11:05:09 28.03.2024
Stiri

Iată cu ce vrea să fie prezentă R. Moldova în lista UNESCO

Social 20.12.2014 16:02 Vizualizări2873 Autor: Victoria Bortă
Iată cu ce vrea să fie prezentă R. Moldova în lista UNESCO


Premieră // Covoarele basarabene vor fi înaintate în lista reprezentativă UNESCO

Colecții diverse de covoare, ii naționale, opinci, căciuli și alte piese tradiționale au fost admirate la prima ediție a Târgului Național al Covorului cu genericul „Covorul Dorului”. Evenimentul s-a desfășurat la Centrul Expozițional „Moldexpo” din capitală. Ambasadori, miniștri, meșteri populari, oameni de cultură, dar și oameni obișnuiți au venit să sărbătorească „Covorul”, care este un element indispensabil al culturii noastre.

Evenimentul a fost organizat în contextul elaborării dosarului de candidat „Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţelor” pentru înaintare în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii de către Republica Moldova. „În contextul acestui dosar, dar și în vederea ideii că și covorul basarabean este foarte valoros, am organizat acest târg, care este la prima ediție și care sper să fie unul tradițional”, a menționat ministrul Culturii, Monica Babuc, care a adus și ea un păretar țesut de bunica.

Covorul - Tradiție și Prieten

Târgul a fost divizat în mai multe compartimente, astfel încât vizitatorii au admirat „Covorul Tradiție”, ce reprezentă o expoziţie de scoarţe basarabene din colecţia Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei. Un alt compartiment l-a constituit „Covorul Istorie” alcătuit din covoare vechi ale colecţiei Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, precum şi din colecţiile muzeelor din teritoriu.

„Covorul Contemporanietate” este tapiserie modernă realizată de către studenţii Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice şi Universităţii de Stat „Ion Creangă”. Precum și „Covorul Prieten”, reprezentat în acest an de Ambasada Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova - ţara cu tradiţii milenare în arta țesutului -, al cărei covor este introdus în lista UNESCO.

Moștenire de la Gurie Grosu

Pe lângă aceste compartimente, vizitatorii au admirat și „Covorul Sentimental” adus de diferite familii ce se mândresc cu aceste comori moștenite de la strămoși. „La noi acasă, în bibliotecă punem din când în când pe jos acest covor vechi, iar apoi îl presărăm cu levănțică, îl strângem și îl păstrăm. Deja e deteriorat și necesită restaurare. Totuși, pentru mine covorul este icoana generațiilor trecute”, a spus conferențiarul universitar Silvia Grossu. Covorul prezentat provine încă de la mitropolitul Gurie Grosu.

„Lumea serbează Halloween-ul. Eu sunt uimită și îndurerată de ce fac tinerii noștri. Ei celebrează sărbătorile străine mai mult decât pe cele naționale”, remarcă conferențiarul universitar.

Covoare vechi de 10 mii de lei

„Mi se pare extraordinară ideea de a aduce în actualitate covorul ca piesă de patrimoniu care concentrează în sine elementele îmbinării naturii cu cele ale îndeletnicirilor poporului nostru”, a specificat prima doamnă, Margareta Timofti, care a rămas impresionată de covoarele vechi. Unele din aceste covoare sunt adunate din satul Vădeni și datează din anul 1938. „Costurile lor diferă în funcție de dimensiuni și de ornamente, cel mai scump dintre ele însă ajunge la 10 mii de lei”, a precizat specialistul principal la Secția cultură și turism din Soroca, Silvia Florea.

Iile „ademenitoare”

Vizitatoarele s-au adunat să admire și colecția de bluze tradiționale, renumitele ii. „Orice femeie care se respectă trebuie să aibă în garderoba sa, cel puțin, o ie”, spun meșterițele. Sunt modele mai simple, dar și mai complicate, pe gustul fiecăreia. Aceste bluze tradiționale se realizează și la comandă. „Am participat la diferite expoziții, la diferite simpozioane și atunci când o femeie comandă o bluză încercăm să îi explicăm că nu e bine să brodăm trandafirii cu verde, cu oranj sau cu vișiniu. Nu sunt specifici iilor noastre. Noi avem modele tradiționale foarte frumoase”, constată meșterița populară Maria Ciobanu din raionul Fălești.

Pe lângă colecția de ii, vizitatorii au avut posibilitatea să procure opinci, bundițe și cușme tradiționale, care au reprezentat Gala Portului Popular de Iarnă.

Un volum despre covoare

În cadrul târgului, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău a prezentat volumul „Covoare basarabene”,de Varvara Buzilă. „E foarte important evenimentul pentru ceea ce înseamnă covorul românesc în general, cel din zona basarabeană, în special și mă bucură faptul că Institutul Cultural Român a putut să editeze primul album amplu de covoare basarabene”, a menționat directorul ICR la Chișinău, Valeriu Matei.

„De asemenea, mă bucură faptul că s-au inaugurat atâtea inițiative în cadrul acestui târg care pun în valoare covorul, scoarța basarabeană despre care atât de frumos scria Lucian Blaga”, mai adaugă directorul ICR.

Atmosferă specifică

Atmosfera evenimentului a fost întregită de muzica populară a interpreților și ansamblurilor folclorice din Chișinău și din teritoriu. „Este o mare bucurie că s-a organizat un eveniment atât de important în țara noastră. Cred că vom mai scotoci și vom include în programul nostru și cântecul pentru covor”, au afirmat surorile Osoianu. Oamenii obișnuiți, de asemenea, au rămas impresionați de acest târg. „Suntem, pur și simplu, frapați de tot ceea ce se întâmplă. Acest eveniment ne îmbogățește spiritual. Mi-au plăcut foarte mult covoarele cu elemente geometrice”, a spus Talița Secrieru din Chișinău.

Evoluțiile artiștilor, atelierele de creație, dar și diversitatea bucătăriei tradiționale au completat evenimentul și au bucurat simțurile vizitatorilor.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md