Frontera Resources promite că R. Moldova va deveni INDEPENDENTĂ energetic: Vor fi forate SUTE de puțuri pentru o miză de 100 de milioane de BARILI
Reprezentanții „Frontera Resources International”, care au semnat cu Guvernul de la Chișinău un acord de concesiune privind explorarea şi dezvoltarea hidrocarburilor în sudul țării, spun că vânează un volum de 100 de milioane de barili de petrol. Aceștia promit că, în cazul în care vor fi depistate resursele respective, atunci R. Moldova va deveni independentă din punct de vedere al securității energetice.
Potrivit președintelui „Frontera Resources International”, Zaza Mamulaishvili, care a prezentat astăzi planurile privind lucrările care vor fi efectuate în R. Moldova în următorii cinci ani, geologii companiei au descoperit un bazin important de zăcăminte în zona de sud a R. Moldova, în Ucraina și România. „Dacă nu ar fi granițe între cele trei țări, atunci putem vorbi de o zonă mare unde credem că e un potențial sporit de zăcăminte de petrol și gaze. Noi lucrăm de 20 de ani în Bazinul Mării Negre și am desfășurat activități în Georgia, Ucraina, Turcia și Azerbaidjan”, a spus Mamulaishvili.
Sursa citată susține că, inițial, se va investi capitalul companiei în activități tehnice și geologice, inclusiv pentru forarea unor puțuri. Dacă se va găsi petrol, atunci se va purcede la extragerea petrolului și a gazelelor naturale.
„Noi vânăm aici un volum de peste 100 de milioane de barili de petrol. Ce înseamnă asta pentru bunăstarea populației? Dacă vom dezvolta acest volum de petrol, atunci vom fora sute de puțuri. Pentru a fora așa o mamă de puțuri vom avea nevoie să aducem echipamente de forare. Un singur echipament va fi operat de 80-100 de persoane. 90% din angajați vor fi moldoveni. Astfel, vom aduce până la zece echipamente de forare. Vom angaja până la 400 de persoane. Pentru economia locală, pe parcursul unei perioade de 10-20 ani, va fi o injecție financiară de 500 de milioane de dolari”, a punctat acesta.
Mamulaishvili a mai adăugat că cetățenii, pe terenurile cărora vor fi efectuate lucrări de explorare, iar ulterior de exploatare, vor avea doar de câștigat.
„Noi nu vom deține terenuri, noi doar negociem cu proprietarii acestora. Urmează să calculăm câte tone de grâu ar putea strânge fermierul de pe acest pământ și îl vom compensa cu prețuri bune. După cum știți, într-un an recolta poate fi bună, în altul - nu. În cazul acestor proprietari de terenuri, recolta va fi întotdeauna buna. Cum am mai spus, lucrăm deja de 20 de ani în acest domeniu ni nu am avut niciodată un răspuns negativ din partea fermierilor”.
Sursa citată a mai adăugat că „Frontera Resources International” nu a venit în R. Moldova în urma unei înțelegi dintre bordul companiei cu Vlad Plahotniuc. „Noi lucrăm de cinci ani în Moldova. M-am întâlnit cu toți premierii, începând cu Vlad Filat, Iurie Leancă, Chiril Gaburici și Pavel Filip. Am fost foarte răbdatori pentru a înțelege ce înseamnă R. Moldova. Reușita noastră o vom măsura prin mărimea și volumul zăcămintelor descoperite. Zăcămintele găsite în Georgia, de exemplu, vor fi suficiente pentru această țară pentru următorii 50 de ani. Și în cazul R. Moldova va fi la fel”, a conchis acesta.
Menționăm că deputații comuniști și socialiști au criticat anterior faptul că Guvernul a semnat acest contract cu „Frontera Resources International”.
Ambasadorii UE au agreat aderarea completă a României la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi