările electronice favorizează dependenţa de nicotină şi sunt inutile în renunţarea la fumat sursa: descoepra.ro


Un studiu efectuat pe mai mulţi bolnavi de cancer care au continuat să fumeze a arătat ca ţigările electronice ar putea favoriza dependenţa de nicotină, iar celor care folosesc aceste dispozitive le este la fel de greu să renunţe la fumat ca şi persoanelor care fumează ţigări clasice.

Cercetarea efectuată asupra pacienţilor cu cancer care continuă să fumeze a arătat, potrivit descopera.ro, că persoanele care folosesc ţigări electronice prezintă o dependenţă de nicotină mult mai accentuată şi au la fel sau mai puţine şanse de a renunţa la fumat ca şi persoanele care preferă tutunul.

Studiul publicat a fost deja contestat de o serie de alţi cercetători, potrivit Reuters.

Studiul, apărut în revista „Cancer”, publicaţia de specialitate a Societăţii Americane pentru Cancer, ridică întrebări legate de eficienţa ţigărilor electronice în a ajuta fumătorii să renunţe la acest viciu.

Dar această concluzie a fost contestată de alţi cercetători în domeniul tutunului şi dependenţei, care au spus că modul de selectare a pacienţilor incluşi în studiu a dus la o concluzie prestabilită.

Utilizarea ţigărilor electronice, care sunt dispozitive cu baterii ce produc vapori care conţin nicotină, pe care fumătorul îi inhalează, a crescut foarte mult în ultimii doi ani, dar există, de asemenea, o dezbatere aprinsă privind riscurile şi beneficiile acestora.

Dispozitivele sunt pe piaţă de relativ puţină vreme, iar acest lucru înseamnă că nu există dovezi ştiinţifice pe termen lung legate de siguranţa lor.

Unii experţii se tem că ţigările electronice ar putea duce la dependenţa de nicotină şi ar fi doar un prim pas către fumatul de tutun clasic, în timp ce alţi cercetători le văd ca pe o modalitate cu un potenţial uriaş de a ajuta fumătorii să renunţe la acest obicei.

Puţinele studii care există pe această temă oferă o serie de concluzii amestecate, unele susţinând că dispozitivele pot ajuta la renunţarea la fumat, iar altele sugerând că ţigările electronice pot prezenta riscuri de sănătate specifice.

Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii, dat publicităţii luna trecută, cerea impunerea unei reglementări stricte a utilizării ţigărilor electronice în spaţiile închise, publicităţii şi vânzării acestor dispozitive către minori. Însă şi acest raport a fost criticat, unii experţi spunând că este plin de erori, interpretări şi analize greşite.

Studiul publicat online în revista „Cancer” a fost efectuat de cercetătorii de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York, conduşi de Jamie Ostroff, asupra a 1 074 de pacienţi cu cancer, care fumau şi care au fost incluşi în perioada 2012-2013 într-un program antitutun la centrul oncologic.

Experţii au descoperit o creştere de trei ori a utilizării ţigărilor electronice în această perioadă, de la 10,6% la 38,5%.

La includerea în programul antifumat, cercetătorii au descoperit că utilizatorii de ţigări electronice erau mai dependenţi de nicotină decât non-utilizatorii, avuseseră mai multe încercări de a renunţa la fumat şi prezentaseră un risc mai mare de a fi diagnosticaţi cu o formă de cancer la plămâni, cap şi gât.

Până la finalul perioadei de studiu, utilizatorii dispozitivelor erau la fel de predispuşi la a fuma ca şi pacienţii care fumau ţigări clasice.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md