06:17:38 19.04.2024
Stiri

VISUL Cristinei, tânăra cu liceu și facultate în SUA, master la Harvard și încă un master la Montreal

Moldovenii în lume 27.03.2015 09:20 Vizualizări4487 Autor: Raisa Lozinschi


VISUL Cristinei, tânăra cu liceu și facultate în SUA, master la Harvard și încă un master la Montreal

Traseu // Liceu și facultate în SUA, masterat la Harvard, încă un masterat în Canada, iar din toamnă – doctoratul în Montreal. A pornit, însă, dintr-un sat din R. Moldova

A luat din Moldova „totul, la nivel intangibil”, a luat „sufletul satului” său natal, „inocența vieții de la sat, frumosul vieții rustice, dragostea părinților” și a plecat în lumea mare. Deși de 15 ani e departe de casă, „țara mea” rămâne pentru ea aceeași Moldovă și, deși aproape stabilită definitiv în Canada, visează uneori cu ochii deschiși cum revine acasă și-și ajută locușorul de unde a pornit.

Cele mai prestigioase instituții de învățământ

În 2000, după zece clase absolvite la școala din comuna Bobeica, raionul Hâncești, Cristina Plămădeală ajungea în Florida, SUA, prin intermediul programului FLEX, iar peste un an absolvea cu brio liceul din Eustis. A urmat apoi Facultatea de Diplomație la Georgetown și, în 2008, și-a luat diploma de masterat la prestigioasa Universitate Harvard.

Dacă la Georgetown a învățat eticheta și regulile de conduită a unui diplomat, la Harvard a „răscolit” istoria și politica Europei de Est.

„Mereu am visat să fiu diplomat. De la vârsta de 10 ani. Eu sunt persoana care, dacă decide ceva, nu se lasă până nu-și realizează visul”, ne spune Cristina care a crescut într-o familie de medici în satul Dahnovici din comuna Bobeica.

Orașul care i-a ajuns la inimă

În 2010, după o vizită la Montreal, Canada, acest oraș „i-a intrat în inimă”. Iar visul ei era deja să ajungă într-o zi și aici. Și a ajuns! Pentru că, dacă decide ceva, realizează! Pentru că acest „oraș șarmant” îi aduce aminte de Europa.

Astăzi, termină al doilea masterat al ei la Universitatea Concordia din Montreal. Atenție, în teologie!

„Fac cercetări privind viața și opera lui Antonie Plămădeală (născut în satul Stolniceni din raionul Hâncești – n.r.), care a fost teolog și Mitropolit al Ardealului și Transilvaniei. El mi-a fost și unchi, iar acum aflu câte ceva din viața lui și a familiei sale. Este un proiect nu doar academic, dar și de suflet”, ne relatează tânăra.

Angajată la Concordia

Acum, pe lângă faptul că studiază la Concordia, lucrează tot în cadrul acestei instituții, iar din toamnă își va începe și doctoratul aici.

„Am multe responsabilități. Studiez la Concordia unde și lucrez. Viața mea este în lumea cărților, în care mă aflu mereu. Viața mea a fost destul de interesantă, în sensul că am lucrat și în domeniul diplomației, și ca analist politic, și în multe alte domenii. Acum am hotărât să mă dedic complet lumii academice și scrisului. Am fost adusă acolo unde, eventual, trebuie să rămân: să scriu”, afirmă Cristina Plămădeală.

Și a scris. Eventual, o să mai scrie! Pentru că, dacă își propune ceva…

Cartea

„Visul Mariei” este prima carte a Cristinei Plămădeală: „E o carte filosofică care oferă o analiză alegorică a stării sufletești a omului modern. Omul modern, simt eu, trăiește uneori fără să își asculte sufletul. Trăiește în frică și asta îl afectează profund. Cartea e despre o fată inocentă, Maria, care vine dintr-un sat din Basarabia. Maria are un vis. În acest vis, ea traversează trei tărâmuri. Primul tărâm e al celor care se tem de moarte, în care cei adunați încearcă să vadă cum ar putea să omoare moartea. Al doilea tărâm e un sat fără nume în care oamenii scriu neîncetat scrisori de dragoste. Uneori, le aruncă neterminate. Alteori, le trimit, însă oricum nu primesc răspunsuri, căci satul nu are nici nume și nici adresă. Al treilea tărâm e al celor care nu pot ierta, în care oamenii aleargă necontenit, într-o cursă fără o linie de start și de finiș. Cartea e despre suferința tacită a omului de astăzi care poate uneori e imposibil de a fi descrisă în cuvinte de cel care o simte. Mesajul cărții e de a îndemna cititorul să se iubească și să iubească. Simplu, dar dificil de realizat, cred eu, dar nu și imposibil”.

Ea - în Canada, familia ei - în SUA

Absorbită de cărți, Cristina trage cu ochiul, totuși, și la țara ceea din Europa de Est din care este originar fostul Mitropolit al Ardealului și Transilvaniei. Țara în care a crescut și ea, și sora ei, și părinții. Acum, Victoria, sora Cristinei, este în SUA, lucrează statistician la o companie care face cercetări în domeniul cancerului. În SUA sunt acum și părinții fetelor.

Foto: Familia Cristinei Plămădeală

„Moldova a făcut multe progrese în domeniul politic și economic de când am plecat eu din țară, în 2000. Și simt că e pe un drum bun. Și cred că drumul Moldovei e drumul european. Aceasta îmi doresc eu și îi doresc țării mele natale - să continue pe acest drum”, zice basarabeanca.

Voința moldovenilor, măcar în al doisprezecelea ceas

Întrebată ce crede că nu-i ajunge Republicii Moldova ca să aibă „aranjate” lucrurile ca în SUA și Canada, țările pe care le cunoaște din interior, Cristina oftează: „voință”.

„Moldova are foarte multe: oameni deștepți, un trecut în care strămoșii noștri au demonstrat tenacitate și rezistență atât morală, cât și fizică de a înfrunta greutăți. Moldova are totul ca să aibă lucrurile „aranjate”. Are și ajutorul altor țări, organizații neguvernamentale, al Băncii Mondiale, Uniunii Europene etc., pentru a face tot posibilul să aibă totul „aranjat”. Ceea ce ar trebui să avem mai mult e voința de a o face. E vorba și de conducerea țării, dar și de omul de rând. Toți trebuie să ne asumăm responsabilitatea de a face ceva spre a „aranja lucrurile” în țara noastră”, spune Cristina de la aproape opt mii de kilometri distanță de Moldova.

Cristina Plămădeală revine acasă o dată pe an să-și clătească „amintirile sfinte” despre copilăria trăită la Bobeica și, poate, să găsească personaje pentru viitoarele ei cărți.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md