19:24:20 16.04.2024
Stiri

UNICĂ // „Grădina eternității” în Dendrariu

Social 03.05.2015 13:08 Vizualizări6349 Autor: Daniela Hadei
UNICĂ // „Grădina eternității” în Dendrariu


Parc // A fost fondat în anul 1973 pe locul fostei Grădini Botanice, iar astăzi găzduiește peste o mie de tipuri şi forme de plante, arbori și arbuști

Magnolia, cireșii, vișinii, părul sau prunul decorativ sunt în floare, iar Sakura și liliacul au deja boboci. Culorile vii și mirosul dulce al florilor de primăvară transformă Dendrariul într-un adevărat paradis pe pământ.

Inițial, acest parc a avut o suprafaţă de 73 de hectare, iar până în prezent a fost extins până la 83 de hectare. Este situat în partea de vest a Chişinăului, în valea râulețului Durleşti și se bucură de o colecție de plante aduse de pe tot globul pământesc.

Dendrariul se află sub protecția statului și are statut de instituţie cu activitate ştiinţifică şi social-culturală, ce se află în subordinea Consiliului municipal Chişinău.

Hotărârea specială a Sovietului de Miniştri

La finele anului 1972, Grădinii Botanice i s-a atribuit un nou teritoriu, iar în locul ei a fost creat Dendrariul. Grădina Botanică a fost creată în anul 1950, iar în această perioadă, pentru prima dată s-au efectuat cercetări ştiinţifice ale florei moldave, s-a creat primul ierbar republican, s-au început lucrările de plantare a primilor arbori, arbuşti şi plante floricole în conformitate cu planul Grădinii, elaborat de arhitectul Grădinii Botanice al Academiei de Ştiințe a URSS, L. E. Rozenberg.

Din acest considerent, printr-o hotărâre specială a Sovietului de Miniştri de la 19 martie 1973, pe fostul teritoriu al Grădinii Botanice a fost creat Dendrariul, căruia i s-au atribuit sarcinile de păstrare, îngrijire şi amenajare a colecţiilor de plante, studiere, evidenţiere, înmulţire şi aplicare a noilor specii şi soiuri decorative de arbori, arbuşti şi plante floricole pentru crearea spaţiilor verzi.

Flori și arbori din toată lumea

În perioada sa de dezvoltare, Dendrariul a devenit unul dintre cele mai principale centre din R. Moldova de introducere a plantelor lemnoase şi floricole din flora mondială, datorită căreia în anul 1997 a fost primit în Asociaţia Internaţională a Grădinilor Botanice de Conservare a mediului cu sediul la Richmond, Virginia, SUA.

În ultimii ani, o mare popularitate au obţinut formele originale ale arhitecturii peisagiste precum alpinariul, rocariul, lacurile artificiale cu cascade sau fântânile arteziene.

În Dendrariu se studiază, se selectează şi se înmulţesc speciile noi de plante, inclusiv tipurile de plante lemnoase pentru spaţiile verzi. În colecţiile Dendrariului cresc mai multe specii de plante lemnoase din cele înscrise în Cartea Roşie a R. Moldova. De asemenea, acest parc deţine şi şapte specii de plante ierboase din flora spontană a ţării noastre, care sunt pe cale de dispariţie şi sunt ocrotite de stat.

Pe lângă aceste rarităţi, în parc cresc şi plante lemnoase rare din flora mondială, precum Ginkgo Bilobal, descoperit pentru prima dată în 1690, în Japonia.

Primii arbori, sădiți în secolul trecut

În Dendrariu cresc mii de arbori și arbuști, sute de trandafiri, plante ierboase, tropicale şi subtropicale, plante acvatice şi de ţărm. Deoarece primii arbori şi arbuşti au fost plantaţi la începutul anilor cincizeci ai secolului trecut, Dendrariul posedă un important fond semincer de plante rare şi înalt decorative, care reprezintă în cea mai mare parte flora Americii de Nord, a Europei şi a Asiei.

Acest fapt îi permite să facă schimb de seminţe cu mai mult de 30 de ţări ale lumii, completându-şi astfel colecţiile cu plante noi. Printre plantele și florile neobişnuite se numără „Liriodendron Tulipifera”, „Magnolia” sau „Metasequoia”.

„Grădina eternității”

În ultimii ani, în Dendrariu au fost sădite noi specii de plante și arbori, iar potrivit directorului parcului, în acest an Rozariul va fi extins până la un hectar și se vor pregăti lucrările pentru un proiect inedit, „Grădina eternității”.

„Grădina eternității” va fi o expoziție nouă, splendidă și va fi elaborată pe principiul veșnicului. Va fi un proiect unic în R. Moldova, iar vizitatorii noștri vor fi foarte încântați. Proiectul va fi finalizat în câțiva ani și face parte din Planul strategic de dezvoltare a parcului pentru perioada 2016-2020. Din toamnă, va fi deschis și un teren special pentru copii care va cuprinde aproximativ 500 de metri pătrați. De asemenea, aleea centrală va fi iluminată cu felinare, va fi ceva impresionant”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL directorul Dendrariului, Ion Uzun.

Potrivit arhitectului peisajist, Anatol Pânzaru, „Grădina eternității” va fi amenajată asemeni unei bisericuțe sub cerul liber, dar va fi în totalitate din flori, verdeață și fântâni.

„Va fi o biserică sub cerul liber, care va pune accent pe credința în Dumnezeu, puritatea sufletului, divinitate, bunăvoință și iertare. O grădină pentru meditații. O biserică din flori, plante și câteva fântâni decorative, cu apă curgătoare prin perete. De asemenea, vor fi și inscripții pe perete. Grădina va avea alei centrale, bănci și va fi îngrădită cu un gard viu, iar în interiorul ei vor fi doar omul și natura”, a precizat Anatol Pânzaru.

„Grădina eternității” va fi amplasată în zona centrală a parcului, în apropiere de grădina cu înflorire continuă și are un termen de realizare până în anul 2020.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md