11:37:05 29.03.2024
Stiri

FOTO Circa ȘASE MII de titluri de cărți expuse la Salonul Internațional de Carte

Social 01.09.2014 09:34 Vizualizări2550 Autor: Ziarul National
FOTO Circa ȘASE MII de titluri de cărți expuse la Salonul Internațional de Carte


Baloanele tricolore, căsuțele de lemn, mii de cărți și cititorii de pe iarbă au format atmosfera inaugurării Festivalului Național al Cărții și al Lecturii, precum și a 23-a ediție a Salonului Internațional de Carte care s-a început chiar de Ziua Limbii Noastre cea Română. De la copii la bunici, scuarul Bibliotecii Naționale a adunat un public vast, nerăbdător să admire expozițiile.

La eveniment au participat prima doamnă a Republicii Moldova, Margareta Timofti, ministrul Culturii, Monica Babuc, Excelența Sa, Ambasadorul Turciei în R. Moldova, Mehmet Selim Kartal, directorul Institutului Cultural Român la Chișinău, Valeriu Matei, și președintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu. După discursurile oficiale, publicul a fost încântat de piese pe versurile lui Dumitru Matcovschi în interpretarea Ninei Crulicovschi.

Expoziții specifice

„Festivalul și Salonul sunt consacrate în acest an integrării europene a Republicii Moldova și Anului Dumitru Matcovschi”, a remarcat Alexe Rău, directorul Bibliotecii Naționale. Astfel, expoziţia-eveniment cu genericul „Itinerariul european al Republicii Moldova” a fost inaugurată în spaţiul expoziţional din sediul central.

„Timp şi spaţiu matcovschian” este genericul zonei cronotopice în care este amplasată expoziţia-eveniment „Lacrima neamului meu” dedicată vieţii şi operei lui Dumitru Matcovschi. „În acest an, am reușit să edităm 46 de titluri de carte foarte bună, selectată riguros de un juriu de prestigiu. Am ținut deja în mâini două volume extrem de elegante ale creației lui Dumitru Matcovschi editate de Cartier”, a spus Monica Babuc, ministrul Culturii.

Margareta Timofti, cucerită de Murakami

Prima Doamnă a ales să patroneze acest festival, deoarece „evenimentele culturale sunt cele care rezistă în timp, cultura scrisă a fost întotdeauna valoroasă, dar și din considerentul că am activat în acest domeniu 26 de ani”, a afirmat Margareta Timofti. Tot ea a adăugat că îi place să lectureze și că cea mai recentă carte citită este În noapte de Haruki Murakami. „Este prima carte de acest autor pe care am înghițit-o într-o zi, dar mai am una luată de la bibliotecă pe care urmează să o lecturez”, a spus Prima Doamnă, Margareta Timofti.

Colaborare cu Turcia

Țară-oaspete a Salonului de Carte în acest an este Turcia. Ambasadorul Turciei, Mehmet Selim Kartal, anunță că „urmează să vină la Chișinău directorul Bibliotecii Naționale a Turciei care va semna cu Biblioteca Națională a Moldovei un memorandum de colaborare”. În acest context, Biblioteca Națională a Turciei a făcut „o donație de 173 de titluri de carte în diverse limbi, dar toate despre Turcia”, a remarcat Excelența Sa.

„Ar fi fost bine ca și elitele politice să fi prezente printre noi, în fața vitrinelor cu cărți, chiar să mai și procure câte o carte, pentru că limba română are cea mai directă relație cu cartea”, consideră Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor.

Reduceri atractive

Salonul de Carte prezintă producție editorială de la peste trei sute de edituri din 21 de țări și sunt expuse circa șase mii de titluri de cărți. Edituri precum Arc, Litera, Știința și-au întâmpinat cititorii cu o bogată colecție de carte. Site-ul bestseller.md a venit la inaugurarea Salonului cu două volume reprezentative: „Călăuza familiei” și „Fluturi” de Irina Binder la prețuri speciale, cu reduceri de 20%”, a spus Ion Bargan, directorul bestseller.md.

Editura Litera vine cu o colecție diversă pentru orice vârstă. „În funcție de informațiile pe care le conține, cea mai scumpă carte a editurii poate ajunge până la două mii de lei, iar cea mai ieftină costă 31 de lei, cărțile pentru copii”, afirmă librara Irina Pleșca. Editura Litera, de asemenea, oferă reduceri de 20% pe parcursul desfășurării Salonului de Carte.

Cititori de toate vârstele s-au înghesuit pentru a-și alege cartea preferată. „Mi-am procurat două cărți: una de Giovanni Papini și alta de Haruki Murakami, sunt mult mai ieftine decât în librării”, a spus Corina, o cititoare.

Căsuțe tematice

În scuarul Bibliotecii Naționale s-au ivit și șase căsuțe tematice. Acestea au găzduit exponate diverse și activități cu genericele: Farmacie pentru suflet, Căsuţa bibliofililor, Voluntari, Colectă de cărţi, Instrumente pentru Biblioteca 2.0 şi 3.0, Lecturi en plein air (cu o mică sală de lectură la iarbă verde şi la umbra unui copac exotic), Bibliodoctoreasa. Căsuțele din lemn au fost o noutate pentru vizitatorii Salonului care s-au arătat foarte interesați.

O altă noutate o reprezintă colaborarea cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău. Acesta a organizat galeria „MoldoFacciatta” din scuarul Bibliotecii, expoziţie consacrată scriitorilor generaţiei 60. Pe parcursul festivalului, vor mai avea loc alte expoziții personale și lansări.

Salonul de Carte va dura până la 5 septembrie curent și se desfășoară cu genericul „Cărțile unesc Europa”.

Victoria Bortă


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md