DOLIU // Fostul ministru care a adus pământ de la Putna pentru monumentul lui Ștefan cel Mare din centrul Chișinăului s-a stins din viață
Ion Ungureanu, ministru al Culturii și Cultelor din R. Moldova în perioada anilor 1990-1994, ilustru actor și regizor, s-a stins astăzi din viață la vârsta de 81 de ani într-un spital din București unde a stat internat ultima vreme.
Anunțul a fost făcut de actualul ministru al Culturii, Monica Babuc. „Maestrul Ion Ungureanu, Domnul Culturii noastre naționale a plecat către cele veșnice.... Regret profund și conștientizez golul irecuperabil pe care îl lasă în urma sa”, a scris ministra pe Facebook.
Ion Ungureanu este o figură emblematică a Mișcării de Eliberare Națională din anii 90 ai secolului trecut. El este cel care a citit Declarația de Idependență a R. Moldova pe scena din Piața Marii Adunări Naționale în fața a sute de mii de oameni.
„În 1989 a fost votată această definiție că noi suntem români și limba ne este română”, declara anterior pentru Ziarul NAȚIONAL maestrul Ion Ungureanu.
La jumătate de an după Marea Adunare, i s-a propus să vină de la Moscova să ocupe postul de ministru al Culturii.
„În ’90, când deja am devenit ministru, prima acțiune a fost nu numai reamplasarea monumentului lui Ștefan cel Mare, dar și restaurarea acestuia. Până atunci, de vreo trei ori a fost strămutat. În genere voiau să-l ducă în afara orașului. Datorită protestelor studenților, l-au lăsat, dar l-au mutat cu 18 metri mai în fundul parcului față de cum este acum. Veneticul de Lenin stătea în centru. Prima acțiune a mea ca ministru a fost ideea de reamplasare a lui Ștefan cel Mare în față. Era pe un postament josuț, față de cel de acum, din ciment. Nu, din piatră l-am făcut, cum a fost la început. Piatră de Cosăuți și cu brâul acesta domnesc, că nu e un prăpădit acolo, ci Domnitorul nostru, dragii mei! Statuia, monumentul a fost restaurat, fiindcă era distrus de peregrinări și delăsare. L-am resfințit. Pentru aceasta a fost invitat Mitropolitul Moldovei de la Iași, ÎPS Daniel. Și a participat și Arhiepiscopul de aici Vladimir, nu era încă mitropolit. A fost adus pământ de la Putna și presărat pe parcela ceea din fața monumentului. Atunci când a fost dezvelit monumentul restaurat, au început să bată clopotele în întreaga Basarabie, în toate satele, peste tot. Și aici se trăgeau clopotele la Arcul de Triumf, fiindcă clopotnița nu era refăcută. Așa ne-am înțeles. Era regia mea. Și atunci, pe 31 august 1990, a început să fie marcată Sărbătoarea Limba Noastră cea Română”, ne povestea Ion Ungureanu.
Ion Ungureanu s-a născut pe 2 august 1935 în satul Opaci, județul Tighina, iar după ce a îndeplinit funcția de ministru al Culturii și Cultelor al Republicii Moldova a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova în anii 1990-1994.
După absolvirea studiilor actoricești, Ion Ungureanu a fost angajat în anul 1960 ca actor la Teatrul „Luceafărul” din Chișinău, unde a îndeplinit, în perioada 1964-1971 și funcția de director artistic al teatrului. A fost acuzat de naționalism și a fost nevoit să părăsească RSS Moldovenească. A plecat la Moscova, unde a lucrat ca regizor la Teatrul Armatei din metropola rusă (1978-1989).
CITIȚI și 31 august 1989. Pașii lui Ion Ungureanu
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”