Explicațiile autorităților cu privire la majorarea drastică a prețurilor pentru serviciile medicale: 14% din cetățeni, îndemnați să-și cumpere polițe medicale
Majorarea tarifelor pentru serviciile medicale acordate în spitalele din R. Moldova nu va afecta 86% din populație, iar celelalte 14 la sută sunt îndemnate să-și procure polițe de asigurare medicale.
„Aproape 86 la sută din populație va avea acces la servicii medicale gratuite și tratamente compensate. (...) Ministerul Sănătății precizează că persoanele care au venituri mici sau nu au un loc de muncă sunt asigurate de către Guvern. Pentru a benefica de asigurare medicală din partea statului, aceste persoane vor trebui să aibă oficial statut de șomer sau de beneficar de ajutoare sociale. Potrivit Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală, Guvernul achită costul polițelor medicale pentru 15 categorii de cetățeni: preșcolari, elevi, studenți, rezidenți, doctoranzi, gravide, lăuze, persoane cu nevoi speciale, persoane cu statut de șomer, mame cu patru sau mai mulți copii și beneficiari de ajutoare sociale”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății, făcut public astăzi, în timp ce reprezentanți ai Partidului Socialiștilor protestau în fața instituției, afirmând că „accesul la sănătate va fi un lux”, după majorările operate de autorități.
Ministerul Sănătății susține că ajustarea tarifelor pentru serviciile medicale se face o dată în doi ani, dar în R. Moldova acestea au fost majorate ultima dată în 2011.
„Aceasta este o măsură obligatorie pentru buna funcționare a sistemului de sănătate, aplicată în întreaga lume. Această măsură permite ca, anual, să fie implementate metode noi de diagnostic și tratament, care oferă posibilitatea medicilor să identifice rapid și cu precizie boala, și să aplice terapia potrivită. În Republica Moldova, tarifele la serviciile medicale au fost ajustate ultima dată în 2011. Între timp, instituțiile medicale publice au fost dotate cu echipament medical performant pentru stabilirea diagnosticului și efectuarea tratamentelor. Aplicarea tehnologiilor noi, în special în spitalele republicane, unde sunt tratate cele mai grave cazuri, este costisitoare. Reactivele și consumabilele folosite pentru efectuarea investigațiilor medicale și a tratamentelor costă scump. Drept urmare, instituțiile medicale nu puteau să presteze servicii de înaltă performanță, extrem de necesare pentru mii de bolnavi, majoritatea dintre ei, cu venituri mici, asigurați de Guvern”, cităm din același comunicat.
Autoritățile din domeniu mai afirmă că, dacă cele 14 la sută din populația țării nu își pot procura polițe de asigurare medicală pentru că nu au bani, trebuie să demonstreze acest lucru pentru a putea beneficia de servicii gratuite.
Menționăm că toate instituțiile medicale din R. Moldova operează cu prețuri noi, după ce a fost modificat recent Catalogul tarifelor unice, iar toate serviciile medicale au devenit de câteva ori mai scumpe, unele de două ori, altele însă trei, cinci ori și chiar mai mult.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"