Germania șochează Europa și trece de partea Rusiei: Decizia care vizează şi Transnistria
Ministrul de externe german, Frank-Walter Steinmeier, s-a declarat luni în favoarea unei apropieri între Uniunea Europeană şi Rusia, într-o intervenţie la Universitatea Federală Boris Elţin din oraşul rus Ekaterinburg, transmite EFE.
Steinmeier a insistat că sunt mulţi cei care consideră că trebuie să se producă o apropiere între Rusia şi UE, adăugând: "Eu sunt unul dintre aceştia".
Şeful diplomaţiei germane a inaugurat împreună cu omologul său rus Serghei Lavrov o şcoală de vară, după care amândoi au abordat situaţia relaţiilor germano-ruse şi alte teme din actualitatea internaţională cu un grup de studenţi.
"Vedem că în Europa se înţelege tot mai clar că nu există alternativă la normalizarea relaţiilor şi la restabilirea cooperării în formatele existente", a spus Lavrov, citat de presa locală. El a insistat că mulţi oameni politici înţeleg deja că îngheţarea mecanismelor de cooperare - printre care dialogul în domeniul energiei între UE şi Rusia şi activitatea Consiliului NATO-Rusia - a fost o greşeală şi, în plan bilateral, şi-a exprimat speranţa că relaţiile dintre Moscova şi Berlin "vor reveni la vechea traiectorie".
"Când există conflicte se pare că se confirmă (ideile conform cărora există) o confruntare între Occident şi Rusia. Voci în acest sens se aud atât în Rusia, cât şi în Occident, dar eu cred că şi unii şi alţii se înşeală", a mai spus Steinmeier. În ceea ce priveşte conflictul din Ucraina, Steinmeier a informat că a venit cu propuneri care "ar putea ajuta la îmbunătăţirea situaţiei de securitate" în zona de conflict.
Totodată, Steinmeier i-a spus lui Lavrov că acordurile de la Minsk trebuie să rămână punctul central al procesului de pace ucrainean, în pofida unei creşteri a tensiunilor în provincia ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în urmă cu doi ani, a relatat agenţia RIA, citată de Reuters. Lavrov a promis că Moscova îşi va respecta partea care îi revine din înţelegere, potrivit Interfax citată de agerpres.ro.
Şi analistul occidental de la Fundaţia Jamestown şi Eurasia Daily Monitor, Vladimir Socor, crede că Germania ajută Rusia în cazul Ucraina-Donbas, dar şi în cazul Transnistrie, care, deasemenea, doreşte un statut special.
"Germania ajută Rusia și în cazul Ucraina-Donbas. Politica germană nu este una fixă, ea a evoluat în timp. Să luăm faza actuală – cancelarul Merkel a pierdut o bună parte din influența pe care o deținea în politică în general și în politica externă în special. Prestigiul dnei Merkel pe planul intern al Germaniei este în scădere marcantă din cauza atitudinii pe care ea a adoptat-o în problema migranților.
Această pierdere de autoritate din partea dnei Merkel întărește poziția dlui Steinmeier - ministrul de externe, partenerul de coaliție al dnei Merkel în Guvernul de coaliție din Berlin. Ideologia Partidului Social Democrat pe care îl reprezintă dl Steinmeier este aceea de a implica Rusia în marele decizii de politică și de securitate pe continentul european, nu a ține Rusia la o parte de deciziile europene, ci dimpotrivă de a include Rusia ca factor în aceste decizii, inclusiv de a ține seama de interesele pretins speciale ale Rusiei în statele din fosta Uniunea Sovietică – aceasta este atitudinea dlui Steinmeier care acum pare să dea tonul în politica continentală și europeană a Germaniei.
În plus, anul acesta 2016 dl Steinmeier poartă două pălării - nu doar pe cea de ministru german, dar și cea de președinte în exercițiu pentru un an în președinția rotativă a Organizații pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Dl Steinmeier își dorește numaidecât să-și încheie acest mandat în luna decembrie cu niște succese măcar pe hârtie, dar și cu succese de substanță care să dea oarecare satisfacție Rusiei. Posibil o negociere la pachet cu Rusia care să includă și Donbas-ul și Transnistria.
Sigur, dl Steinmeier știe foarte bine, își dă seama foarte bine de faptul că aceste concesii pe care dânsul le cere Chișinăului – plăcuțe de automobile speciale pentru Transnistria, prefix telefonic, diplome universitare – vor să fie apoi repetate și în cazul Ucrainei. Dl Steinmeier este un politician mult prea experimentat ca să nu-și dă seama de valoare de precedent pe care asemenea concesii în Moldova le-ar avea în cazul Ucraina-Donbas. Deci, așa se explică poziția actuală a dlui Steinmeier.
Eu nu știu care este atitudinea Guvernului de la Chișinău în această privință. Știu doar faptul că viceprim-ministru pentru reintegrare, dl George Bălan, are o atitudine consecventă, demnă și dârză în această privință și că dânsul sigur nu ar face cedări de bunăvoie. Dar dacă cedări vor avea loc, atunci vom ști că dl Bălan a fost presat de către Guvernul dominat de dl Plahotniuc să facă asemenea concesii.
Printre diplomații germani există ideea pe care eu am auzit-o personal exprimată, potrivit căreia Guvernul din Chișinău ar putea să aibă mână liberă din punct de vedere al politicii interne să facă aceste cedări unilaterale Rusiei în primul rând, Transnistriei prin Rusia, deoarece, consideră diplomații germanii, problema Transnistriei nu este importantă pentru alegătorii moldoveni, ei au alte griji, ei nu ar penaliza guvernarea dacă guvernarea face cedări unilaterale Rusiei în Transnistria - asta este ideea diplomaților germani. Probabil că pe aceasta și mizează acești diplomați germani. Eu sper foarte mult ca dl Bălan să nu fie supus unor presiuni din partea Guvernului pe care nu dl Bălan îl controlează, ci cu totul altcineva îl controlează, iar dacă cedări se vor face, atunci vom ști că cedările au fost impuse prin presare”, a declarat Socor într-un interviu pentru europalibera.org.
OFICIAL // Decizia UE de a începe negocierile de aderare cu R. Moldova și Ucraina, benefică parteneriatului bilateral: Un nou impuls strategic, o mai bună cooperare politică, economică, conectivitate superioară în energetică, transport și logistică
Marcel Ciolacu, desemnat premier de către preşedintele Iohannis
R. Moldova NU pregătește acțiuni militare în Transnistria! Autoritățile de la Chișinău resping falsurile răspândite de serviciile secrete ruse: „Dezinformări grave și periculoase, concepute să semene panică și neîncredere”