Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova 2014. Iată cărțile PREMIATE
Zece burse de creație și 14 premii au fost decernate ieri-seară la Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova, care s-a desfășurat în Sala cu oglinzi a Casei Scriitorilor. Cele mai bune cărți ale anului 2014 au fost premiate într-o atmosferă selectă cu orchestră și scriitori valoroși.
„Al cincilea an la rând acest eveniment are loc într-o exemplară continuitate, fără să se lase umbrit de greutățile cu care se confruntă cultura”, a menționat președintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu.
Evenimentul s-a desfășurat cu sprijinul Ministerului Culturii și a Partidului Liberal Democrat din Moldova, iar liderul acestuia, Vlad Filat, a înmânat două dintre cele mai importante premii.
Este vorba de premiul Opera Omnia, decernat îndrăgitului scriitor Vasile Romanciuc și Premiul de excelență oferit umoristului Efim Tarlapan.
„Noi din păcate, în ultima perioadă, demonstrăm tot mai puțin, dar sper foarte mult să combatem această realitate mai tristă și să începem cât de curând să oferim nu doar mai mult, ci ceea ce trebuie în R. Moldova și aici mă refer, desigur, la o guvernare bună”, a specificat Vlad Filat.
Consiliul Uniunii Scriitorilor a oferit trei Premii Speciale, care au revenit scriitorilor: Maria Șleahtițchi pentru „Romanul anilor 80. Construcție și reprezentare”, Silvia Gotenaschi pentru volumul de poezie „Dramaturgia lucioaselor funii” și Igor Volnițchi pentru romanul „Învață-mă să mor”.
De asemenea, au mai fost acordate două Mențiuni Speciale autorilor Tatiana Țâbuleac pentru volumul de proză scurtă „Fabule moderne” și lui Alexandru Șchendrea pentru romanul „Satul de graniță”.
Cărțile premiante al Uniunii Scriitorilor din R. Moldova au fost selectate de un juriu profesionist, alcătuit din scriitori și critici literari. „Anul literar 2014 este unul bogat, divers, dar în același timp ilustrează o stare de criză a literaturii. Scriitorii sunt rodul societății și a timpului în care trăim”, a remarcat criticul literar Ana Bantoș, președintele juriului.
Astfel la secțiunea Poezie premiul i s-a acordat poetului Mircea V. Ciobanu pentru volumul „Resetare”, apărut la editura „Vinea”, iar la secțiunea Proză, premiul i-a revenit scriitorului Vladimir Beșleagă cu volumul „Voci sau dublul suicid din zona lacurilor”, apărut la editura „Arc”.
La secțiunea Carte de eseu, critică și istorie literară, premiul i-a fost decernat criticului Vitalie Ciobanu pentru volumul „Scribul în grădina fermecată”, editura „Arc”, iar în cadrul secțiunii Carte de publicistică și memorii, premiul i-a revenit scriitorului Gheorghe Erizanu cu volumul „Ce spun cărțile”, apărut la editura „Cartier”.
Premiul pentru Carte de traduceri și traductologie a fost decernat scriitorului Leo Butnaru pentru volumele Osip Mandelstam „Timp ilegal” şi Osip Mandelstam „Soarele negru”, traducere din limba rusă, editura „Tracus Arte”.
Iar la secțiunea Carte pentru copii și tineret, învingător a ieșit scriitorul Marcel Gherman pentru volumul „Cer albastru deasupra Arcadiei”, editura „Prut”.
Pentru Debut, premiul i-a fost decernat tânărului poet Virgil Butnaru cu volumul „Return to innocence”, apărut la Casa de pariuri literare.
În discursurile lor scriitorii au mulțumit juriului. Vitalie Ciobanu și-a îndemnat confrații de condei să scrie pentru că „lumea a ieșit cam prost, ar trebui regândită”, iar debutantul Virgil Butnaru le-a urat membrilor juriului „să fiți tot atât de inspirați când scrieți, precum ați fost când ați jurizat”.
În cadrul Galei Premiilor Uniunii Scriitorilor s-a mai oferit și zece burse literare pentru ca scriitorii să își poată realiza proiectele. Acestea au fost acordate mai multor critici, poeți, publiciști, printre care Adrian Ciubotaru, Irina Nechit, Mihaela Perciun, Ana Rapcea, Nicolae Roibu, Ion Vicol, Dumitru Marian, Ecaterina Negară, Vitalie Răileanu și Nina Josu.
Evenimentul a fost unul de anvergură, iar cărțile premiate, cu siguranță vor intra în topul lecturilor de vară pentru mulți cititori.
VIDEO // Rachetele „Storm Shadow" lansate de ucraineni ar fi lovit un post de comandă din Kursk unde se aflau comandanți nord-coreeni și ruși
Şeful spionajului rus ameninţă: Ajutorul dat de NATO pentru loviturile cu rachete din Ucraina va fi pedepsit
De ce tot mai mulţi oameni se plâng anul acesta că sunt epuizaţi. „Oboseala nu este doar reală, este absolut legitimă”