23:47:06 28.03.2024
Stiri

Două comune de pe ambele maluri ale Prutului au demonstrat că SE POATE! Iată ce-au făcut

Social 25.12.2014 10:10 Vizualizări3402 Autor: Daniela Hadei
Două comune de pe ambele maluri ale Prutului au demonstrat că SE POATE! Iată ce-au făcut


PRIETENIE // Săptămâna aceasta s-au împlinit exact cinci ani de când comuna Budești din R. Moldova și comuna Cumpăna din județul Constanța, România, au semnat Acordul de înfrățire

O vacanță gratuită pe malul Mării Negre și mai multe excursii în România, de asta au beneficiat anul trecut peste o mie de tineri din 22 de localități din R. Moldova. Această oportunitate a fost posibilă datorită Acordului de înfrățire și colaborării dintre primăria comunei Budești, municipiul Chișinău, și comuna Cumpăna, județul Constanța. În același timp, delegaţia comunei partenere a avut posibilitatea să cunoască patrimoniul naţional-cultural şi să viziteze mai multe localităţi din R. Moldova. Pentru acest parteneriat, dar și pentru succesele remarcabile, cele două administrații publice locale au primit diplome de excelență, în cadrul Ceremoniei Naționale de premiere a Programului Bunelor Practici ale Autorităților Publice Locale, organizate săptămâna aceasta de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

Primarii care vorbesc aceeași limbă

Cele două primărițe, Nina Costiuc și Mariana Gâju, s-au cunoscut în 2009 în cadrul unei întrevederi la Strasbourg, iar datorită faptului că vorbesc aceeași limbă, între cei doi primari de pe ambele maluri ale Prutului s-a format nu doar o relație de muncă, dar și una de prietenie, care continuă și astăzi. „La Consiliul Europei de la Strasbourg am cunoscut-o pe doamna primar Nina Costiuc. Vorbind aceeași limbă, limba română, este firesc să te apropii de omul cu suflet și de omul care îți vorbește așa cum îți este drag. Acolo am pus bazele unei prietenii, nu între doi primari, dar între doi oameni, două femei, care nu vorbeau altceva decât despre localitățile pe care le reprezintă, despre oamenii din acele localități. Acordul de înfrățire avea în prim-plan copiii și tinerii. De acolo a fost semănată sămânța și a fost aprobat proiectul prin care copiii din R. Moldova să vină la mare, iar ai noștri să cunoască comuna Budești”, ne-a spus Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, județul Constanța.

Proiecte pentru cetățeni

De la începutul colaborării, primarul de Budești și primarul de Cumpăna au pus un accent sporit pe cetățeni și dezvoltarea tinerilor. Cu o populație de peste 14 mii de cetățeni, comuna Cumpăna, situată la o distanță de 5 km de Constanța, este un exemplu demn de urmat pentru comuna Budești, unde locuiesc aproximativ cinci mii de locuitori. „Este o continuitate, datorită oamenilor care m-au ales pe parcursul a cinci mandate și a dragostei mele față de localitate. Am depus efort și muncă în educație și dezvoltarea tinerilor, pentru a avea o societate sănătoasă. Practica noastră a luat amploare, iar pe parcursul a cinci ani s-a pus baza unei prietenii durabile între mai multe localități. Aceste proiecte sunt în special pentru generația tânără. Sunt ferm convinsă că noi, femeile primar, trebuie să ne susținem și să promovăm practicile noastre de succes”, ne-a spus primarul de Budești, Nina Costiuc. De asemenea, doamna primar de Budești a precizat că rezultatele acestor proiecte se vor vedea pe parcursul anilor. „S-a investit nemijlocit în relațiile interpersonale, între oameni, pentru ca ceea ce clădim să fie durabil și să rezulte o societate sănătoasă”, a mai adăugat oficialul.

Schimb de experiență și bune practici

Parteneriatul și bunele practici realizate de primăriile celor două comune s-au extins și au fost preluate de mai multe localități din R. Moldova, care au încheiat acorduri de înfrăţire cu primăria comunei Cumpăna. Printre ele se numără oraşul Străşeni, satele Sărata Veche din Fălești şi Puhăceni din Anenii Noi. Costul total al proiectului constituie aproximativ 1 milion de lei românești şi 160 de mii de lei moldovenești. „În perioada 2012-2013, mai mulți copii din R. Moldova au ajuns pe malul Mării Negre și au beneficiat de o vacanță de o săptămână. Proiectele sunt și cele care se referă la infrastructură, transfrontaliere, alimentare cu apă, lucrări de canalizare, asfaltări de drumuri, necesare localităților din mediul rural, atât în România, cât și în R. Moldova. În același timp, nu vom uita niciodată că pe primul loc trebuie pusă resursa umană, oamenii sunt cei mai importanți. Aceste proiecte sunt de termen lung și vor fi realizate în timp”, ne-a mai spus primarul din Cumpăna.

Comuna Budești mai are contracte de înfrățire și cu alte localități: din 23 august 2003 cu Kaufungen, Germania; din 14 aprilie 2007 cu Bertinoro, Italia; și din 4 februarie 2011cu localitatea Comăneşti din România.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md