07:47:27 29.03.2024
Stiri

FOTO // Cărţi pentru toate gusturile şi buzunarele, accesibile la Salonul Internaţional de Carte

Social 31.08.2015 18:24 Vizualizări1255 Autor: Victoria Bortă
FOTO // Cărţi pentru toate gusturile şi buzunarele, accesibile la Salonul Internaţional de Carte


Unii au încercat să prindă un colţişor de umbră, alţii s-au aşezat pe iarbă, dar cei mai mulţi au rezistat soarelui arzător. Este vorba de sutele de cititori care s-au adunat astăzi la inaugurarea Festivalului Național al Cărții și al Lecturii, precum și la a 24-a ediție a Salonului Internațional de Carte.

Baloanele tricolore, căsuţele de lemn tematice, expoziţiile decorează ca şi în anul trecut scuarul Bibliotecii Naţionale din capitală, acolo unde au fost inaugurate cele mai importante evenimente dedicate cărţii.

Salonul Internaţional de Carte din acest an este consacrat bibliologului şi poetului Alexe Rău. Astfel, programul Salonului a debutat cu un moment special în memoria acestuia.

Totodată, a fost deschisă expoziţia „Alexe Rău - filosof, homo faber, fragil şi înaripat” şi au fost lansate alte cărţi, publicaţii dedicate bibliologului. „Onorăm numele unui om pentru care cartea avea aproape o importanţă religioasă”, consideră ex-ministrul Ion Ungureanu.

Carte - investiţie în viitor

Majoritatea invitaţilor au îndemnat vizitatorii Salonului să cumpere şi să lectureze cărţi. „Nu ezitaţi să ieşiţi cu o carte, veţi investi în viitorul copiilor, dar şi în marea armată a tipografilor, editorilor, autorilor şi designerilor de carte”, a menţionat viceministrul Culturii, Igor Şarov.

De asemenea, tinerii sunt printre cei mai aşteptaţi la Salon. „Vă îndemn să citiţi, pentru că nu ducem lipsă de carte, nu mai suntem în situaţia în care cartea să fie ascunsă de voi. Nimeni nu a zis vreodată că a regretat pentru că a citit o carte”, ne convinge viceministrul Tineretului şi Sportului, Andrei Spânu.

Invitatul special al Salonului de Carte din acest an este Italia. „Participăm şi noi cu un stand pe care sunt expuse opere despre cultura şi civilizaţia Italiei, pentru a trezi curiozitatea cititorilor de a cunoaşte mai aprofundat cultura acestei ţări”, spune ambasadorul Italiei în R. Moldova, Excelenţa Sa, Enrico Nunziata.

Pentru toate gusturile

Colecţia de carte este şi în acest an una bogată şi diversă, iar mulţimea de bibliofili s-a înghesuit la standurile editurilor pentru a afla noutăţile editoriale şi a-şi achiziţiona cărţile preferate. La Salon participă circa 180 de edituri din 15 ţări, iar expoziţia-târg cuprinde peste opt mii de titluri de producţie editorială din ultimul an.

Cărţile de la Editura „Polirom” din Româna sunt unele dintre cele mai solicitate. „Avem circa o mie de titluri de carte din toate domeniile: beletristică, cu autori laureaţi ai Premiului Nobel, nume cunoscute din literatură română, avem dicţionare, enciclopedii, biblioteca de istorie, cărţi de specialitate”, menţionează Alexandru Şolcanu, reprezentantul Editurii „Polirom”.

„Eu cred că avem carte pentru toate gusturile şi toate buzunarele. Adevărat că puţin s-a mai scumpit din cauza scăderii leului”, mai adaugă reprezentantul.

Cărţile unesc Europa!

Un alt stand la care se înghesuiau cititorii este şi cel al cunoscutei edituri din R. Moldova „Arc”. Teste pentru clasele primare la limba engleză, cărţi de colorat, cărţi de didactică, enciclopedii despre corpul uman şi animale sunt doar câteva dintre noutăţile editurii pe care le propune în acest an cititorilor de toate vârstele.

De asemenea, la Salon mai sunt şi alte edituri din R. Moldova, România şi chiar China. Unele dintre acestea propun şi reduceri semnificative de la 15% la 30%.

Un stand atractiv este şi „Cărţile unesc Europa!” în cadrul căruia sunt expuse publicaţiile Consiliului Europei din ultimii ani. „Conţinutul cărţilor este foarte interesant, dar s-ar putea ca publicul să nu fie pregătit pentru el. Avem o serie de cărţi despre discursul de ură, drepturile omului, dialogul intercultural ş.a.”, ne informează Victoria Macarauş de la Centrul Pro-European de Servicii şi Comunicare.

Steaguri şi drapele

Cititorii s-au arătat foarte interesaţi de cărţi şi de evenimentele care vor avea loc în cadrul Salonului. „Caut cărţi în care să fie cuvintele cântecelor noastre populare”, spune Iulia Ştefan, concentrându-se la o carte despre patrie. „Deocamdată mă uit, dar aş vrea să vin şi la câteva lansări”, ne spune o altă cititoare, Marina Ţurcanu.

Biblioteca Naţională găzduieşte, de asemenea, o expoziție de steaguri și drapele ale voievozilor şi domnitorilor Moldovei, care aparţin colecţionarului Petru Costin, fondatorul Muzeului Serviciului Vamal al Republicii Moldova.

Pe parcursul zilelor 31 august - 3 septembrie, în cadrul Salonului se vor mai desfăşura şi alte evenimente interesante pentru toţi iubitorii de carte.





Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md